Šport

Zavec še naprej na vrhu

Maribor, 13. 06. 2007 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medcelinski prvak združenja poklicnih boksarjev ostaja Dejan Zavec, čeprav se sinočnji meč ni končal z njegovo zmago.

Ker se meč ni končal z zmago Zavca, se ta ne bo mogel pomeriti v boju za naslov svetovnega prvaka združenja WBO.
Ker se meč ni končal z zmago Zavca, se ta ne bo mogel pomeriti v boju za naslov svetovnega prvaka združenja WBO. FOTO: Jani Dolinšek

Dejan Zavec (22 dvobojev, 22 zmag, 13 z nokavtom) ostaja še naprej medcelinski prvak združenja poklicnih boksarjev WBO v velterski kategoriji. Zavec je na prireditvi Pot na vrh, ki je bila v torek pozno zvečer v dvorani Tabor, pred več kot 4000 gledalci v dvoboju z Argentincem Jorgejem Danielom Mirando (26 dvobojev, 23 zmag, 9 z nokavtom) ubranil naslov. Dvoboj je bil prekinjen po 1:48 minute borbe v tretji rundi, potem ko je zdravnik ugotovil, da je poškodba slovenskega boksarja nad levim očesom tako huda, da ne more več nadaljevati dvoboja.

Najboljši slovenski boksar Dejan Zavec je v dvorani Tabor v dvoboju z Argentincem Mirando ostal neporažen
Najboljši slovenski boksar Dejan Zavec je v dvorani Tabor v dvoboju z Argentincem Mirando ostal neporažen FOTO: POP TV

Pravila določajo, da se dvoboj, ki velja za nek naslov v profesionalnem boksu, razveljavi - torej tudi zmagovalca ni - če pride do nenamerne poškodbe enega ali drugega boksarja, ko še nista začela četrte runde. In ker je zdravnik dvoboj prekinil dobro minuto pred iztekom tretje runde, je bil razveljavljen, tako da je Zavec ostal medcelinski prvak združenja WBO.

Ob prekinitvi boja je po vodi splavala tudi možnost, da bi se Zavec, v primeru zmage, še letos pomeril za naslov svetovnega prvaka združenja WBO, kajti zmagovalec dvoboja v dvorani Tabor bi si zagotovil mesto prvega izzivalca svetovnega prvaka združenja WBO, Mehičana Antonia Margarita.

Dvoboj je obetal

Do trenutka, ko je bila sprejeta odločitev o prekinitvi, so gledalci spremljali izjemno zanimiv dvoboj, v katerem sta si tekmeca izmenjala veliko udarcev. Borba je bila odprta in udarci so padali z obeh strani. Več jih je zadal Zavec, ki je imel veliko podporo v bučnih gledalcih. Že v prvi rundi sta boksarja trčila z glavama, vendar ni bilo videti, da bi šlo za hujšo poškodbo nad levim Zavčevim očesom.

Navijači razočarani


V drugi rundi se je rana nad očesom našega boksarja vidno povečala, v tretji pa je sodnik v ringu zahteval posredovanje zdravnika. Ta je po pregledu Zavčeve poškodbe dvoboj prekinil. Nekateri gledalci so z ogorčenjem sprejeli tako odločitev, saj so bili ob boksarski užitek, večina pa z razumevanjem. Pravila mednarodna boksarske zveze namreč določajo, kako se postopa, kadar pride do takih primerov, kakršen se je zgodil v Mariboru, in treba jih je upoštevati.

Zavec je po boju povedal, da so mu rano zašili s sedmimi šivi in da mu je zelo žal, predvsem zaradi gledalcev, da se je dvoboj končal na tak način.

"Na spopad z Mirando sem bil izjemno dobro pripravljen, pričakoval sem trd dvoboj, a tudi zmago. Dve rundi in pol boksa sta pokazali, da je 23-letni Argentinec izjemno čvrst borec in škoda je, da se je dvoboj končal s prekinitvijo. Tekmec je od prve minute boksal odprto, napadalno in če ne bi bilo prekinitve, ne vem, kako bi se dvoboj končal. Mislim, da se bil do prekinitve za spoznanje boljši. Prepričan sem, da se bova z Mirando srečala še enkrat, vendar ne prej kot jeseni, kajti zaradi poškodbe bom moral mirovati vsaj tri mesece," je povedal 31-letni Zavec.

Tudi Jorge Daniel Miranda je pred predstavnike medijev prišel s poškodbo - s tremi šivi na glavi -, ki jo je staknil v trčenju z Zavčevo glavo. "Razočaran sem nad takim izhodom dvoboja. V Maribor sem prišel zmagat, a videli ste, kaj se je zgodilo. Z Zavcem bi se rad pomeril še enkrat, ni važno kdaj in kje, lahko tudi v Mariboru," je dejal Miranda, njegov trener pa je dodal: "Z odločitvijo zdravnika in sodnika v ringu sem razočaran, kajti moj boksar je Zavčevo arkado poškodoval z udarcem roke, šele nato sta trčila z glavama. Sodniška odločitev bi morala biti v prid Mirandi. V tretji rundi, ko je prišlo do prekinitve, je Miranda že načel Zavca, toda sodnik in zdravnik sta bila naklonjena slovenskemu boksarju. Želim si novi dvoboj, v katerem bo Miranda dokazal, da je boljši."

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sportsman
16. 06. 2007 10.50
bravo dejan,kar pogumno in šodločno,samozavestno naprej,lpe tako
prisoten@email.si
13. 06. 2007 21.31
zavec razbi ga ko piksno