Zimski športi

Kotnikova pred odhodom v Peking: Vem, kaj lahko pričakujem

Ljubljana, 26. 01. 2022 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Olimpijski komite Slovenije je v ponedeljek objavil dokončni seznam športnikov, ki bodo nastopili na štiriindvajsetih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Med njimi je pričakovano tudi deskarka Gloria Kotnik. 32-letna Velenjčanka je bila med dvaintrideseterico alpskih deskark, ki se bodo 8. februarja v Secret Gardnu pomerile v paralelnem veleslalomu, uvrščena naknadno, ko je Slovenija dobila kvoto za nastop ene tekmovalke v deskarskem paralelnem veleslalomu.

Članom slovenske deskarske ekipe – Žanu Koširju, Roku Marguču, Timu Mastnaku, Titu Štantetu in Urški Pribošič – ki bo odpotovala na zimske olimpijske igre v Pekingu, se je tudi uradno pridružila še Gloria Kotnik.

"Uradno je. Uvrstila sem se na četrte olimpijske igre. Resda skozi šivankino uho, pa vendarle," je bila novice vesela Kotnikova, ki je olimpijsko kvoto zaradi porodniške odsotnosti lovila na zgolj petih kvalifikacijskih tekmah (od petnajstih).

"S prvim delom sezone sem kar zadovoljna. Ob upoštevanju dejstva, da sem bila leto dni odsotna, so rezultati povsem solidni. Vožnje so iz tekme v tekmo in iz treninga v trening boljše, posledično se vrača tudi samozavest,"  pravi Kotnikova, ki je zadnje snežne treninge opravila na Rogli. Pred odhodom na igre se bo posvetila kondiciji, nato pa jo na Kitajskem čaka še nekaj zadnjih snežnih treningov.

Gloria Kotnik
Gloria Kotnik FOTO: Damjan Žibert

"Na Kitajskem sem bila v preteklih letih na dvojih večtedenskih pripravah, tako da vem, kaj lahko pričakujem. Temperature zraka bodo po vsej verjetnosti zelo nizke, ampak to ne predstavlja večjega problema, ker je vlažnost tam nizka. Umetni sneg je agresiven in suh, to pa mi načeloma ustreza. Seveda sem redno v stiku tudi z očetom Petrom, ki je trener kitajske ekipe in zelo dobro pozna tamkajšnje razmere. Vse nakopičene 'kitajske izkušnje' bom seveda skušala obrniti sebi v prid, se že veselim tekme,"  še dodaja Kotnikova, ki je bila februarja 2019 na tekmah svetovnega pokala v Secret Gardnu 23. (paralelni slalom) in 22. (paralelni veleslalom). Tega je dobila Nemka Ramona Hofmeister pred Čehinjo Ester Ledecko in rojakinjo Selino Jörg, ki pa je po lanski sezoni zaključila tekmovalno kariero in je – tako kot Kotnikova – tudi že mama.

Kotnikova je bila na ZOI v Pjongčangu 15.
Kotnikova je bila na ZOI v Pjongčangu 15. FOTO: AP

Olimpijsko zlato iz Pjongčanga bo v Pekingu branila Ledecka, ki je bila v Koreji suverena od kvalifikacij dalje. V boju za olimpijski naslov je premagala Jörgovo, bron pa je pripadel Hofmeisterjevi. Kotnikova je bila po petnajstem kvalifikacijskem času v osmini finala za tri stotinke počasnejša od na koncu četrte Rusinje Alene Zavarzine, ki je medtem tudi že končala tekmovalno pot. Kotnikova je tako tudi na koncu osvojila 15. mesto, kar je njena najvišja uvrstitev na olimpijskih igrah.

Ester Ledecka
Ester Ledecka FOTO: Damjan Žibert

Medtem ko bo Kotnikova na Kitajskem, pa bo njena mlajša kolegica Sara Goltes v Švici, kjer jo čakajo nastopi na štirih paralelnih slalomih za evropski pokal. Ta vikend bosta tekmi v Davosu, prihodnji pa v Lenzerheidu. Uvodni dve preizkušnji evropskega pokala (decembrska v nemškem Götschnu in januarska v ukrajinskem Bukovelu) sta minili brez slovenske udeležbe.

Uvrstitve Glorie Kotnik na tekmah svetovnega pokala v prvem delu sezone 2021/22:

Carezza (paralelni veleslalom): 18. mesto, Cortina (paralelni veleslalom): 31. mesto, Scuol (paralelni veleslalom): 41. mesto, Bad Gastein (paralelni veleslalom): 20. mesto, Simonhöhe: 21. mesto (paralelni veleslalom) in 6. mesto (ekipni paralelni veleslalom). 

Uvrstitve Glorie Kotnik na olimpijskih igrah:

2010 – Vancouver, paralelni veleslalom: 27. mesto

2014 – Soči, paralelni veleslalom: 24. mesto; , paralelni slalom: 23. mesto

2018 – Pjongčang, paralelni veleslalom: 15. mesto

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šumsko voče
26. 01. 2022 20.53
Ti ves kaj pa mi ko to placujemo?nic
reaf
26. 01. 2022 14.53
+2
Štante in Marguč= čista turistika !!! Sta fotra zrihtala... sta pa le funkcionarja 🤑🤭🤫
09ZarMan10
26. 01. 2022 14.33
+1
...mi tudi Gloria!
slimy12
26. 01. 2022 14.03
+3
nč nebo s te juhe