Šport

VIDEO: Senzacija na Švedskem

Ljubljana, 10. 02. 2008 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
0

Na Švedskem reliju je Jari Matti Latvala začel pisati novo poglavje v svetovnem reli prvenstvu. Sebastien Loeb pa je izgubil vodilni položaj v prvenstvu.

Ker je uvodna preizkušnja letošnjega svetovnega prvenstva v
reliju na zavitih alpskih cestah južne Francije pričakovano minila v znamenju Sebastiena Loeba je izgledalo, da se bo Citroenov dirkač sprehodil do petega zaporednega naslova prvaka. Po slovesu edinega resnega konkurenta zadnje sezone Marcusa Gronholma je namreč na reliju Monte Carlo povsem zasenčil preostale tekmece. Toda danes končan drugi reli sezone - po zasneženi Švedski je prinesel drugačno sliko. Zaradi specifičnosti zasnežene trase sicer na severu že od nekdaj večinoma kraljujejo skandinavski vozniki, toda razplet dirke je bil kljub temu velik udarec za favorizirano ekipo Citroena.

Za Sebastiena Loeba še ni vse izgubljeno, saj je do konca prvenstva še trinajst preizkušenj.
Za Sebastiena Loeba še ni vse izgubljeno, saj je do konca prvenstva še trinajst preizkušenj. FOTO: Reuters

Vodstvo Pettra Solberga na uvodni nočni preizkušnji ni trajalo dolgo. Saj sta na pravih hitrostnih preizkušnjah prepričljivo potegnila Finca navajena težkih snežnih razmer, čeprav je dirkače tokrat na Švedskem večinoma čakala le snežna brozga. Sebastien Loeb tako ni bil kos fordovima voznikoma Latvali in Hirvonenu.Med poskusom sledenja njunega divjega ritma je zletel s ceste in razbil svoj dirkalnik.

Tako smo dobili najmlajšega zmagovalca relijev za svetovno prvenstvo – 22 letnega Jarija Mattija Latvalo, ki je dosegel svojo prvo zmago na relijih najvišjega nivoja. Po nekaj lanskoletnih presenečenjih je mladi Finec tako napovedal, da morda prihaja menjava generacij v svetovnem reli prvenstvu in da bo nanj še potrebno računati. To je le še potrdil njegov moštveni kolega Mikko Hirvonen z drugim mestom, ki ga je pripeljalo v vodstvo letošnjega svetovnega prvenstva.

Zmagovalec relija po Švedski je komaj 22 letni Jari Matti Latvala.
Zmagovalec relija po Švedski je komaj 22 letni Jari Matti Latvala. FOTO: Reuters

Toda hiter zasuk prvenstva se lahko že kmalu spet obrne na glavo saj naslednji reli v Mehiki konec meseca prinese povsem drugačno podlago – vroče in prašne makadamske ceste. Sebastien Loeb tako še ni zaskrbljen saj se zaveda, da je do konca prvenstva še trinajst preizkušenj in da je v tako nepredvidljivem športu mogoče prav vse.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.