Šport

Zaupnica za Zavrla

Ljubljana, 16. 11. 2006 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rudi Zavrl ostaja na čelu Nogometne zveze Slovenije, zato pa naj bi se stolček majal selektorju Branetu Oblaku.

Rudi Zavrl je preživel nezaupnico
Rudi Zavrl je preživel nezaupnico FOTO: POP TV

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Rudi Zavrl je preživel nezapnico. Na izredni seji na Brdu pri Kranju so mu delegati - glasovalo jih je 36 - namreč izrekli podporo. Zavrl, ki je na čelu NZS že od leta 1989, bo krovno slovensko nogometno organizacijo vodil vsaj do konca svojega petega mandata.

Podporo Zavrlovemu delu je izreklo 24 glasovalcev, 11 jih je bilo za razrešitev, ena glasovnica pa je bila neveljavna.

O Zavrlovi prihodnosti je odločalo pet delegatov MNZ Ljubljana, po štirje iz MNZ Maribor, MNZ Murska Sobota in MNZ Ptuj, po trije iz MNZ Celje, MNZ Gorenjska in MNZ Lendava ter Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in Zveze nogometnih trenerjev Slovenije, dva iz MNZ Koper in delegat iz MNZ Nova Gorica. Proti Zavrlu naj bi glasovali predvsem Ljubljančani in Mariborčani, ki mu odkrito nasprotujejo. 

Poraz nogometne opozicije ... 

Ivan Simič je Zavrlov najostrejši kritik
Ivan Simič je Zavrlov najostrejši kritik FOTO: Dare Čekeliš
Kljub porazu je opaziti določen napredek glede na zadnje skupščine. Upoštevali so več mojih predlogov, konec koncev pa smo dobili skoraj sto odstotkov več glasov kot na lanskih volitvah. To, kar pa je najbolj pozitivno, je dejstvo, da se pogovarjamo in da soočimo različna mnenja. Vsekakor je vse bolj pozitivno kot prej. Ivan Simič

Opozicija pod neuradnim vodstvom predsednika Medobčinske nogometne zveze (MNZ) Ljubljana Ivana Simiča je v dobrem letu in pol doživela že drugi boleč poraz. Potem ko je Zavrl prav Simiča gladko porazil na lanskih februarskih volitvah za predsednika NZS, je tokrat še drugič v "kozji rog" ugnal tiste, ki so predlagali njegovo razrešitev. 

Simiču, ki je imel ob sebi poleg ljubljanske MNZ tudi podporo MNZ Maribor pod vodstvom novoizvoljenega mariborskega župana Franca Kanglerja (eden izmed mariborskih delegatov je bil tudi nekdanji reprezentant Zlatko Zahovič), pa s svojimi očitki glede netransparentnega in nepravilnega poslovanja NZS ter kritikami na račun dela selektorja članske vrste Branka Oblaka očitno ni uspelo prepričati dovolj delegatov. 

Simič je še poudaril, da kljub nekaterim govoricam Zavrlu zdaj niti ni treba odstopiti, saj mu na NZS očitno zaupajo.

... in zmaga Zavrla

Zavrl je na čelo NZS prišel že marca 1989, ko je predsedoval takrat še eni izmed republiških zvez, svoj položaj pa je obdržal tudi po osamosvojitvi Slovenije. Nazadnje ga je februarja lani s trona skušal vreči Simič, a ga je zdaj 57-letni Zavrl gladko porazil in si priboril še peti zaporedni mandat.

Zagotovo se je največji kamen od srca odvalil Zavrlu. "Zadovoljen sem z izidom glasovanja, najbolj pa s to večino glasov. Glasovanje je pokazalo, da delegati in skupščina podpirajo program, ki so ga sami sprejeli. Drugo
sporočilo je, da je finančno poslovanje povsem v redu, v skladu z zakonom, tretje pa, da je NZS organizacijsko, kadrovsko in finančno stabilna institucija,"
je dejal. "Gotovo pa ne more biti predsednik kriv za slabe rezultate reprezentance, saj bi v nasprotnem primeru požel tudi vse zasluge pri največjih uspehih," je še dodal.

