Šport

Weeningu osma etapa

Pariz, 09. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nizozemec Pieter Weening (Rabobank) je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Franciji.

Zmago si je zagotovil v sprintu ubežne dvojice, v neverjetno izenačenem dvoboju je za nekaj milimetrov premagal Nemca Andreasa Klödna. Prva zasledovalna skupina, v kateri je bila večina favoritov, je zaostala 27 sekund, sprint skupine pa je dobil Španec Alejandro Valverde. Gorazd Štangelj je v cilj prišel v tretji skupini z zaostankom nekaj manj kot treh minut. V skupnem seštevku je vodstvo obdržal Američan Lance Armstrong.

Zmagovalec današnje, osme etape Toura Pieter Weening
Zmagovalec današnje, osme etape Toura Pieter Weening FOTO: Reuters

Osmo dejanje letošnjega Toura, ki je potekalo od Pforzheima v Nemčiji do Gerardmera (z 231,5 kilometra je bila etapa druga najdaljša na letošnji dirki) so prireditelji opisali kot ogrevanje na zahtevnejši del, ki kolesarje čaka v naslednjih dneh, toda glede na videno, še zdaleč ni bilo samo priprava na zahtevne etape. Na progi s štirimi vzponi, ki sicer ne sodijo med zahtevnejše na dirki - zato etapa ni bila ocenjena kot gorska, so mnogi začutili svojo priložnost, zato napadov ni manjkalo. Že na začetku so se vrstili pobegi, eden tistih, ki je z njimi pridobil največ pa je bil Nemec Jens Voigt. Priboril si je bonifikacijske sekunde, kar ga je v skupnem seštevku s četrtega pripeljalo na drugo mesto.

Še bolj pa se je napad obrestoval 24-letnemu novincu Nizozemcu Pietru Weeningu, ki je bežal najdlje. Šele na zadnjem vzponu približno 20 kilometrov pred ciljem ga je ujel Nemec Andreas Kloeden (lani na koncu drugi), s katerim sta s složno kolesarila do ciljne ravnine, nato pa sta se za zmago udarila v sprintu. Ta je bil gotovo eden najbolj tesnih v zgodovini dirke, šele po natančnem pregledu finiša pa so sodniki prvo mesto pripisali kolesarju Rabobanka. "To je bilo res tesno, dolgo časa niti nisem vedel, da sem zmagal. Danes sem se počutil res odlično, zato sem se odločil za napad. To je zame najsrečnejši dan v karieri in prva zmaga letos. Velikokrat sem bil blizu, a mi je vedno malo zmanjkalo. Tokrat se mi je vrnilo z obrestmi," je bil po sedmi zmagi v profesionalni karieri vesel Nizozemec.

Naslednje napade na Discovery Channel se pričakuje že v naslednji etapi, prvi pravi gorski od Gerardmera do Mulhousea (170 km).

V senci boja za etapno zmago so se v zasledovalni skupini vrstili napadi na rumeno majico. Izredno napadalni so bili predvsem kolesarji T-Mobila, ki so na Američana Lance Armstronga izvedli pravo ofenzivo. Toda Aleksander Vinokurov, ki je bil videti najbolj nevaren, ter Jan Ullrich "kavboja" nista mogla zlomiti, vodilni v skupnem seštevku je na zadnjem vzponu, ko je presenetljivo ostal brez pomoči moštvenih kolegov, naprej spustil le nekoliko manj nevarnega Kloedna. Toda nemško moštvo je z etapo vseeno zadovoljno, saj porušilo nekaj samozavesti ekipe Discovery Channel.

To je po prihodu v cilj priznal tudi šestkratni zaporedni zmagovalec Toura. "Kolesarji T-Mobila so bili res uporni in predvsem Vinokurov je pokazal, kako je močan. Res bo skupaj z Ullrichom zelo, zelo nevaren tekmec. Čaka me težko delo. Naše moštvo danes ni bilo na najboljši rani, toda verjamem, da je bil to le slab dan. Še vedno pa imam v moje kolege veliko zaupanje. Dobro jih poznam, vem, da so bolj razočarani, kot sem sam, in prepričan sem, da bodo že v naslednjih etapah želeli dokazati, da so boljši, kot so to tokrat pokazali," je dejal Armstrong.

SORODNI ČLANKI