Šport

Voigt prevzel skupno vodstvo

Mulhouse, 10. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zmagovalec prve gorske etape kolesarske dirke po Franciji je Danec Michael Rasmussen.

Po deveti etapi od Gerardmera do Mulhousea (171 km) je prišlo do spremembe v vodstvu. Nemec Jens Voigt (CSC), pred etapo drugouvrščeni, je zasedel tretje mesto, za zmagovalcem etape Rasmussenom, ki je v cilj po pobegu na začetku prišel sam, je sicer skupaj s Francozom Christpheom Moreauom zaostal dobre tri minute, a bil tri minute pred glavnino. To je pomenilo, da je v skupnem seštevku prehitel Američana Lancea Armstronga, ki je zdaj tretji, pred njim je tudi Moreau. Slednji zdaj za vodilnim zaostaja za minuto in 50 sekund, Američan pa dve minute in 18 sekund.

Prvi gorski vzpon je dobil danski kolesar Rasmussen
Prvi gorski vzpon je dobil danski kolesar Rasmussen FOTO: Reuters


"Moje moštvo se v prvem tednu verjetno preveč gnalo, potrošilo preveč moči, zato je včeraj pokleknilo. Res upam, da je bil to le slab dan,"
je pred začetkom devete, doslej najtežje etape na letošnjem Touru dejal šestkratni zaporedni zmagovalec Armstrong, ki je v soboto sam, brez pomoči kolegov iz Discovery Channela, odbijal napade tekmecev, predvsem iz moštva T-Mobile in CSC. S svojimi besedami je že napovedal taktiko svojega moštva. Američani niso nameravali za vsako ceno braniti vodstva, pazili so le na glavne tekmece - Jens Voigt v Alpah in Pirenejih ne bi smel biti nevaren, ki pa tokrat niso bili tako aktivni.

Da bo etapa, ki je vsebovala kar šest vzponov - prvi štirje so bili nekoliko lažji, peti že težji, zadnji 55 kilometrov pred ciljem pa prve kategorije, zelo podobna prejšnji, so pokazali že uvodni kilometri, v katerih so kolesarji pokazali napadalnost, veliko željo po napadih in tudi veliko nervoze. Padcev in odstopov ni manjkalo, med drugim sta morala končati z dirko Američan David Zabriskie, edini poleg Armstronga, ki je na dirki nosil rumeno majico, in eden od tihi favoritov Španec Igor Gonzalez de Galdeano, padel je tudi Nemec Jan Ullrich (brez hujših posledic). Tako kot v soboto je zgodnji pobeg uspel Dancu Michaelu Rasmussenu, nosilcu pikčaste majice najboljšega hribolazca. Njegov namen je bil jasen; osvajati točke na gorskih ciljih in še povečati prednost v tej razvrstitvi. Za njim se je prvo pognal Italijan Dario Cioni, s katerim sta bila hitro skupaj, nato pa še drugouvrščeni, kolesar CSC-ja Nemec Jens Voigt s še šestimi tekmovalci. Glavnina na napad Voigta ni odgovorila in mnogi so se začeli spraševati, ali je taktika Discovery Channela, da se pred alpskimi preizkušnjami celo odreče rumene majice in se tako znebi boja vseh proti enemu.

Gorazd Štangelj je v cilj prišel z glavno skupino, zasedel je 30. mesto, v skupnem seštevku pa je 66. (+9:56).

Rasmussen (lani 14. v skupnem seštevku) je imel že več kot devet minut prednosti, Cioniju je zmanjkalo moči, Voigt pa je skupaj z Moreauem večal prednost pred glavnino, ki se ni in ni zganila. Ritem je povečala šele v zadnjih dvajsetih kilometrih, ko je že bilo prepozno. Danec je v cilj prišel sam, Rabobanku zagotovil drugo zaporedno etapno zmago, sebi peto v karieri in prvo letošnjo, Voigtu pa je prednost pred glavno skupino zadostovala, da je oblekel rumeno majico. "Najboljša obramba je napad. Moja želja so bile točke na gorskih ciljih. Osvojil sem jih maksimalno število, toda tudi po tem sem imel dovolj močne noge, da sem se odločil vztrajati do konca. Uspelo mi je, prišel sem do največje zmage v karieri. Do cilja v Parizu je še daleč, tja pa želim priti v pikčasti majici," je dejal Rasmussen, ki je v skupnem seštevku na četrtem mestu.

Ravno tako zadovoljen je bil tudi Voigt: "To kar sem si želel že včeraj, sem dosegel danes. Predvideval sem, da se favoriti ne bodo gnali za mano in nisem se zmotil. Seveda pa nimam iluzij, da bi lahko vodstvo zadržal do konca."

Pred prostim dnevom in težko torkovo etapo je podobnega mnenja tudi Armstrong: "Rumene majice zdaj in tudi v Alpah ne potrebujemo. Potrebujemo jo v Parizu, zato smo danes nekoliko varčevali moči, seveda, kolikor je bilo možno."
------------------------------------------------------------------------------------
Izidi:
1. Michael Rasmussen (Dan/Rabobank) 4:08:20
2. Christophe Moreau (Fra) 3:04
3. Jens Voigt (Nem/CSC) isti čas
4. Stuart O'Grady (Avs/Cofidis) 6:04
5. Philippe Gilbert (Bel/FDJ)
6. Anthony Geslin (Fra/Bouygues Telecom)
7. Sebastian Lang (Nem/Gerolsteiner)
8. Laurent Brochard (Fra/Bouygues Telecom)
9. Jerome Pineau (Fra/Bouygues Telecom)
10. Gerrit Glomser (Avt/Lampre)
...
30. Gorazd Štangelj (Slo/ Lampre)

Skupni vrstni red:
1. Jens Voigt (Nem/CSC) 32:18:23
2. Christophe Moreau (Fra/Credit Agricole) 1:50
3. Lance Armstrong (ZDA/Discovery Channel) 2:18
4. Michael Rasmussen (Dan/Rabobank) 2:43
5. Aleksander Vinokurov (Kaz/T-Mobile) 3:20
6. Bobby Julich (ZDA/CSC) 3:25
7. Ivan Basso (Ita/CSC) 3:44
8. Jan Ullrich (Nem/T-Mobile) 3:54
9. Carlos Sastre (Špa/CSC) 3:54
10. George Hincapie (ZDA/Discovery Channel) 4:05
...
66. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) 9:56

SORODNI ČLANKI