Šport

Začenjajo evropsko sezono

Ljubljana, 17. 07. 2007 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Najboljša slovenska kluba minule sezone Domžale in Hit Gorica ter pokalni prvak Koper začenjajo nastope v evropskih tekmovanjih.

Domžalčani začenjajo evropski pohod
Domžalčani začenjajo evropski pohod FOTO: POP TV

Državni prvaki, nogometaši iz Domžal, bodo v sredo ob 20.15 v domžalskem Športnem parku v prvem krogu kvalifikacij za najelitnejše evropsko klubsko tekmovanje - ligo prvakov - gostili albansko Tirano. Slovenski podprvak Hit Gorica se bo v uvodnem predkrogu južne skupine pokala UEFA pomeril z Rabotničkim iz Bitole, pokalni zmagovalec Koper pa bo skušal izločiti Široki Brijeg iz Bosne in Hercegovine.

Kvalifikacije za najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje se bodo začele z današnjimi tekmami, v sredo zvečer pa bodo prvič v zgodovini kluba v kvalifikacijah za ligo prvakov zaigrali tudi Domžalčani. Njihov nasprotnik je albanska Tirana, ki velja za premagljivega, a precej neugodnega tekmeca.

Naše želje in pričakovanja pred tekmama s Tirano so povsem enostavna: v teh dveh tekmah si želimo napredovati v drugi krog. Vedeti moramo, da se včasih želje razlikujejo od realnosti, a mi bomo skušali prikazati vse svoje odlike in potrudili se bomo po najboljših močeh, da bi sezono nadaljevali v tem tekmovanju. V zadnjem tednu smo o nasprotniku zbrali in predelali res veliko informacij, ogledali smo si tudi tri tekme albanskega prvaka, tako da lahko potrdim, da se bomo pomerili z izjemno kakovostnim tekmecem. trener Domžalčanov Slaviša Stojanović



"Igrali bomo proti zelo kakovostnemu nasprotniku in vsi, ki mislijo drugače, se zelo, zelo motijo. Večinsko mnenje je, da bi morali napredovati mi, seveda si to tudi sami želimo, vendar igramo proti izjemno kakovostnemu nasprotniku, ki v evropskih pokalih nastopa že 15 let. V njihovih vrstah je tudi pet reprezentantov. Čaka nas izjemno težko delo,"
je o nasprotniku pred časom dejal trener Slaviša Stojanović, ki proti Tirani ne bo mogel računati na Ivana Knezoviča, ki zaradi vnetja pokostnice že nekaj časa trenira po posebnem programu, ter na novo okrepitev Daria Zahoro, saj je slednji lansko sezono v dresu Kopra na tekmi proti Litexu prejel rdeč karton in mora "počivati" dve tekmi.

Proti Tirani tudi z Elsnerjem?

Po osvojenem superpokalu je vzdušje v slačilnici pred evropskima tekmama zelo pozitivno. Žal pa se je na tekmi proti Kopru poškodoval kapetan Luka Elsner in za zdaj še ni znano, ali bo v sredo lahko igral. "Luka je včeraj že vadil po posebnem programu in lahko rečem, da je zdravniška služba pri sanaciji poškodbe opravila odlično delo. Zvečer pa ga bom preizkusil še v 'duelih', da vidimo, ali bo gleženj zdržal. Potem pa se bom moral odločiti in dobro razmisliti, ali bo Luka nared za tako pomembno tekmo. Ostali nogometaši nimajo zdravstvenih težav," je dodal Stojanović, ki si pred potjo v Albanijo (povratna tekma bo v sredo, 25. julija, ob 20.15 v Tirani) gotovo želi nabrati čim lepšo popotnico.

