Šport

Z novinarji se spet pogovarjajo

Saporo, 25. 08. 2006 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski košarkarji so prekinili dan trajajočo prepoved komuniciranja s predstavniki slovenskih medijev.

Do prekinitve komuniciranja s slovenskimi mediji je prišlo zaradi nesporazuma, so pojasnili na Košarkarski zvezi Slovenije
Do prekinitve komuniciranja s slovenskimi mediji je prišlo zaradi nesporazuma, so pojasnili na Košarkarski zvezi Slovenije FOTO: Reuters

Strokovni štab slovenske košarkarske reprezentance in dvanajsterica igralcev sta prekinila dan trajajočo prepoved komuniciranja s predstavniki slovenskih medijev. Kot je pojasnil direktor reprezentance Tone Krump, je šlo za nesporazum, ker slovenska delegacija v Saporu ni preverila nekaterih informacij.

"Danes, ko smo jih preverili, se iskreno opravičujemo za zaplet in težave, ki ste jih imeli zaradi nezmožnosti komuniciranja z igralci. Od zdaj naprej delamo normalno in upam, da bo naše druženje še naprej tako korektno, kot je bilo doslej," je dejal Krump. V nadaljevanju druženja z novinarji sta o "silenziu stampa" spregovorila tudi kapetan Nesterovič in selektor Pipan.

Direktor Krump, ki med drugim skrbi tudi za stike med reprezentanco in novinarji, je še dodal, da so neresnične ocene dela, odnosov znotraj reprezentance, prizadevnosti igralcev in igre Slovenije, ki so bile osrednji povod za vzpostavitev "silenzia stampe", plod razmišljanja enega samega posameznika. "Ker včeraj teh natančnih informacij nismo imeli, smo se pač odločili za omejitev stikov med novinarji in reprezentanti," je dejal Krump.
Po prvem krogu svetovnega košarkarskega prvenstva na Japonskem sta zaradi neizpolnjenih ciljev že odstopila dva selektorja. Kot prvi je svoj odstop ponudil Julio Toro, selektor Portorika, ki je na klopi karibskega moštva preživel skoraj 30 let. Zaradi obstanka v kvalifikacijah je z mesta selektorja venezuelske reprezentance odstopil tudi Nestor Salazar. Njegovega odstopa varovanci še niso sprejeli.


Spregovoril je tudi kapetan Radoslav Nesterovič, ki je govoril v imenu celotne ekipe. "Šlo je za nekorektno dejanje določenih novinarjev. Brez razloga so v javnost posredovali neresnične izjave. Ne vem, kje so jih dobili, in želel bi slišati imena teh oseb, da vem, kdo želi rušiti to reprezentanco. Kar je bilo, je pač zaključeno, zdaj moramo vsi skupaj energijo usmeriti v prihodnjo tekmo s Turčijo. Vseeno pa bi rad za bodoče poudaril, da naj bodo novinarji bolj objektivni, saj je Slovenija vendarle majhna država, ki prvič nastopa na svetovnem prvenstvu," je dejal Rašo.

Selektor Aleš Pipan pa je dodal: "Nepotrebno se je dvignilo veliko prahu. Stvar bi lahko tudi požrli, vendar ne želimo, da so o nas širijo neresnične informacije, ki nas hudo bolijo. Mesec in pol smo od doma, vsi skupaj se trudimo, da nekaj naredimo na tem svetovnem prvenstvu, nato pa od doma slišimo, kaj poročajo slovenski mediji. Zatrdim vam lahko, da slovenska reprezentanca še ni bila tako enotna. Ko sem prevzel mesto selektorja, sem vzpostavil nekaj novih prijemov, razširil druženja s predstavniki sedme sile in si vedno želel dobrih odnosov. Ne vem, zakaj bi zdaj dva ali trije posamezniki pokvarili te stvari."

Brezec: Moramo pokazati kdo smo

Primož Brezec
Primož Brezec FOTO: Reuters


Šestnajst najboljših reprezentanc iz štirih predtekmovalnih skupin se je preselilo v Saitamo blizu Tokia, kjer se bodo v dvorani Super arena, pravi večnamenski lepotici 21. stoletja, ki za boksarske dvoboje sprejme tudi 39.000 gledalcev, košarko pa bo lahko spremljalo do 21.000 gledalcev, merili do velikega finala v nedeljo, 3. septembra. Pravzaprav bodo do konca ostali le zmagovalci osmine finala, poraženci pa bodo zapustili Deželo vzhajajočega sonca z uvrstitvijo od 9. do 16. mesta.

Popravnih izpitov torej ni več. Novi svetovni prvak bo moral nanizati štiri zmage. "Zdaj gre zares. Pokazati moramo, iz kakšnega testa smo," pravi Primož Brezec.

Slovenija in Turčija bosta v soboto ob 10. uri dopoldan po slovenskem času igrali tekmo osmine finala petnajstega svetovnega prvenstva v Saitami pri Tokiu. Zmagovalec dvoboja se bo uvrstil v nadaljnje tekmovanje in ostal na Japonskem najmanj do 3. septembra, poraženec pa bo zapustil Deželo vzhajajočega sonca. Ostali pari osmine finala so: Argentina - Nova Zelandija, Litva - Italija, Španija - Srbija in Črna gora, Nemčija - Nigerija, ZDA - Avstralija, Francija - Angola, Grčija - Kitajska.

Slovenija in Turčija sta stara znanca

Reprezentanci se povprečno merita vsaj enkrat na leto, tokratni obračun pa bo njun drugi v 2006. Na pripravljalnem turnirju v Ankari v začetku avgusta so Turki slavili s kar 22 točkami razlike.

"Tista tekma ni bila realni odraz moči. Bil je šele začetek priprav, Turki so igrali pred domačim občinstvom, in od tedaj smo oboji napredovali na taktičnem področju. Mislim, da je dobro, da smo tisto tekmo izgubili tako visoko, saj imajo igralci Turčije še zagotovo nekje globoko v podzavesti prepričljivo zmago," pravi Aleš Pipan in dodaja: "Turčija ima spoštovanja vredno ekipo, ki je dobro selekcionirana in zelo raznolika. Lahko je nevarna tako iz zunanjih pozicij kot izpod koša. Če odigramo, tako kot znamo in če bomo imeli svoj dan, torej, da bomo odigrali najboljšo tekmo na prvenstvu, je presenečenje zelo verjetno."


KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferrari
25. 08. 2006 16.30
mene zanima ali oni predstavljajo interese sebe ali svoje države.Kajti taki odnos kot ga imajo nekateri slovenski športniki do medijev je pa absurd.
iztokhoh@hotmail.com
25. 08. 2006 14.05
Naj že ene in druge kmalu sreča pamet. Že nogometaši so se nam pred 4 leti za neko drugo neumnost skregali ravno na svetovnem prvenstvu na Japonski bližnjem otoku Đeđu. Upam da ne bo več kmalu prvenstev na Daljnem vzhodu. Res pa je, da se naši nogometaši in košarkaši na svetovna prvenstva uvrstijo le, ko je SP tam. Zanimivo.