Šport

'Zaslužimo si podporo'

Ljubljana, 04. 09. 2007 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

''Prosim za podporo. Upam, da podpora ne bo le žepnina,'' je na sprejemu pri ministru Zveru povedal Kozmus.

Slovenski atleti so se iz Osake vrnili s srebrom, Čop in Špik pa sta se iz Münchna vrnila z zlatom.
Slovenski atleti so se iz Osake vrnili s srebrom, Čop in Špik pa sta se iz Münchna vrnila z zlatom. FOTO: Dare Čekeliš


Na SP sem dosegla največji uspeh v karieri in dosegla drugo daljavo kariere, premagale pa so me le atletinje, ki so že pred tem skakale prek 15 metrov. Za OI se bom pripravljala za nekaj več, najmanj za četrto mesto, razmišljala pa bom tudi o medalji. Marija Šestak

Slovenski atleti in atletinje, zadnja skupina se je na čelu z Marijo Šestak v domovino vrnila danes, so na 11. svetovnem prvenstvu v japonski Osaki z vrhunskimi uvrstitvami po mnenju vodstva Atletske zveze Slovenije (AZS) dosegli vrhunske izide, ki pa obvezujejo, da bo tako uspešno potekalo tudi olimpijsko leto 2008 in tekmovanja v naslednjih sezonah. Letošnje SP je bilo namreč najuspešnejše v zgodovini, saj je Primož Kozmus osvojil srebro v metu kladiva, peti mesti sta si priborili Šestakova v troskoku in Brigita Langerholc v teku na 800 m, Miran Vodovnik je bil šesti v suvanju krogle, sedmi pa je bil v šprintu na 100 m Matic Osovnikar.

Zver sprejel uspešne športnike

Minister za šolstvo in šport Milan Zver je na Brdu pri Kranju sprejel najuspešnejše slovenske športnike zadnjega obdobja - nosilce medalj z Olimpijskega festivala evropske mladine v Beogradu ter najboljše atlete in veslače, ki so v minulem tednu nastopili na svetovnih prvenstvih. Sprejema so se udeležili tudi predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije ter obeh nacionalnih panožnih športnih zvez.

Zver se je poklonil slovenskim športnikom
Zver se je poklonil slovenskim športnikom FOTO: Dare Čekeliš

Minister Zver je priznal, da so bili na ministrstvu v sodelovanju z OKS kar malce v zadregi, saj so najprej načrtovali sprejem za udeležence OFEM, pozneje so po prvih uspehih želeli povabiti atlete, na koncu so dodali veslače. "Vemo, da je sinoči za nov uspeh poskrbela košarkarska reprezentanca, vendar ne moremo kar čakati. Želeli smo proslaviti šest kolajn mladih športnikov, nato uspeh atletske reprezentance, kakršnega še ni bilo, pridružili so se še veslači. Posebej vesel sem ob tem kolajne Iztoka Čopa in Luke Špika, za katera se je letos vseskozi govorilo, da nista favorita, na koncu pa sta suvereno zmagala. Vesel sem tudi, da je Bled dobil organizacijo svetovnega prvenstva 2011. Ob vseh teh uspehih se vam želim pokloniti in poudariti pomen vaših izidov za Slovenijo, predvsem pa za mlade, katerim ste vzorniki. Vem, da imate v športu še vsak svoje cilje in želim vam, da jih izpolnite," je med drugim poudaril Zver.

Zelo sem vesel, saj je zaradi tekmovalnih uspehov utrujenost po dolgi poti iz Osake pozabljena. Dobival sem številne čestitke trenerjev, nizozemski mi je celo dejal, da je Matic Osovnikar up za bele šprinterje. Kot je že znano, je bil Osovnikar prvi belopolti šprinter v finalu SP po dvajsetih letih. Želim si, da ne bi bil poškodovan in da bi se še naprej potegoval za najvišja mesta. Trener Matica Osovnikarja, Albert Šoba

Dosežke je dodobra razčlenil tudi predsednik OKS Janez Kocijančič. "Ne vem, če se vsi že zavedamo teh uspehov, ki jih je dosegel slovenski šport, za katerega mislim, da prav v predolimpijskem letu doživlja izjemne trenutke, seveda pa naj bo to hkrati poziv, da rezultate preslikate v prihodnje olimpijsko leto. Tudi mladi na OFEM so potrdili, da ima slovenski šport lepo prihodnost. Takih trenutkov, kot je današnji, si želim čim več," je dejal Kocijančič, pri tem pa izpostavil ne le kolajne, ampak številne vrhunske dosežke vseh treh reprezentanc, udeleženih na sprejemu. "Tudi peto mesto je na nek način sanjsko. Ni tisto najbolj nehvaležno četrto, vsekakor pa kaže stik z vrhom in dopušča pot navzgor."

Iztok Čop in Luka Špik - svetovna prvaka v dvojnem dvojcu.
Iztok Čop in Luka Špik - svetovna prvaka v dvojnem dvojcu. FOTO: Dare Čekeliš

Kocijančič se ob tej priložnosti ni izognil niti prepovedanih sredstvom. Pri tem je poudaril, da je tudi OKS popolnoma na strani Mednarodnega olimpijskega komiteja in Svetovne protidopinške agencije v svojih prizadevanjih v boju proti prepovedanim sredstvom. "Tudi mi smo za ničelno toleranco. Vsakič, ko slišim za doping v slovenskem športu, si zaželim, da bi šlo za pomoto. Vsak naš dopingiran športnik ne dela škode le sebi, ampak celotnemu slovenskemu športu. Prisotni ste dokazali, da je doping nepotreben, hkrati pa vsi vemo, da gre pri njem za športno prevaro in da je znanstveno dokazano tudi škodljiv."

