Šport

Začenja se dirka po Franciji

London, 06. 07. 2007 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Londonu se v soboto začenja najprestižnejša večdnevna kolesarska preizkušnja, dirka po Franciji.

Letošnja 94. izvedba prestižnega tekmovanja se bo z osem kilometrov dolgim prologom prvič v zgodovini začela v Londonu, kjer se bo zadržala dva dneva, nato pa pred prihodom v domovino obiskala še Belgijo. Kolesarji bodo morali v 20. etapah prevoziti 3547 kilometrov (brez prologa), cilj pa bo tradicionalno na Elizejskih poljanah v Parizu, in sicer 29. julija. Pred tem bodo morali opraviti s šestimi gorskimi etapami (trikrat cilj na vzponu) in dvema kronometroma, teh osem etap pa bo tudi odločilo zmagovalca.

Še vedno ni uradno znano, kdo je dobil lansko dirko
Še vedno ni uradno znano, kdo je dobil lansko dirko FOTO: Reuters


Prireditelji upajo, da se bo tritedenska dirka končala na drugačen način kot lani. Še zdaj se uradno niti ne ve, kdo je dobil lansko dirko, saj je bil zmagovalec Američan Floyd Landis dopingiran, a se preiskava o njegovem primeru še kar vleče, tako da organizatorji še niso uradno razglasili najboljšega. Drugo mesto je lani zasedel Španec Oscar Pereiro, tretji pa Nemec Andreas Klöden.

Slednja tudi letos sodita v krog favoritov, ki je tako kot lani izredno širok. Predvsem Nemec bo zelo nevaren. Njegov adut naj bi bila ekipa Astane, ki bo mnenju mnogih celo najboljša med vsemi 21 ekipami, saj kar nekaj njihovih kolesarjev cilja na visoke uvrstitve. V prvi vrsti lanski zmagovalec dirke po Španiji Kazahstanec Aleksander Vinokurov, njegov rojak Andrej Kašečkin in Italijan Paolo Savoldelli, tudi drugi predstavniki tega moštva pa še zdaleč niso slabi, kar so dokazali tudi na generalki za Tour, dirki Dauphine Libere. Sodeč po tej dirki, bi veliko vlogo lahko igrali kolesarji domačega moštva AG2R. Christophe Moreau je dirko dobil, tudi na Touru pa je bil vedno soliden, lani je na primer zasedel osmo mesto.

V krog favoritov prav gotovo spadajo tudi številni španski kolesarji na čelu z lani četrtouvrščenim Carlosom Sastrejem, Alejandrom Valverdejem in Albertom Contadorjem. Ne sme se pozabiti na Rusa Denisa Menčova in Vladimirja Karpeca, Ukrajinca Vladimirja Popoviča, Luksemburžana Fraenka Schlecka in Američana Levija Leipheimerja, Avstralca Cadela Evansa in Michaela Rogersa.

Tadej Valjavec
Tadej Valjavec FOTO: POP TV



Valjavec na lovu za najboljšo uvrstitvijo

Na samem robu kolesarjev, ki lahko računajo na visoko uvrstitev, je tudi edini slovenski predstavnik (če ne upoštevamo zamejca Petra Wrolicha) Tadej Valjavec, tekmovalec italijanskega Lampreja. Njegov cilj bo izboljšati najboljšo slovensko uvrstitev na Touru, 17. mesto, ki ga je lani osvojil prav on, čeprav so želje še nekoliko višje. Za njim je letos že odlični prvi del sezone, ki jo je kronal z naslovom državnega prvaka. Prav njegova vožnja v Polhovem Gradcu minuli konec tedna pa mu daje veliko mero optimizma.

"Odlično se počutim, dobro sem pripravljen in sproščeno čakam na začetek. Klance na francoski pentlji sem letos na treningu že prevozil, tako da lahko rečem, da jih bolj ali manj poznam. Na njih bom poskušal slediti najboljšim. Sem zelo samozavesten, saj sem letos večino dirk končal med najboljšo deseterico, prav deseterica pa je tudi moj cilj na letošnjem Touru. Posebej velike pomoči ekipe ne pričakujem, saj je bolj sestavljena za sprinterje, a navajen sem se boriti sam," je dejal Besničan, ki ima za glavnega favorita dirke Vinokurova.

Kolesarska ekipa Astane
Kolesarska ekipa Astane FOTO: Reuters


Prvo priložnost za dokazovanje bo imel kolesar Lampreja že v sedmi etapi, s pirenejskimi in alpskimi klanci - Valjavec se bolj boji Alp, saj so ti na sporedu pozneje, ko bodo že utrujeni, pa se bodo kolesarji spopadli še v osmi, deveti, 14., 15. in 16. etapi. Kronometra bosta na sporedu v 13. in 19. etapi, po slednji bo znan končni zmagovalec.

V drugih etapah bodo na svoj račun prišli ubežniki in sprinterji, med katerimi se ob odsotnosti Alessandra Petacchija pričakuje predvsem dvoboj Avstralca Robbiea McEwna ter Belgijca Toma Boonena, v katerega se lahko vmešajo še nekateri, tudi znanec z dirke Po Sloveniji Danilo Napolitano, njegov rojak Daniele Benatti, Španec Oscar Freire, Norvežan Thor Hushovd, Nemec Erik Zabel, Američan Fred Rodriguez...

Etape 94. dirke po Franciji:

7. julij: prolog, London, 8 km (kronometer)
8. julij: 1. etapa, London - Canterbury, 203 km
9. julij: 2. etapa, Dunkerque - Gent, 167 km
10. julij: 3. etapa, Waregem - Compiegne, 236 km
11. julij: 4. etapa, Villers-Cotterets - Joigny, 190 km
12. julij: 5. etapa, Chablis - Autun, 184 km
13. julij: 6. etapa, Semur-en-Auxois - Bourg-en-Bresse, 200 km
14. julij: 7. etapa, Bourg-en-Bresse - Le Grand-Bornand, 197 km
15. julij: 8. etapa, Le Grand-Bornand - Tignes, 165 km
16. julij: prost dan
17. julij: 9. etapa, Val-d'Isere - Briancon, 161 km
18. julij: 10. etapa, Tallard - Marseille, 229 km
19. julij: 11. etapa, Marseille - Montpellier, 180 km
20. julij: 12. etapa, Montpellier - Castres, 179 km
21. julij: 13. etapa, Albi - Albi, 54 km (kronometer)
22. julij: 14. etapa, Mazamet - Plateau de Beille, 197 km
23. julij: 15. etapa, Foix - Loudenvielle-Le Louron, 196 km
24. julij: prost dan
25. julij: 16. etapa, Orthez - Col d'Aubisque (Gourette), 218 km
26. julij: 17. etapa, Pau - Castelsarrasin, 188 km
27. julij: 18. etapa, Cahors - Angouleme, 210 km
28. julij: 19. etapa, Cognac - Angouleme, 55 km (kronometer)
29. julij: 20. etapa, Marcoussis - Pariz, 130 km

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.