Šport

Vodovnik 6. na svetu

Osaka, 25. 08. 2007 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

11. atletsko svetovno prvenstvo v deželi vzhajajočega sonca se je za slovenske predstavnike začelo zelo uspešno.

Japonska Osaka gosti že 11. atletsko svetovno prvenstvo
Japonska Osaka gosti že 11. atletsko svetovno prvenstvo FOTO: Reuters

Japonska Osaka na 11. atletskem svetovnem prvenstvu gosti najboljše atlete sveta, med njimi so tudi Slovenci, ki so se uspešno spopadli s tekmeci.

Slovenski atlet Matic Osovnikar se je z novim državnim rekordom uspel uvrstiti v nedeljski polfinale teka na 100 metrov. Osovnikar je v svoji skupini dosegel tretje mesto s časom 10:13. Škofjeločan je za stotinko izboljšal svoj prejšnji slovenski rekord (10,14). Tega je dosegel 8. avgusta lani v Göteborgu, ko je na evropskem prvenstvu osvojil bronasto medaljo. Zasedel je tretje mesto v prvi skupini in se s tem uvrstil v nedeljski polfinale, kar je na 800 m uspelo tudi Brigiti Langerholc, ki je v tretji skupini prvega kroga predtekmovanja prav tako zasedla tretje mesto (2:00,20). Ljubljančan Jan Žumer je izpadel v četrtfinalu na 100 m z osmim časom druge skupine (10,44).

Matic Osovnikar
Matic Osovnikar FOTO: Reuters


Oplotničan Miran Vodovnik je v finalu v suvanju krogle poskrbel za vrhunski izid, saj je bil z 20,67 metra šesti, kar je izenačena četrta slovenska uvrstitev vseh časov na prvenstvih.

"Izjemno sem zadovoljen z doseženim. Zahvaljujem se tudi trenerju Marjanu Štimcu in Vladimirju Kevu, ki sta mi pomagala, da sem prišel do te stopnje. Mogoče bosta oba še bolj zadovoljna s tem, kar sem dosegel, kot sem sam. Trudil sem se po svojih najboljših močeh. Uspelo mi je priti iz kvalifikacij in nato izpolniti cilj ter se prvič uvrstiti tudi med prvo osmerico na velikih tekmovanjih. Obenem sem dosegel najboljšo daljino v tem letu. Že v drugi seriji sem z 20,67 metra vedel, da sem izpolnil svoj cilj, nato pa sem dosežek še stopnjeval. Štirje tekmeci so vrgli krepko prek 21 m. Za take dosežke še nisem pripravljen, vendar pa bo tudi to še prišlo. Predvsem moram shujšati za dobrih deset kilogramov," je razmišljal 163 kilogramov težki in 194 centimetrov visoki orjak iz Oplotnice.

V suvanju krogle je zlato osvojil Američan Reese Hoffa (22,04) pred rojakom Adamom Nelsonom (21,61) in Belorusom Andrejem Miknevičem (21,27).

Obenem je Brežičan Primož Kozmus v drugi skupini kvalifikacij v metu kladiva brez težav že v prvem poskusu presegel kvalifikacijsko normo 77 m (77,93 m) in bo nastopil v finalu, ki bo v ponedeljek ob 12.30 po slovenskem času. Kozmus ima trenutno tretji izid sezone na svetu, svojo vlogo favorita za odličja pa je več kot prepričljivo opravičil. Na ugotovitev, da se je med slovenskimi tekmovalci najmanj spotil, je odvrnil, da to sicer v tej vročini ni mogoče.

"Priznam pa, da se mi ni bilo potrebno pretirano naprezati. Že na ogrevanju sem orodje vrgel na kvalifikacijsko črto. Vedel sem, da ne bom imel težav, nekoliko sem se bal le, da ne bi v prvem poskusu prestopil. Že v prvem poskusu pa sem vrgel prek norme in nato tudi prvi zapustil stadion. S tem sem prihranil precej moči. Krog za izmet sicer ni hiter, ker je hrapav, vendar pa se tudi na njem lahko daleč meče. V finalu bom nekoliko s rezervo metal prvi met, nato pa naslednje na vso moč. Želim si, da bi mi kladivo vsaj v enem poskusu poletelo, kot si želim," je povedal Kozmus.

