Zimski športi

Želja deskarjev je kolajna še na tretjih zaporednih igrah

Ljubljana, 27. 01. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovensko deskanje na snegu pred vsakimi olimpijskimi igrami kotira visoko. Od Nagana 1998, ko so bili deskarji prvič na igrah, so si Slovenci vedno obetali visokih uvrstitev. Poloni Zupan, Dejanu Koširju in Roku Flandru kolajne sicer ni uspelo osvojiti, zato pa se je na zadnjih dvojih igrah kar s tremi okitil Žan Košir.

V Sočiju 2014 je Žan Košir osvojil srebro v paralelnem slalomu in bron v paralelnem veleslalomu, štiri leta pozneje v Pjongčangu, ko je bil tako kot letos v Pekingu na sporedu le paralelni veleslalom, pa je bil še enkrat tretji. V letošnji sezoni za zdaj ne dosega rezultatov, kakršnih bi si želel, je pa nekajkrat dobro deskal v kvalifikacijah posamičnih tekem in dokazal, da se lahko na najpomembnejši tekmi sezone kosa z najboljšimi.

Kot pravi glavni trener slovenske reprezentance, na olimpijskih igrah odloča glava, prav mirni živci pa naj bi bili največji adut izkušenega Tržičana v lovu na odličje še na tretjih zaporednih igrah.

"Čeprav si kolajno želim, ne bo nič hudega, če je ne osvojim. Pred tekmo se ne smem preveč obremenjevati, v bistvu se mi niti ni treba. Tekmovati moram s hladno glavo, izkušnje imam ... Če mi uspe osvojiti kolajno, bomo res lahko govorili, da sem deskar za največje tekme," je dejal Košir, ki tudi pred igrami v Južni Koreji ni imel dobre sezone, a je bil na koncu celo blizu zmage.

Žan Košir
Žan Košir FOTO: Damjan Žibert

Zadnja leta je v deskanju nemogoče napovedovati favorite. Vrh tega športa je velik, konkurenca močna, izstopajočega tekmovalca ni. Skoraj na vsaki tekmi je zmagovalec drug – mogoče je celo dobro, da letos med zmagovalci Slovencev ni bilo. Tim Mastnak se je temu najbolj približal; na zadnji tekmi v Simonhöheju je potrdil odlično pripravljenost z drugim mestom. S tem je dobil potrditev, da je odlično pripravljen, tako da na Kitajsko potuje samozavesten.

"Vem, da sem med najhitrejšimi, če ne celo najhitrejši. Na treningu redno premagujem vse, tudi Nemca Stefana Baumeistra, ki je za Korejcem Sangho Leejem pri vrhu seštevka svetovnega pokala in me je premagal v finalu zadnje tekme. Odpraviti moram napake, ki se mi pojavljajo. Če jih bom in če bom imel še malce več sreče kot na prejšnjih igrah, sem lahko visoko. Tudi proga v Secret Gardnu mi ustreza, tu sem že dobil tekmo svetovnega pokala," je svojo samozavest izrazil Celjan.

Tim Mastnak je dosegel najboljšo slovensko uvrstitev v letošnjem svetovnem pokalu, drugo mesto.
Tim Mastnak je dosegel najboljšo slovensko uvrstitev v letošnjem svetovnem pokalu, drugo mesto. FOTO: Miha Matavž

Njegovemu sokrajanu Roku Marguču v zadnjih letih ne gre vse po načrtih. Bori se s poškodbami in povprečnimi rezultati, tako da sam od sebe ne pričakuje veliko. "Pred prejšnjimi igrami sem bil izredno živčen. Vsi so veliko pričakovali od mene, pritiska pa nisem zdržal. Tokrat je drugače. Nihče od mene ne pričakuje ničesar, mogoče je to moj 'plus'," se nadeja tretji moški predstavnik v paralelni disciplini olimpijskih iger.

Pri ženskah nov olimpijski nastop pričakuje Gloria Kotnik. Po tem, ko je zaradi nosečnosti in rojstva otroka izpustila lansko sezono, je v zadnjem trenutku dobila mednarodno kvoto, ki jo je potrdil še Olimpijski komite Slovenije. Tudi Kotnikova na igre odhaja sproščeno, brez rezultatskega imperativa, v slovenskem taboru pa vseeno upajo, da bi se lahko prebila v izločilne boje.

Slovensko deskanje bo ob Titu Štantetu, ki bo nastopil v snežnem žlebu, svojo predstavnico imelo tudi v prostem slogu. V snežnem parku in v akrobatskih skokih bo nastopila Blejka Urška Pribošič, za katero bo to olimpijski prvenec. Da na igrah ni nastopila že prej, so bile krive poškodbe, brez katerih pa ni šlo niti pri pripravah za Peking. Pred prejšnjo tekmo svetovnega pokala v Laaxu je padla, a verjame, da bo do iger povsem nared.

"Zadovoljni bomo, če bosta Tit in Urška skoke in like opravila, kot najbolje znata. Uvrstitev med najboljših deset bo težko dosegljiva, a po tihem vseeno upamo na presenečenje," je svoje želje predstavil trener reprezentance prostega sloga, Matevž Pristavec.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
27. 01. 2022 09.31
+2
ZASTAVONOŠA BOSTA OBA NAGRAJENA Z TO DEJAVNOSTJO ZA PREJŠNJE USPEHE.TAKO JE MNENJE"ŠVOHOTNE",BESEDNO MOČNE SZS.LETOS BI TO MORALI BITI SKAKALCI IN SKAKALKE.KOLENO FUČ.A GRE Z VSO SVITO NA KITAJSKO?GLEDAT NA URO?
Emica 222
27. 01. 2022 08.36
Walter Pravicek
27. 01. 2022 09.32
+1
V VOJNI V UKRAJINI,ČE BO,KER POL PA NEBTE PO HRIBČKU DRIČAL!
ecoliqua
27. 01. 2022 08.19
-1
Sam ce jo ukradejo