Šport

Za začetek Armstrong drugi

Pariz, 02. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Začela se je kolesarska dirka Tour de France. Armstrong, ki lovi sedmo zaporedno zmago, je bil na 1. etapi drugi.

Bo Armstrongu uspelo še sedmič?
Bo Armstrongu uspelo še sedmič? FOTO: Reuters

Tokrat se dirka po Franciji ni začela s prologom, ampak je bil v Fromentineu že takoj na sporedu 19 kilometrov dolg kronometer, ki naj bi pokazal pripravljenost kolesarjev. Prva etapa je bila v znamenju Američanov.

Najhitrejši je bil David Zabriskie (CSC), le dve sekundi za njim pa je zaostal njegov rojak in šestkratni zaporedni zmagovalec ter prvi favorit letošnje dirke Lance Armstrong (Dicovery Channel). Tretjeuvrščni Kazahstanec Aleksander Vinokurov je zaostal že več, njegov zaostanek je znašal 53 sekund.

Od slovenskih kolesarjev na Tour de France nastopa le Gorazd Štangelj, ki se je na prvi etapi z zaostankom 2 minut in 29 sekund za zmagovalcem med 189 kolesarji uvrstil na 90. mesto.

Ostaja še 20 etap

Kolesarji morajo na dirki po Franciji v 21 etapah premagati 3.607 kilometrov. V dobrih treh tednih bodo na sporedu trije kronometri, od tega en moštveni, in sicer v četrti etapi.

Dokončno bo zmagovalec znan v predzadnji etapi, ko bo v St. Ettieneu vožnja na čas, vmes pa bodo imele v boju za zmago veliko vlogo gorske etape. Teh bo sedem, od tega bo najtežja 15., ki so jo organizatorji razglasili za kraljevsko. Pred tem se bodo tekmovalci s težkimi vzponi borili še v deveti, deseti, 11., 12. in 14., za njo pa še v 16. Tudi tokrat bosta na dirki, ki bo obiskala tudi Nemčijo, dva prosta dneva.

Bo Armstrongu uspelo še sedmič?

Lance Armstrong kolesar Discovery Channela
Lance Armstrong kolesar Discovery Channela FOTO: Reuters

Glavno vprašanje je ali lahko kdo ogrozi zmago Lancea Armstronga. Kolesar Discovery Channela (prej US Postala) je namreč dirko dobil že šestkrat zapored, tudi letos pa je glavni favorit. A zadnje dirke, v katerih je nastopal "teksaški kavboj", so vendarle dale upanje tudi nekaterim drugim kolesarjem, tako da lahko pričakujemo zelo zanimiv Tour. Veliko je tistih, ki menijo, da se Armstrongu v njegovem zadnjem nastopu - pred časom je napovedal upokojitev - ne bo izšlo, saj naj še nikoli ne bi imel toliko konkurentov, kot jih bo imel letos.

"Gledam samo na sebe. Če bom pravi, lahko računam na zmago, in samo to me bo zadovoljilo. Moja forma se iz dneva v dan izboljšuje, je pa res, da bo veliko nevarnih tekmecev. O imenih ne bi razglabljal, večina me je ogrožala že v prejšnjih letih. Imam zaupanje v moštvo, ki bo storilo vse, da me 24. julija na pariške Elizejske poljane pripelje v rumeni majici. V mojem izkušenem moštvu bom sicer pogrešal Vjačeslava Jekimova in Floyda Landisa, toda zamenjavi Ukrajinec Jaroslav Popovič in zmagovalec Gira Paolo Savoldelli sta v vzponih še močnejša, zato menim, da še nikoli nisem imel toliko dobrih pomočnikov," pojasnjuje Armstrong.

Njegov glavni nasprotnik naj bi bil spet Nemec Jan Ullrich, čeprav na dirki po Švici ni kazal najboljše forme. "Verjamem, da bom na Touru boljši. Prepričan sem, da se lahko vsaj enakovredno kosam z Armstrongom, jasno pa je, da ga želim premagati. Tudi sam imam za sabo dobro moštvo in komaj čakam, da bom vse to lahko dokazal," je optimističen Nemec, ki pa je tudi v preteklosti govoril podobno, toda po letu 1997, ko je zmagal, je bilo največ, kar je zmogel, drugo mesto.

Nemec Ullrich in Kazahstanec Vinokurov, ki je kronometer končal na 3. mestu. Ullrich je bil na prvi etapi le 12. (Foto: Reuters)
Nemec Ullrich in Kazahstanec Vinokurov, ki je kronometer končal na 3. mestu. Ullrich je bil na prvi etapi le 12. (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Poleg Nemca ima visoka pričakovanja še veliko drugih tekmovalcev in moštev. Med kandidate za visoka mesta so strokovnjaki uvrstili Italijana Ivana Bassa (CSC). Po odpovedi Damiana Cunega, Gilberta Simonija in tudi sprinterja Alessandra Petacchija, naj bi skupaj s Stefanom Garzellijem (Liquigas) reševal italijansko čast.

Na visoke uvrstitve lahko, sodeč po zadnjih izidih, računajo še Američan Levi Leimpheimer (Gerolsteniner), Španci Iban Mayo, Haimar Zubeldia (oba Euskaltel) in Oscar Pereiro, Kolumbijec Santiago Botero (oba Phonak), ne sme pa se pozabiti še na kakšnega špansko govorečega kolesarja (Roberto Heras, Francisco Mancebo, Joseba Beloki...), saj so ti predvsem v hribih vedno zelo opazni. V sprinterskih obračunih naj bi imeli glavno besedo Avstralci na čelu z Robbiem McEwnom.

Štangelj edini Slovenec

Edini slovenski predstavnik Gorazd Štangelj si je mesto na dirki po Franciji zaslužil na Giru, kjer je opravil veliko dela za svoja kapetana pri Lampreju Simonija in Cunega. Tokrat naj bi imel nekoliko bolj proste roke, saj pri moštvu nimajo izrazitega favorita za zmago. Glede na skromnejše zmožnosti Slovenca v hribih, pa lahko računa le na kakšno dobro etapno uvrstitev, medtem ko na velik uspeh v skupni razvrstitvi gotovo ne.

SORODNI ČLANKI