Šport

Začenja se boj za EP

Ljubljana, 06. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Jutri se začnejo nogometne tekme za nastop na EP, ki bo leta 2004 na Portugalskem. V kvalifikacije vstopa 50 reprezentanc, ki so razdeljene v deset skupin.

Prvouvrščeni iz vsake skupine se na prvenstvo uvrsti neposredno, deset drugouvrščenih reprezentanc pa se bo v dodatnih kvalifikacijah potegovalo še za pet prostih mest.

Slovenska reprezentanca v prvi skupini

Slovenski navijači že nestrpno čakajo na kvalifikacije
Slovenski navijači že nestrpno čakajo na kvalifikacije FOTO: Reuters

Evropske nogometne reprezentance niso imele veliko časa za počitek. Predvsem tiste najboljše ne, saj se strasti po svetovnem prvenstvu niti niso še dobro umirile, a jih že čaka nov kvalifikacijski ciklus. Slovenske nogometaše je žreb postavil v prvo skupino, v kateri bodo še aktualni evropski prvaki Francozi, Ciper, Izrael in Malta. Francozi so favoriti skupine. Varovanci novega selektorja Jacquesa Santinija bodo še posebno močni. Že tako kakovostna reprezentanca, ki ima v svojih vrstah najboljšega nogometaša zadnjih sezon Zinedina Zidana in še mnogo drugih "zvezd", bo še bolj motivirana, ker je na svetovnem prvenstvu, kjer je branila naslov, doživela pravi debakl. Brez doseženega gola je izpadla že v predtekmovanju, kar je bila največja senzacija tekmovanja.

Francoskega selektorja trenutno mučijo poškodbe, v reprezentanci je nekaj novih imen, tako da bi lahko imeli nekaj težav, predvsem na začetku, ko še ne bodo uigrani. Po dosežkih v zadnjih letih bi morali biti glavni kandidati za drugo mesto Slovenci, a s tem se ne strinjajo Izraelci in Ciprčani. Oboji menijo, da prihaja njihov čas, želijo si, da bi prav v skupini s Slovenci začeli svojo pot do odmevnih dosežkov, tako kot so jo pred štirimi leti varovanci Srečka Katanca. Kako močni so Ciprčani, bomo videli že v prvem krogu, ko bodo gostitelji Francozom, medtem ko se bomo o kakovosti Izrealcev prepričali šele novembra, saj so v soboto prosti.

Danci favoriti druge skupine

Nemčija je pod vodstvom Rudija Voellerja sestavila močno moštvo
Nemčija je pod vodstvom Rudija Voellerja sestavila močno moštvo FOTO: Reuters

Drugo skupino sestavljajo Danci, Romuni, Norvežani, Luksemburg in reprezentanca BiH. Luksemburg je popoln "outsider", medtem ko vsi drugi upajo na najboljše. Z največjimi argumenti nastop na prvenstvu napovedujejo Danci, ki so odlično igrali na svetovnem prvenstvu. Romuni si z novim selektorjem Anghelom Iordenoscujem želijo popraviti spodrsljaj iz prejšnjih dodatnih kvalifikacij (za SP), kjer jih je presenetila Slovenija, v prejšnjih kvalifikacijah so katastrofalno slabo igrali Norvežani, BiH pa z legendarnim Blažom Sliškovičem končno želi priti iz sence "bratskih" republik nekdanje Jugoslavije.

Nizozemci potrebujejo samozavest

V tretji skupini bo zanimivo videti, ali se bodo Nizozemci pobrali po šoku, ki jim ga je povzročil neuspeh in neuvrstitev na svetovno prvenstvo. Po imenih jih strokovnjaki uvrščajo za prve favorite, toda vzdušje v moštvu že nekaj časa ni na posebno visoki ravni. Glavna naloga selektorja Dicka Advocaata bo predvsem urediti razmere v slačilnici ter vrniti izgubljeno samozavest. Če mu to uspe, se "tulipani" lahko vrnejo na pota stare slave. To jim bodo poskušali preprečiti Čehi, Avstrijci, Belorusi in Moldavci. Kandidati za prvo mesto so poleg Nizozemske Čehi, oboji pa bodo svoje tekmece morali jemati resno, saj Avstrijci in Belorusi niso nogometni eksoti, presenetiti pa zna tudi Moldavija.

