Šport

Zaradi pohlepa konec formule 1?

Barcelona, 02. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Boj za oblast v formuli 1 se je kot kaže razplamtel v vsesplošni spor. Moštvi McLaren in Williams sta na arbitražnem razsodišču utrpeli več kot milijon dolarjev težek poraz proti vodilnemu možu cirkusa formule 1 Bernieju Ecclestonu.

Za razburjenje je hkrati poskrbelo domnevno 50-milijonsko "tajno" plačilo Ferrariju v okviru načrtov za novo dirkalno serijo proizvajalcev avtomobilov.

Vodilni mož cirkusa formule 1 Bernie Ecclestone
Vodilni mož cirkusa formule 1 Bernie Ecclestone FOTO: Reuters

Moštvi McLaren in Williams sta pretekli teden utrpeli poraz v sodnem procesu, v katerem sta zahtevali 42 milijonov dolarjev iz prodaje Ecclestonovega holdinga formule 1 SLEC. Namesto zahtevane vsote bosta moštvi morali poravnati sodne stroške SLEC, ki znašajo 1,1 milijona dolarjev.

Še en sodni proces pa je v teku. Pred začetkom sezone sta Williams in McLaren zaradi novega pravilnika formule 1 vložila tožbo proti Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA). Po razvoju dogodku v novi sezoni pa postaja vse bolj verjetno, da bo tožba umaknjena, saj bi FIA v primeru poraza na sodišču morala razveljaviti rezultate prvih treh dirk letošnje sezone, te pa so bile za McLaren izredno uspešne.

Medtem načrti proizvajalcev avtomobilov za ustanovitev svoje dirkalne serije dobivajo vedno jasnejše poteze. V nemški reviji Auto, moto, sport so zapisali, da si želijo avtomobilske korporacije s 50 milijoni dolarjev tajne "stimulacije" zagotoviti sodelovanje Ferrarija. To naj bi v dirkalnih krogih sprožilo razburjenje, saj so ostala moštva k sodelovanju premamile ravno obljube proizvajalcev o popolni transparentnosti.

Avtomobilistični koncerni, aktivni v formuli 1 in organizirani v združenju Grand Prix World Championship (GPWC), že več mesecev grozijo z lastnim dirkalnim tekmovanjem po izteku tako imenovanega Concorde sporazuma konec leta 2007. Obstajali naj bi celo že načrti za začetek serije leta 2005. Proizvajalci od Ecclestona zahtevajo višji delež od tržnih prihodkov. Na srečanju 10. aprila so člani GPWC Ferrari, Mercedes, BMW, Renault in Ford ter deset moštev formule 1 podpisali memorandum, v katerem so se izrekli k skupnim ciljem.

Ecclestone se upira načrtom proizvajalcev avtomobilov. "Proizvajalci ne bi smeli biti pretirano vpleteni v formulo 1. To za naš šport ni dobro," meni Ecclestone. Anglež dvomi o dolgoročnem angažmaju podjetij v avtomobilističnem športu: "Počakati bo treba in opazovati, kako se stvari razvijajo. Uprave bi tako vedno rade imele več in več. Ko se bo uspeh ustavil, se bodo naveličali. Tudi ko pride do zamenjave uprave, se lahko v podjetju hitro vse spremeni."

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA