Šport

Valjavec med poraženci

Albi, 22. 07. 2007 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Alberto Contador je dobil 14. etapo na dirki po Franciji, Michael Rasmussen pa je spet pridobil.

Alberto Contador
Alberto Contador FOTO: Reuters

Vodilni v skupnem seštevku letošnje kolesarske dirke po Franciji Danec Michael Rasmussen (Rabobank) je v 14., prvi gorski etapi v Pirenejih dokazal, da ni slučajno v rumeni majici. Čeprav etape ni dobil, v zadnjih metrih metrih vzpona na približno 1700 metrov visoki Plateu-de-Beille ga je premagal Alberto Contador (Discovery Channel), ki se v skupnem seštevku prebil na drugo mesto, pa je spet povečal skupno vodstvo in je na dobri poti, da postane končni zmagovalec.

Etapa, dolga 197 kilometrov, v kateri so morali tekmovalci premagati tri zahtevne gorske cilje, je imela svoje poražence. Med njimi je bil eden manjših slovenski kolesar Tadej Valjavec (Lampre-Fondital), po padcu na sobotnem kronometru tudi lažje poškodovan, ki je na drugem vzponu ni več mogel slediti ritmu najboljših. Na koncu je z zaostankom osmih minut in 27 sekund zasedel 34. mesto, toda to je bilo dovolj, da je v skupnem seštevku napredoval, zdaj je z zaostankom 22 minut in 20 sekund na 21. mestu.

Če so kolesarje Astane razglasili za absolutne zmagovalce sobotnega kronometra, pa so v prvi pirenejski etapi največ pridobili tekmovalci Rabobanka in Discovery Channela. Čeprav se je pričakoval še en napad kazahstanskega moštva na čelu z Aleksandrom Vinokurovom in Andreasom Kloednom, pa se je izkazalo, da jim je vožnja na čas vzela preveč moči in so lahko le opazovali, kaj v ospredju počnejo kolegi Michaela Rasmussena in Alberta Contadorja. In še to ne ves čas. Vinokurov je odpadel že na začetku drugega vzpona, Kloeden in Kašečkin pa na tretjem, zaključnem. Izmučila jih je taktika Thomasa Dekkerja, Michaela Boogerda, Denisa Menčova (vsi Rabobank), ki so oster ritem narekovali na drugem vzponu oziroma Jaroslava Popoviča, Levija Leipheimerja in Contadorja (vsi Discovery Channel), ti so imeli glavno besedo na zadnjem, dobrih 16 kilometrov dolgem klancu proti cilju.

Seveda pa pri vsem ne smemo pozabiti na Rasmussena, ki je v zadnjih kilometrih ostal brez pomoči, a vrhunsko demonstriral, kako se napada nasprotnike. Praktično se je nad njimi izživljal, saj je najprej "skočil", pa konkurente spet počakal, kar se je nekajkrat ponovilo. Spremembam ritma rumene majice je bil kos le Contador, medtem ko je do danes drugouvrščenega Avstralca Cadela Evansa taktika na koncu povsem izmučila, tako da se je verjetno moral sprijazniti, da se letos ne bo mogel boriti za zmago. Če ne bo velikih preobratov, tako poleg Danca za končno zmago ostaja le mladi, 24-letni Contador, ki v skupnem seštevku zaostaja dve minuti in 23 sekund.

"Res sem vesel, da je etapa za nami. Zdaj smo še stopničko bliže Parizu, a še pred tem nas čakata dve gorski preizkušnji in kronometer. Nič še ni odločenega. Danes sem sicer svoj cilj izpolnil, a kdo mi garantira, da jutri ali pojutrišnjem ne bom omagal. Ničesar ne bom napovedoval, vsaj do konca Pirenejev ne," je dejal Rasmussen, ki je zanikal, da bi v ciljnem sprintu zmago prepustil Contadorju: "To so neumnosti. To je Tour in na njem ni nobenih daril. Ni prišlo do nikakršnega dogovora, želel sem si zmagati tudi v etapi, v zadnjih 200 metrih prvi napadel, a Alberto je bil na koncu bolj svež in si je zmago zaslužil."

Valjavec si zasluži pohvale, da je sploh prišel do cilja. Po vsem, kar je moral preživeti v prejšnjih etapah, še posebno pa po smoli v sobotni "uri resnice", v kateri je padel in se poškodoval (zdravniški pregledi niso pokazali resne poškodbe komolca), je bila njegova vožnja solidna. Z najboljšimi ni mogel do konca, a se je kljub bolečinam po vsem telesu boril do konca in premagal tudi nekatere, ki so kotirali višje. Premagal je Ibana Maya, Vinokurova, ki je za zmagovalcem zaostal več kot 28 minut, eden od favoritov pred začetkom francoske pentlje Christophe Moreau pa je zaostal skoraj 35 minut.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.