V prvi skupini sta bila pred Kozmusom le Miroslav Konopka iz Slovaške (79,83 m) in nekdanji olimpijski zmagovalec Szymon Ziolkovski iz Poljske (78,90), vendar z dvema poskusoma, kolikor jih je imel na četrtem mestu tudi branilec naslova Belorus Ivan Tihon (77,75). V prvi skupini je Slovak Libor Charfreitag že v prvem poskusu edini presegel 80 m (80,61), sledili pa so Belorus Vadim Devjatovski iz Belorusije (79,30), Madžar Krisztian Pars (79,11) in olimpijski zmagovalec ter domačin Koji Murofuši (77,25).

Zaradi dvakratnega pobega je bil v kvalifikacijah teka na 100 metrov diskvalificiran dvakratni evropski prvak lani v Göteborgu, Portugalec Francis Obikwelu
Zaradi dvakratnega pobega je bil v kvalifikacijah teka na 100 metrov diskvalificiran dvakratni evropski prvak lani v Göteborgu, Portugalec Francis Obikwelu FOTO: Reuters

Osovnikar ob Powellu

S kakšnimi pogoji se srečujejo tekmovalci na tem SP, je zgovorno opisal Osovnikar, ki je ostal brez enega močnega tekmeca. Zaradi drugega pobega je bil v kvalifikacijah v njegovi skupini diskvalificiran Francis Obikwelu iz Portugalske, dvakratni evropski prvak lani v Goeteborgu, kjer je bil Osovnikar bronast.

"V petek, dan pred tekmo, je bilo med vadbo ob desetih zvečer na ogrevalnem stadionu 34,6 stopinj Celzija, zagotovo je bilo med kvalifikacijami na dnu stadiona okrog 40 stopinj. V dveh urah pred startom sem se pošteno spotil. Počutil sem se kot v savni, vendar pa me potem ni čakala sprostitev, ampak nastop, ki mi je solidno uspel. Šel sem precej brez rezerv od starta do cilja tudi zato, da bi si pridobil boljšo četrtfinalno skupino. Predvidevam, da se bom v polfinale, če se tja prebijem, uvrstil za las. Na srečo je bil prvi start, ki mi ni uspel razveljavljen, ostala dva začetka teka pa sta bila solidna," je povedal Osovnikar.

Osovnikar je v četrtfinalu tekel ob svetovnemu sorekorderju, Jamačanu Asafi Powellu.
Osovnikar je v četrtfinalu tekel ob svetovnemu sorekorderju, Jamačanu Asafi Powellu. FOTO: Reuters

Osovnikar je v četrtfinalu tekel na šesti progi, tik ob svetovnemu sorekorderju Jamajčanu Asafi Powellu, ki je zmagal (10,01) pred Bahamčanom Derrickom Atkinsom (10,01). Vse ostale na čelu z domačinom Nobuharujem Asaharo (10,16) je Škofjeločan premagal. "Ko sem po kvalifikacijah po prihodu v hotel videl, da bom tekel ob Powellu, sem postal kar malce vznemirjen, saj z njim bok ob boku še nisem tekel. Pa sem se hitro pomiril in se osredotočil le na svoj nastop. Na ogrevanju sem bil kar malce zaspan, nato pa je po prihodu na stadion vse teklo tako, kot mora. S tem nastopom sem sicer izpolnil vse cilje pred SP, vendar pa se ne bom zaustavil. V polfinalu bom skušal teči še hitreje, finale pa težko napovedujem. Trener Albert Šoba mi je sicer dejal, da bom zagotovo tekel tudi v zaključnem nastopu najboljše osmerice, sam pa sem bolj previden," je bil zadovoljen Osovnikar.

