Zimski športi

S koronavirusom okužen tudi olimpijski prvak v skiatlonu, število okužb v Pekingu raste

Peking, 03. 02. 2022 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Norvežan Simen Krüger, ki je pred štirimi leti v Pjongčangu osvojil naslov olimpijskega prvaka v skiatlonu, je bil pozitiven na okužbo z novim koronavirusom, sporočilo norveške smučarske zveze povzema francoska tiskovna agencija AFP. Krüger v nedeljo ne bo mogel braniti zlata v skiatlonu.

Simen Krüger je okužbo staknil še pred odhodom na Kitajsko. Na nedeljski tekmi v nacionalnem biatlonskem in tekaškem centru Žangjakou bodo v skiatlonu, disciplini, ki je sestavljena iz 15 km v klasičnem in 15 km v prostem slogu, nastopili Johannes Klaebo, Hans Christer Holund, Sjur Roethe in Paal Golberg.

Olimpijskega prvaka Krügerja ne bo v Peking
Olimpijskega prvaka Krügerja ne bo v Peking FOTO: AP

Krüger, ki je pred štirimi leti nekoliko presenetljivo osvojil olimpijsko zlato, je v tej zimi trikrat stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra v svetovnem pokalu smučarjev tekačev. Zmagal je na preizkušnjah na 15 km v prostem slogu v Davosu in Lillehamerju, kjer je bil del tudi zmagovite norveške štafete 4 x 7,5.

Med pripravami na olimpijske igre 2022 je norveško reprezentanco v smučarskem teku prizadelo več pozitivnih primerov, z novim koronavirusom so se okužili Heidi Weng, Anne Kjersti Kalva in trener Arild Monsen.

Therese Johaug, ki je bila pred štirimi leti zaradi protidopinškega postopka prikrajšana za igre v Pjongčangu, je bila v stiku, a je nazadnje v zadnjem trenutku lahko odšla na Kitajsko.

Skiatlon je olimpijska disciplina, ki je bila prvič na sporedu olimpijskih iger pred osmimi leti v Sočiju. Tekači v "boksih" kot pri formuli 1 s klasičnih smuči presedlajo na smuči za prosto tehniko, ki so krajše in drugače namazane.

Pred štirimi leti so pri moških v skiatlonu vse tri kolajne osvojili Norvežani. Srebro je osvojil Martin Johnsrud Sundby, bron pa Hans Christer Holund.

Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krueger in Hans Christer Holund
Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krueger in Hans Christer Holund FOTO: AP

Od Slovencev je za nastop v skiatlonu v nedeljo predviden Miha Ličef, ki bo nastopil na svojih prvih olimpijskih igrah. Petindvajsetletnik je pred olimpijskim krstom petkrat tekmoval v svetovnem pokalu. Najboljši izid v skiatlonu je 45. mesto na tekmi alpskega pokala pred štirimi leti v Campri v Švici.

Miha Ličef - 1
Miha Ličef - 1 FOTO: Miro Majcen

V Pekingu še 55 okuženih s koronavirusom, skupno število okuženih zdaj že 287

Dan pred odprtjem zimskih olimpijskih iger v Pekingu so prireditelji med udeleženci iger in spremljevalci potrdili še 55 okužb z novim koronavirusom. Prireditelji so potrdili, da so 26 okužb potrdili pri potnikih, ki so v sredo prispeli na Kitajsko, 29 pa pri osebah, ki so že znotraj olimpijskega mehurčka.

Skupno število pozitivnih okužb pri osebah, povezanih z olimpijskimi igrami, se je od 23. januarja do danes povzpelo na 287.

Za igre velja strog koncept ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Vsi udeleženci, športniki, spremljevalci, novinarji in tudi delavci organizacijskega komiteja iger ter člani mednarodnih športnih zvez, ki sodelujejo pri projektu, se morajo na virus testirati dnevno.

Okuženi morajo v izolacijo, ki jo lahko zapustijo, če v razmaku najmanj 24 ur opravijo dva negativna testa PCR, po desetih dneh izolacije zadostuje en negativni test.

Po mnenju prirediteljev in Mednarodnega olimpijskega komiteja bo število okužb začelo padati, ko bodo v pekinškem olimpijskem mehurčku vsi sodelujoči.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dark horse
03. 02. 2022 13.00
+1
Zaprite vse skupaj in zadnji naj ugasne ogenj 🙈🙈🙈
zabuko
03. 02. 2022 12.57
+4
Še dobro, da na Olimpijske igre ne smejo necepljeni športniki, ker bi se lahko tam okužili. Ali je kakšen drugi razlog, da ne smejo na olimpijado?
Delavec_Slo
03. 02. 2022 12.54
+1
Še olimpijske igre bodo uničili s tem prehladom!
Jacek123
03. 02. 2022 13.06
+0
Ni prehlad za vsakega. Ker tega nočete razumeti, smo tu kjer smo.
pupitra
03. 02. 2022 12.50
+4
Kitajci so virus ustvarl zdej nej ga pa majo. Kar so skuhal naj še pojejo.
dark horse
03. 02. 2022 13.00
A ti se kar verjameš da so Kitajci krivi 😂😂😂
Marburg
03. 02. 2022 12.39
Kitajska bo vrnila testiranje z ANALNIM BRISOM ravno v času zimskih olimpijskih iger.
Razumnež
03. 02. 2022 12.28
+3
Menda človek lahko pozimi zboli tudi če je čisto sam... Toliko o vaših PCT pogojih in maskah in cepivih.