Boj med Švedi in Poljaki

Ena najmanj atraktivnih skupin je četrta, v kateri bodo igrali Poljska, Švedska, Latvija, Madžarska in San Marino. Glede na izide v prejšnjih ciklusi bi morali biti Švedi prvi favoriti, saj so specialisti predvsem za kvalifikacije, toda tudi Poljaki so v zadnjem času dokazali, da se znova v vzponu. Koncu koncev so nastopili na "smotri" najboljših svetovnih reprezentanc, zdaj pa naj bi bili pod vodstvom novega selektorja Zbigniewa Bonieka še močnejši in izkušenejši.

Angleži so imeli ponovno smolo pri žrebu
Angleži so imeli ponovno smolo pri žrebu FOTO: Reuters

V skupini 5 je sodeč po imenih le en kandidat za prvo mesto. To je Nemčija, ki je že na Japonskem in Južni Koreji z uvrstitvijo v finale dokazala, da je pod vodstvom Rudija Voellerja spet sestavila močno moštvo. Za drugo mesto je vsaj na papirju prvi kandidat Škotska, medtem ko o drugem mestu sanjajo tudi Islandci ter Litovci. Ferski otoki bodo po vsej verjetnosti zadnji.

Ukrajinci brez kvalifikacij?

Zanimiva je skupina 6. Na papirju so najkakovostnejši Španci, toda Ukrajinci odkrito napovedujejo, da je z drugimi mesti in dodatnimi kvalifikacijami konec in da se bodo tokrat neposredno uvrstili na prvenstvo. Z velikimi apetiti v tekmovanje startajo Grki in Severni Irci, medtem ko so Armenci brez možnosti. Njihov edini cilj je, da presenetijo vsaj enega izmed boljših tekmecev.

Angleži so imeli v prejšnjih kvalifikacijah smolo pri žrebu, saj so se merili z Nemci. Tudi tokrat se s srečo ne morejo posebej pohvaliti, saj bodo v skupini 7 s polfinalisti svetovnega prvenstva Turki. Omenjeni reprezentanci se bosta borili za prvo mesto, medtem ko so Slovaki in Makedonci verjetno obsojeni za boj za tretje mesto, v katerega pa Liechtenstein ne more poseči.

Hrvaška in Belgija sta bili skupaj že v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Takrat so bili Hrvati boljši, tudi tokrat pa naj bi se reprezentanci borili za prvo mesto. Podobne cilje imajo tudi Bolgari, ki se po osmih letih želijo vrniti na velika tekmovanja. Za Estonijo in Andoro sta rezervirani četrto in peto mesto.

Italija, ZRJ, Finska, Wales in Azerbajdžan sestavljajo deveto skupino. Prvi dve reprezentanci se naj bi borili za neposredno uvrstitev, nogometaši Finske in Walesa pa upajo na drugo mesto in dodatne kvalifikacije, v katerih bi si poskušali priigrati zgodovinsko uvrstitev na eno izmed velikih tekmovanj.

V zadnji skupini so kar štirje znanci slovenskih nogometašev. Na prav vse imajo prijetne spomine, tako da si Rusija, Švica, Gruzija in Albanija lahko odahnejo, ker tokrat Slovencev ni v isti skupini. A povsem mirni ne morejo biti, saj je med njimi Irska, ki goji podoben slog igre kot Slovenija. Irci bodo ob Rusiji glavni kandidati za vrh, vsi drugi pa imajo možnosti bistveno manj.

SORODNI ČLANKI