Kritike vodstva NZS so namreč postale še posebej , ki so postale posebej glasne po visokem septembrskem porazu slovenske članske reprezentance v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2008 z Bolgarijo (0:3).

Kritike z vseh strani

Vrh NZS se v zadnjem času sooča z vse večjimi očitki glede dela, predvsem finančnih poročil in zaključnih računov ter slabih rezultatov članske reprezentance v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

Kritike so na Čerinovo 4 letele z vseh strani. Odstop Zavrla in selektorja Oblaka so zahtevali javnost, mediji in tudi tako imenovana nogometna opozicija na čelu s Simičem in Kanglerjem, ki sta delegate družno pozvala, naj glasujejo proti Zavrlu, saj je, kot sta poudarila, prišel čas za spremembe. Na njuni strani so bili tudi nekateri člani "zlate generacije" slovenskega nogometa (poleg Zahoviča tudi Mladen Rudonja in Miran Pavlin).

Simič napovedal zamenjavo Oblaka

Slabi nastopi slovenske reprezentance so zamajali Zavrlov stolček, zdaj je ogrožen Oblak
Slabi nastopi slovenske reprezentance so zamajali Zavrlov stolček, zdaj je ogrožen Oblak FOTO: Jani Dolinšek

Prav gotovo bo ena glavnih prioritet v prihodnjih dneh odločitev o usodi selektorja Oblaka. Pojasnil naj bi, zakaj slovenska reprezentanca igra pred praznimi tribunami, zakaj igra ne zadovoljuje nogometnih privržencev in zakaj niti stanje na lestvici kvalifikacijske skupine G (tri tekme, tri točke) ni prav nič rožnato.

Medtem ko je Zavrl odločitev o morebitnem slovesu prvega moža članske izbrane vrste zavil v meglo, pa je bil bolj konkreten Simič, ki je potrdil, da bodo slovenski reprezentanti kmalu igrali pod vodstvom novega selektorja.

Simič je sicer napovedal tudi izid glasovanja v prid nogometne opozicije. Pred začetkom skupščine je namreč dejal, da ima že devet glasov in 14 "skritih", za razrešitev pa bi moralo na vprašanje: "Ali ste za to, da se predčasno razreši predsednika NZS-ja?" z da odgovoriti devetnajst delegatov.

Glavna težava nogometne opozicije, ki naj bi bila pomemben dejavnik pri odločanju delegatov, je, da ta doslej ni predstavila nobene rešitve za slovenski nogomet, prav tako pa za zdaj ni zaslediti niti konkretnega imena za Zavrlovega naslednika.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

