Zimski športi

Shiffrin: Wild-card? Želela bi, da se vrnejo legende, kot so Marlies Raich, Tina Maze in druge

Salzburg, 12. 10. 2024 10.15 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najboljša alpska smučarka zadnjega obdobja Američanka Mikaela Shiffrin je na dogodku svojega sponzorja pred začetkom sezone pohvalila idejo vodilnih mož glede posebnih povabil za nastop v svetovnem pokalu. S to potezo bi namreč po mnenju 29-letnice v alpskem smučanju imeli več zanimivih zgodb.

Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin FOTO: AP

"Menim, da je to kul poteza vodilnih, saj bi s tem lahko ustvarili več zgodb v našem športu. Upam, da to pravilo ostane," je Mikaela Shiffrin dejala v Salzburgu na enem od dogodkov svojega sponzorja pred novo sezono. Pred nekaj tedni je APA poročala, da je Mednarodna smučarska zveza Fis ugodila prošnji Nizozemske smučarske zveze in s tem Avstrijcu Marcelu Hirscherju formalno dovolila nastop v Söldnu na uvodnem dejanju sezone konec tega meseca.

Mednarodna smučarska zveza Fis je pred sezono 2024/25 uvedla "wild-card", ki upokojenim zvezdnikom alpskega smučanja olajša vrnitev v karavano. Krovna zveza je sicer sprejel argumente nizozemske zveze, pod katero bo po vrnitvi iz pokoja Hirscher tekmoval, a se za nadaljnja posebna povabila ni posebej izrekla. Nekdanjim tekmovalcem po novem pravilu ni treba zbirati točk za lestvico Fis v nižjem rangu, po odobritvi posebnega povabila pa bi lahko tekmovanje začeli tudi z relativno dobro startno številko po najboljši trideseterici.

Marcel Hirscher
Marcel Hirscher FOTO: AP

"Navdušena sem nad tem. Kaj se bo zgodilo? Ne vem. Sem pa zelo vznemirjena," je pred prvo tekmo v Söldnu o povratku Marcela Hirscherja v nizozemskem dresu dejala Shiffrinova. "Če bi lahko izbirala, bi tudi sama želela, da se v svetovni pokal vrnejo 'legende', kot so Marlies Raich, Tina Maze in ostale," je na vprašanje odgovorila Shiffrinova in omenila tudi nekdanjo, zdaj 41-letno slovensko zvezdnico, še vedno rekorderko po točkovnem izkupičku v eni sezoni svetovnega pokala.

Lindsey Vonn
Lindsey Vonn FOTO: AP

Tudi že nekaj let upokojena Američanka Lindsey Vonn po pisanju švicarskega Blicka razmišlja o morebitnem povratku na tekme svetovnega pokala za kakšno od tekem v hitrih disciplinah. Kmalu 40-letnica, ki je imela ogromno težav s poškodbami kolena, govoric še ni komentirala. Se je pa na to temo oglasila Shiffrin: "Če je to res, potem mora imeti zaupanje v svoje koleno. Minilo je ogromno časa, odkar je lahko brez bolečin uživala svoje življenje, zato je to zelo pozitiven premik naprej."

Je pa Shiffrin omilila možnosti za smukaški spopad s svojo starejšo rojakinjo. "Nastopala bom na več tekmah superveleslaloma, v smuku pa ne," je dodala petkratna zmagovalka seštevka svetovnega pokala. Shiffrin se opcije za tako imenovani "wild-card" v prihodnosti sicer ne bi poslužila. "Ko končaš, končaš," je v prihodnost pogledala zvezdnica iz Vaila. "Ne morem si predstavljati, da bi se vrnila pet ali deset let po upokojitvi. Enostavno se ne morem poistovetiti s to mislijo," je še dodala.

Nova sezona svetovnega pokala se bo s tradicionalno preizkušnjo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom začela čez dva tedna z ženskim veleslalomom 26. oktobra in moškim dan kasneje.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petarda10
12. 10. 2024 12.12
Za hirscherja vem, da je sposoben tekmovat se zmeraj na visoki ravni, glede na to, da je vsako smucarsko sezono testiral svoje smuci in na njih treniral, ostali pa mislim da boljse da ostanejo v pokoju kot pa da se zgodi kaksna poskodba.
bossanoga
12. 10. 2024 11.29
+2
To je uničevanje športa na dolgi rok. Stari, ki niso več polno aktivni, bodo imeli dobre startne številke, mladi bodo pa zaradi slabih številk in razmer na progah raje prej odnehali. Čez nekaj let pa sledi ... propad panoge.
gullit
12. 10. 2024 11.19
+4
Ko najboljša smučarka vseh časov omeni Tino Maze, opazimo kako velika športnica je bila naša Tina, kako veliko sled je pustila v tem lepem športu. Neprecenljivo. Drugače pa wild cart je čisto ok, bo vsaj neki naredil za promocijo smučanja
ata_jez
12. 10. 2024 11.00
+4
Bojda se vračajo tudi Tomba, Stenmark ... in Križaj! :-) Pa ABBA! Nepozabni povratek ABBA-eee!
Fluxx
12. 10. 2024 10.58
+4
modsoloserji
12. 10. 2024 10.45
+2
Vse samo za show in denar. Šport = business. Upam da je Tina dosti pametna in reče ne. Itak bo ostala večna legenda. Drugače pa,ko greš v pokoj, je konec. Forma ni nikoli več taka. Vsi ki so potem nazaj prišli niso bili tisti. Tako da, ne hvala