Šport

Zavec evropski prvak

Magdeburg, 18. 02. 2007 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najboljši slovenski profesionalni boksar Dejan Zavec je postal prvak Evropske unije.

Dejan Zavec
Dejan Zavec FOTO: E plus

Najboljši slovenski profesionalni boksar Dejan Zavec (22 zmag, od tega 13 s KO, brez poraza) je postal prvak Evropske unije v velterski kategoriji (do 66,7 kg). Naslovoma medcelinskega prvaka po verzijah združenj IBF in WBO je 30-letni Ptujčan tako dodal še tretji šampionski pas, potem ko je z večjim številom doseženih točk po 12 rundah in enoglasni sodniški odločitvi premagal tri leta mlajšega Francoza Nicolasa Guisseta (13 zmag, brez KO, 8 porazov, 1 neodločen izid).

Predvsem se mi je poznala dolga odsotnost iz ringa, saj sem nazadnje boksal pred devetimi meseci. Zaradi tega sem potreboval kar nekaj časa, da sem našel svoj ritem. Na koncu se je izšlo, vknjižil sem novo zmago, čeprav moram priznati, da je bil Guisset precej trdoživ, kar pa sem tudi pričakoval. Dejan Zavec

Francoski boksar se je pod žarometi ringa v hotelu Maritim v Magdeburgu izkazal za precej neugodnega nasprotnika. Kljub temu, da je imel na papirju precej slabše rezultate od slovenskega šampiona, pod močnimi udarci "Jana Zavecka", kot so Nemci zaradi lažje izgovorjave poimenovali štajerskega "borca", nikakor ni hotel pasti, tako da je borba trajala vseh predvidenih 12 rund.

Dejan Zavec
Dejan Zavec FOTO: POP TV

Pred tekmo je v ring najprej vkorakal Guisset. Po krajši glasbeni točki domače skupine, ki je prišla spodbujat "lokalnega matadorja" Dejana Zavca, pa je na tekmi, ki jo je v živo prenašala tudi televizija DSF, svoj položaj v modrem kotu zasedel še slovenski šampion. Otvoritvena borba večera se je po prvem udarcu na gong pričela. Zavec, ki ga je spet prišla spodbujat skupina navijačev iz domovine, je v borbo krenil z vso močjo, težki udarci z leve in desne pa so padali po Guissetu, ki je profesionalno kariero začel pred štirimi leti. Zavec je Francoza lepo držal na distanci ter taktično zrelo usmerjal krošeje, direkte in aperkate v nasprotnika, ki je nenehno tiščal v našega boksarja. Na trenutke pa se je zdelo, kot da ne more zadeti nasprotnika. Ta se je dobro branil, s precej visoko postavljenim gardom in kljub temu, da je bil pri vsakem napadu deležen toče udarcev, še naprej silil v bližino Zavca in boksarski dvoboj iz bližine.

Pohvaliti moram vzdušje v dvorani in se zahvaliti svojim zvestim navijačem, ki so prišli navijat, zahvala gre tudi publiki, menedžerju, trenerju, skratka vsem, ki so mi pomagali na poti do tega naslova. Vseh borb ne moreš dobiti hitro in s knock-outom, ta je bila ena takšnih. Nikakor nisem mogel prebiti nasprotnikovega garda, med borbo sem se na trenutke tudi izgubljal v taktiki. Zdaj se bomo z ekipo usedli in se odločili kako naprej. Želja je seveda tudi pas svetovnega prvaka, bomo videli. Takšne odločitve rabijo čas. Pred tem je bolj realna še borba za naslov evropskega prvaka in dejstvo je, da me letos čaka več tekem, kot lani. Dejan Zavec

"Mr. Sympatikus", kot tudi pravijo boksarju s Ptuja, je nadaljeval v svojem ritmu, prepustil tekmecu precej prostora v ringu, a stalno uspešno kontriral. Tudi trdoživi Francoz je na trenutke plasiral nekaj lepih udarcev. Kljub podrejenemu položaju Francoz nikakor ni popuščal. Zavec je bil vseskozi v točkovni prednosti in očitno kazal, da je boljši nasprotnik, a je "mali zagrizeni Francoz", kot ga je proglasil komentator dvoboja, vztrajal in vztrajal in nikakor ni hotel pasti. Kmalu je bilo jasno, da bo borba najverjetneje trajala vseh 12 predvidenih rund.

V 9. rundi je Zavec znova začel oster napad, po nasprotniku je udarjal tako močno, da je ta izgubil zaščito zob, sodnik pa je zato za trenutek prekinil dvoboj. Do konca je Guisset ostal precej gibljiv na nogah, Zavec pa se je na čase preveč odpiral, poznala se mu je utrujenost. Prav ob izteku 12. runde sta boksarja še enkrat potrdila vrhunsko pripravljenost in v končnici dvoboja z vrhunsko menjavo udarcev prikazala kondicijo, ki je ni pričakoval nihče več.

Skozi vseh 12 rund je Zavec prepričal sodnike, da so mu na koncu s soglasno odločitvijo z rezultatom 120:108 prisodili zmago, tako da je italijanski glavni sodnik Franco Giminalle visoko v zrak dvignil njegovo roko, Slovenec pa si je odet v državno zastavo nadel še tretji šampionski pas.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

soul@hitri.com
18. 02. 2007 14.40
Toncek baloncek , se ti ukvarjas s kaksnim sportom slucajno? ocitno bolj ne kot ja, ker ne razumes kaj lahko nek sport cloveku pomeni , pa tudi ce je to boks al pa sah na divjih vodah.... Vsaka cast Dejanu da je dosegu to kar je in upam da bo taksnih uspehov se vec. Toncek , edino kar se priblizno strinjam s tabo je to , da so sportniki ucasih res tekli na makarone , na morsko vodo pa NE , ker te le ta dehidrira.zalostno je pa to da je danes v sportu toliko dopinga kolikor je nesposobnih poslancev v slovenskem parlamentu.
petrca7@yahoo.com
18. 02. 2007 14.18
Pa kaj tebi Tonček ni jasno? Če ne veš, kdo je Zavec, potem bolje, da ne pišeš takih bedarij po forumu! Kako ti je lahko to smešno?!? On je profesionalni boksar, ki mimogrede, dosega takšne uspehe, o katerih večina boksarjev samo sanja. OK? Aja, boks je čisto običajen šport, samo toliko.
Tonček Balonček
18. 02. 2007 13.39
Pa kdo sploh ve, kaj je s tem boksom, verzijami, kategorijami in ne vem še s čem, kr neki, en Zavec?! To je še bolj smešno kot tisti ultra/ekstrem/skrajni kolesarji, plavalci, tekači (ti so včasih tekli na pivo in morsko vodo) itd. Zakaj ti ljudje ne sodelujejopo običajnih športnih poteh? Tisti "hlod" še en mesec "kao" plava nekje v Južni ameriki. Če bi sam osebno spustil eno deblo pri izviru, nisem prepričan, da ne bi bilo prej na cilju kot naš ultra/ekstrem/ skrajni maratonec!l