edozizek@siol.net
17. 11. 2006 18.22
Mi je pač vseeno,kdo je kriv za nastalo situacijo v našem nogometu,čeprav več ali manj vsi vemo,razen tistih,ki si zakrivajo oči.Potrebne so spremembe,to se verjetno strinjamo vsi,če pa bodo nastale,pa močno dvomim,ker je pač vse na vrhu ostalo enako.Prosim g. Zavrl dajte še sami nekomu drugemu priložnost,če ne se bojim,da bo vse po starem!
lenart.rupar@gmail.com
17. 11. 2006 11.30
no in vse se zopet vrti okoli denarja in ugleda... le da ugleda sedaj ne bo več!!
tschmrlj
17. 11. 2006 09.08
S tem, ko ste dali "zaupnico" pod narekovajem zavrlu, se je Slovenija poslovila z njim in selektorjem, ki je zafural Koper, Celje, sedaj pa celo reprezentanco Slovenije. Sam predsednik je "zafural" že svetovno prvenstvo. Da Vas ni sram. Sramujem se NZS in njenega vodstva, pa še ga podpirate in to "ničeja".Ostane edina pot, da gre narod na barikade podobno kot v ambrusu, če ne, bo Slovenija desetletja izven evropskega in svetovnega prostora na nogometni sceni. A nima Zavrl niti kančka zavesti, da bi pošteno odstopil in se umaknil in prepustil svoj prestol komu bolj pamentneu od njega, ki bo popeljal Slovenijo v Evropski in Svetovni vrh v nogometni sceni. Lep pozdrav ŽŠt
jaka37
17. 11. 2006 08.27
drago.bencina. Res je, da je slovenski nogomet dosegel lepe uspehe, toda vedeti moraš, da je Zavrl pač bil edini človek na tem mestu, kar pa ne pomeni, da če bi izvolili novega predsednika, ne bi dosegali dobrih rezultatov. Prepričan sem, da bi še mnogo boljše. Podobno je v slovenskem gospodarstvu. Vsi so razlagali kakšne uspehe so dosegali t.i. old boysa. Njihova zamenjava je pokazala, da je vsak uspeh relativen in da je slovensko gospodartsvo sedaj še mnogo močnejše. Mogoče pa slovensko gospodarstvo tudi zaradi tega ne vlaga več toliko denarja v šport, ker so na nekaterih mestih še vedno isti kadri kot skoraj pred 20imi leti in čas je za napredek.
NZS je pod vodstvom g. Zavrla dosegla velike uspehe. Poizkus prevrata funkcij željnih je zelo primitiven in pove vse o njih. Vseeno pa je obdobje od l. 89 predolgo in je nujno potrebna nova ekipa. G. Zavrl ima sedaj priložnost, da pakaže ali je časten mož in mora sam ponuditi svoj odstop. Še prej pa morajo najti kompromis sprejemljiv za večino (brez preglasovanj). Lepo bi tudi bilo, če bi politiki pustili šport pri miru. Zaradi njih postaja nezanimv.
zavedni@hotmail.com
17. 11. 2006 07.01
Zavrl-pijavja. Očitno nam misli še do leta 2009 kvariti slovesnki nogomet.
Meki
17. 11. 2006 01.23
Ni več upanja! Slovenskega nogometa ne pogledam več niti na TVju, dokler bo ta tip predsednik.
asd345
17. 11. 2006 00.00
Ta glasovanja so tudi bolj tak... Normalno, da so ga podprli delegati, ki so zakuhali to kar imamo... Če bi letel Zavrl bi letelo z njim večina njegovih... Kakšen poraz Kanglerja ? Kako pa naj človek zgradi močno opozicijo v nogometu in v istem času zgradi uspešno župansko kampanjo... Zavrl ima samo srečo, da je Kangler bil preveč zaposlen z volitvami... Saj to ne morem verjet... Ded je že skoraj 20 let predsednik... Me prav zanima kdo v Sloveniji je še primeren za selektorja...
MJOY88_11
16. 11. 2006 23.12
Jaka prosm pober se iz te države pa pejt v Uzbekistan zivet med ene nomade, pa mej tm svoje Kucane pa svojo partijo. Taki k ti sam to drzavo unicujejo, kradejo,... Res si mal kreten pa vidm da ti zgodovina ne da miru.
bmc@amis.net
16. 11. 2006 23.04
Prvi poraz Kanglerja ! Mogoče pa je to zahvala Janše Kanglerju za Mariborske volitve župana. Tudi to da se je obdržal Kocijančič kaže na počasno spremebo kompasa največje stranke, ki se očitno obrača k Pahorjevim, saj ji SLS zabija nož v hrbet kjer ji more kot je to delala vsakokrat v po polovici mandata v koaliciji z LDS in vseh koalicijah do danes...
jaka37
16. 11. 2006 22.31
zavedni...kot partija v Sloveniji, sej kdo pa je nastavil Zavrla. Kučan že pred leti, tako kot Kocjančiča v OKS in še koga. Že iz naslova napredka bi moral Zavrl odstopiti, saj sedenje na enem in istem stolčku toliko časa ne prinese nič dobrega in tudi v naprej ne bo nič dobrega.
zavedni@hotmail.com
16. 11. 2006 22.10
Še vedno zahtevam odstop tega voluharja Zavrla, ki je na svoj stolček prisesan kot pijavka.