Pred odhodom v Osako je bilo kar nekaj dilem, kakšne cilje bi si zastavili. Z medaljo in še štirimi finalnimi uvrstitvami ter z nekaterimi atleti, ki so trkali na velika vrata finala, smo presegli pričakovanja. Tako velike ekipe, ki lahko posega v svetovni vrh, še nismo imeli. To je že sedmo letošnje tekmovanje v različnih kategorijah, ko se je Slovenija vrnila z medaljo, naši atleti pa so na SP ali EP osvojili sedem medalj. Odločitev, da smo zaradi aklimatizacije na Japonsko poslali del ekipe prej, se je izkazala kot zelo dobra, zato bomo na OI v Peking celotno našo reprezentanco poslali prej. S sistematičnim delom, ki smo ga zastavili, tudi prihodnost ne bi smela biti ogrožena. Predsednik AZS Peter Kukovica

V imenu Atletske zveze Slovenije je spregovoril njen predsednik Robert Kukovica in poudaril dolgoletno delo in vlaganja v dosežke, ki zdaj izstopajo, ter dodal, da so dosežki v Osaki lepo potrdilo sistemskega dela na zvezi. "Za nas na zvezi je to seveda breme in odgovornost, da vam zagotovimo najboljše možne razmere za delo. Ob tej priložnosti bi se zahvalil tudi ministrstvu in OKS za vso podporo ter si zaželel, da nam v prihodnje še bolj pomagata." Podobno je zvenel tudi govor predsednika VZS Toma Levovnika, ki je med drugim dodal tudi: "Poznamo rek, da ni lahko biti dober med dobrimi, a atletom in veslačem je to uspelo. Rad bi poudaril, da gre za dva športa, kjer ni bližnjic in kjer šteje le trdo delo. Zelo vesel sem tudi pridobitve veslaškega SP, kar v tekmi z Amsterdamom in Luzernom ni bilo lahko."

Kozmus čestital vsem

Kozmus je čestital Čopu in Špiku
Kozmus je čestital Čopu in Špiku FOTO: Dare Čekeliš

V imenu športnikov je spregovoril srebrni metalec kladiva Primož Kozmus, ki je v uvodu poudaril, da se je govorov počasi že navadil in se pošalil, da tako kot njegovi predhodniki ne bo kratek: "Vsem bi čestital za uspehe, predvsem Iztoku in Luki. O nastopih na SP lahko rečem, da sem bil ponosen, da sem del slovenske ekipe, kjer so nas zaradi petih finalov klicali kar slovenski fenomen. Še bolj ponosen pa sem bil ob vrnitvi, ko sem videl, kako se ti naši dosežki spoštujejo tudi doma. Teh rezultatov ne bo lahko ponoviti, vendar upam, da nam bo tu uspelo čim prej, morda že v Pekingu." Kozmus je zaključil z resno mišljeno šalo: "Prosim za podporo za naprej in seveda hvala za nazaj. Upam, da ta podpora ne bo zgolj žepnina, in upam, da nas bo Slovenija podprla, saj smo si to zaslužili."

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciril Jazbec
05. 09. 2007 21.05
zaslužjo si podporo! to so garači!
m&k
05. 09. 2007 14.52
SRAMOTNO za državo, da konkretno ne podprejo vseh teh vrhunskih športnikov, res sramotno!!!!!!! Za vladne stole in mizo so pa hitro našli skoraj 100.000 EUR ?!?!?!?
Prvo Bore
05. 09. 2007 00.35
čriček prijatelj Pipsssssssss Ali Ti sploh vse prečitaš ali samo začetek LOL
Lahka konjenica
05. 09. 2007 00.26
Prvo Borec: Kozmos in zver, kar tako naprej. Kozmos z diskom v roki, Zver pa z katoliškimi osnovnimi in srednjimi privat šolami. Po narčilu Prvo Borca, ker ima rad Rkc.
she-muffin
04. 09. 2007 22.12
daj,čriček bejš spat, pa se ne oglašaj s takimi bednimi. ravno tak delajo kot vsi. kak pa bi se ti počutil, ko za svoje delo ne bi dobil plače? oziroma, da ne bi bil nagrajen za nekaj, v kar vlagaš trud že celi lajf?
DarthRevan
04. 09. 2007 21.09
Ja, za futtbolerje in skijaše se meče denar stran, za športe, v katerih so naši dobri...tam je treba pa stiskat ane...
?ri?ek
04. 09. 2007 20.55
Podporo, zdej bodo še fehtat začel, pejte delat tko kot ostal pošten folk.......
Prvo Bore
04. 09. 2007 20.54
Čestitke vsem razen Zveru. Kozmos kar naprej !!
gboy@mail386.com
04. 09. 2007 16.53
In absolutno si vsi naši športniki zaslužijo podporo države in ne mačehovskega odnosa do športa, kakor ga je imela država večinoma do sedaj. In upam, da se bo to spremenilo in vse čestitke našim športnikom, da so kljub vsemu uspeli.