Novogoričani in Koprčani na tekmah v četrtek

Medtem pa bodo državni podprvaki Novogoričani, ki so sicer pred prihajajočo sezono ostali brez najboljšega strelca Nikole Nikezića ter reprezentanta Bojana Jokića, začeli nastope v kvalifikacijah pokala UEFA. Na domačem stadionu bodo v četrtek, 19. julija, ob 20. uri gostili Rabotnički iz Bitole. Varovanci novega trenerja Darka Milaniča se bodo tako po treh zaporednih nastopih v kvalifikacijah za ligo prvakov podali v pokal UEFA.

Novogoričani bodo gostili ekipo Rabotnički iz Bitole
Novogoričani bodo gostili ekipo Rabotnički iz Bitole FOTO: Jani Dolinšek


Novogoričani menijo, da jim žreb ni bil preveč naklonjen, saj bodo že v prvem predkrogu igrali proti močni zasedbi Rabotničkega, ki se je v lanskih kvalifikacijah za ligo prvakov prebil vse do tretjega kroga, kjer ga je izločil Lille, makedonsko prvenstvo pa je tako kot Gorica končal na drugem mestu.

"Dobili smo informacije o našem nasprotniku, športni direktor Novica Nikčevič se je tudi mudil v Makedoniji. Gre za izjemno dobro ekipo, tako da nas čaka zelo težko delo. Verjamem v svoje fante in upam na napredovanje. Na prvi tekmi pred domačim občinstvom bi bil zadovoljen že z minimalno zmago, o napredovanju pa bo odločala povratna tekma v Skopju," je previden trener Novogoričanov, ki že ima v mislih enajsterico, ki bo v novogoriškem Športnem parku stopila na igrišče, a je še ne želi razkriti.

Milanič za prvo uradno tekmo ne bo mogel računati na Brazilca Romera ter kapetana in prvega vratarja Mitjo Piriha, ki je po uspešni operaciji že pričel trenirati po posebnem programu. V vratih ga bo zamenjal Vasja Simčič, kapetanski trak pa bo v njegovi odsotnosti nosil tvorec igre Enes Demirovič, ki pred začetkom evropske sezone napoveduje: "Priprave so potekale zelo dobro. Glede na lansko sezono imamo izkušenejšo ekipo, tako da računam, da se bomo znova potegovali za najvišja mesta v državnem prvenstvu, v evropskem tekmovanju pa smo pred težko oviro, a upam, da se nam bo le uspelo uvrstiti v nadaljnje tekmovanje."

Koprčani bodo gostovali pri Širokem Brijegu
Koprčani bodo gostovali pri Širokem Brijegu FOTO: Jani Dolinšek


V kvalifikacijah pokala UEFA bodo nastopili tudi Koprčani, ki bodo v četrtek ob 21. uri gostovali pri Širokem Brijegu. "Gotovo je ekipa Širokega Brijega v prednosti. Mi smo v zadnjem času doživeli precejšnje spremembe v moštvu, ki se še sestavlja. Precej nogometašev je odšlo, novi igralci postopoma prihajajo, tako da v evropskih nastopih še ne bomo popolni," je povedal trener Koprčanov Vlado Badžim.

"V BiH tako ne bo mogel nastopiti Amer Jukan, ki je prišel v klub tik pred obračunom z Domžalami. Poleg tega so nogometaši Širokega izkušeno moštvo s prekaljenimi posamezniki, mi pa imamo na voljo precej mladih fantov, ki nimajo prav veliko izkušenj, imajo pa veliko željo po dokazovanju. In prav to bomo poizkusili izkoristiti, tako da bo naše glavno orožje prav agresivna igra, s katero bomo skušali nadoknaditi nekatere primanjkljaje. Tudi Široki Brijeg ni brez napak, tako da se nadejam pozitivnega izida. Če bi se iz Bosne vrnili neporaženi, bi bil takšen izid za naše mlado moštvo velik uspeh. Na pot smo odšli pravočasno, tako da bomo imeli na voljo kakšen dan za adaptacijo, pa tudi igrišče bomo lahko dodobra preizkusili," je pred evropsko tekmo razmišljal Badžim.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.