Tud Langerholčeva je brez večjih težav prišla v polfinale, četudi je imela v skupini znamenito tekmico. Maria de Lourdes Mutola, večkratna svetovna in olimpijska zmagovalka, je sicer zmagala v njeni prvi skupini (2:00,95), vendar je ritem teka narekovala Langerholčeva.

Mutola je tekla v isti skupini kot Slovenka Langerholčeva.
Mutola je tekla v isti skupini kot Slovenka Langerholčeva. FOTO: Reuters

"Vedela sem, da nobena izmed tekmic ne bo hotela teči v ospredju. Odločila sem se, da bom prvi krog tekla tako hitro, kot mi ustreza. To mi je uspelo in tudi v nadaljevanju nisem imela težav. Izognila sem se vsem pastem, kar bom skušala storiti tudi v polfinalu. Ne bi bila rada deležna prerivanja kakšnih 150 metrov pred finišem. V polfinalu bom skušala teči osebni rekord ali pa se mu povsem približati. Želim si, da bi to zadostovalo za nastop v finalu," je dejala Langerholčeva, četrta z OI leta 2000 v Sydneyju.

Klueftova vodi v sedmeroboju

Švedinja Carolina Klueft je dvodnevno tekmovanje v sedmeroboju začela z osebnimi rekordi na 100 m ovire (13,15), v skoku v višino (1,95) in v suvanju krogle (14,81). Po štirih disciplinah ima že 4.162 točk, 148 več od drugouvrščene Ukrajinke Ljudmile Blonske (4.014).

Tri končne odločitve prvega dne

Kenijec se je veselil zmage v maratonu.
Kenijec se je veselil zmage v maratonu. FOTO: Reuters


Poleg suvanja krogle so prvi dan svetovnega prvenstva podelili še dva kompleta odličij. Kenijec Luke Kibet je zmagal v maratonu in s tem postal prvi prvak na tem SP (2:15,59), na 10.000 m pa je bila najboljša Etiopijka Tirunesh Dibaba, ki je z 31:55,41 ubranila naslov.

29-letni ameriški metalec krogle Hoffa je s tem dosežkom dosegel največji uspeh kariere; lani je bil sicer že dvoranski svetovni prvak. Dibaba pa je osvojila že četrti svetovni naslov. Šele 21-letna tekmovalka je bila nekaj časa sredi nastopa celo povsem v ozadju, nato pa je v taktični končnici strla odpor rojakinje Elvan Abeylegesse, ki nastopa za Turčijo (31:59,40), tretja pa je bila presenetljivo Američanka Kara Goucher (32:02,05).

V uvodni končni disciplini prvenstva je bil za Kibetom drugi Mubarak Hassan Shami (2:17,18), Kenijec Richard Yatich, ki od leta 2004 z novim imenom nastopa za Katar. Tretji je bil Švicar Viktor Roethlin (2:17,25). Kibet je zmagal z minuto in 19 sekundami prednosti pred svojim nekdanjim partnerjem na treningih, kar je največja razlika v maratonih na SP, Katar in Švica sta osvojili prvi maratonski odličji na velikih tekmovanjih ter se prvič na SP s svojimi tekmovalci sploh prebila med prvo osmerico.

Čas zmagovalca je bil najslabši v zgodovini SP, kar gre pripisati predvsem veliki vročini, saj so na cilju kljub začetku ob sedmih zjutraj po lokalnem času namerili 30 stopinj Celzija, in visoki stopnji vlažnosti ozračja (81 odstotna). Do cilja je prišel tudi Seteng Ayele iz Izraela, ki je napolnil 52 let in je najstarejši atlet, ki je kdajkoli končal nastop na SP; bil je na 19. mestu med 57 uvrščenimi tekmovalci.



KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amili
26. 08. 2007 11.36
Nikogar ne obsojaj v naprej. Na SP v smučanju nastopa le nekaj držav. Šestih mest pri smučarjih pa ni veliko ... Le smučarska kolajna se lahko primerja z mesti od 4 do 8 na atletskih SP.
?ri?ek
25. 08. 2007 23.19
Zdej pa par dni pa doping? Sej šesto mesto doseže vsak smučar, kaj je to kej takega?