Šport

V solzah zapustila sodišče

New York, 06. 10. 2007 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Atletinja Marion Jones je sinoči na sodišču priznala jemanje prepovedanih poživil in zavajanje preiskovalcev.

Jonesova je priznala jemanje prepovedanih poživil in zavajanje zveznih preiskovalcev
Jonesova je priznala jemanje prepovedanih poživil in zavajanje zveznih preiskovalcev FOTO: Reuters

Ameriška atletinja Marion Jones, trikratna olimpijska prvakinja iz Sydneyja 2000, je sinoči na zaslišanju na sodišču v White Plainsu v zvezni državi New York priznala jemanje prepovedanih poživil in zavajanje zveznih preiskovalcev. Jonesova je v solzah zapustila sodno dvorano, se opravičila prijateljem in navijačem za zlorabljeno zaupanje in sporočila, da je njene atletske kariere konec. Jonesova vsekakor ni v zavidljivem položaju. V ZDA so se pojavile govorice, da je v finančnih težavah, zaradi krivega pričanja pa ji grozi šestmesečna zaporna kazen.

"Sram me je, ko moram stopiti pred vas in priznati, da sem zlorabila vaše zaupanje. Bila sem nepoštena in z vso pravico ste jezni name. Razočarala sem svojo družino, svojo državo, predvsem pa sebe. Zavedam se, da moje globoko obžalovanje morda ne bo dovolj, da izbriše bolečino, ki sem jo prizadela vsem," je ob odhodu z zaslišanja dejala Jonesova in priznala, da na prejšnjih zaslišanjih pred ameriškimi zveznimi preiskovalci ni govorila resnice o uporabni prepovedanih sredstev: "Laganje zveznim preiskovalcem je bilo zelo neumna stvar. A za vsa svoja dejanja sem odgovorna sama in samo sebe lahko okrivim za vse, kar sem naredila," je še dejala Jonesova.

Junakinja je uničena. Po eni strani je zadeva zelo žalostna, po drugi pa gre vendarle le za sramotno športno prevaro. Upam, da je zaboj z gnilimi jabolki počasi prazen in da se je nova generacija športnikov iz vseh teh primerov tudi kaj naučila. To bomo seveda še videli. predsednik Svetovne protidopinške agencije (WADA) Dick Pound

Po dolgoletnih zanikanjih je Jonesova torej tudi javno priznala, da si je pri športnih uspehih pomagala s prepovedanimi sredstvi. Do treh zlatih in dveh bronastih olimpijskih medalj v Sydneyju 2000 je zdaj 31-letna športnica prišla s pomočjo prepovedanega sredstva THG in bržkone bo osvojene medalje izgubila. Mednarodni olimpijski komite je to možnost že napovedal, ko se je v četrtek odzval na pisanje časnika, saj so pri MOK zapisali, da vse kaže, da se primer končno razpleta. Ironija primera Jones je Grkinja Ekaterini Thanou, ki je v Sydneyju osvojila srebro in bo naknadno postala olimpijska prvakinja in to kljub dejstvu, da je bila na igrah štiri leta kasneje v domačih Atenah kaznovana zaradi domnevne uporabe prepovedanih sredstev oziroma izmikanja dopinškim kontrolam.

Že dan pred tem je o športnici poročal časnik Washington Post, ki se je skliceval na pismo prijateljem, znancem in sorodnikom, v katerem je atletinja obžalovala svoja dejanja. Atletinja je v pismu razkrila, da je prepovedana sredstva dobila od svojega tedanjega trenerja Trevorja Grahama, ki ji je razložil, da gre za dodatno prehrano na osnovi lanenega olja. Sama se zaveda, da je storila napako, ko ni posumila v trenerja, ki ji je venomer ponavljal, naj bo ta dodatna prehrana tajna in naj o tem ne govori. Prav tako je čutila, da so se ji po zaužitju snovi povečale sposobnosti.

Marion Jones odhaja s sodišča
Marion Jones odhaja s sodišča FOTO: Reuters

Graham na vprašanja časnika ni želel odgovarjati. Vsekakor pa bo moral odgovarjati na sodišču, saj je Jonesova napovedala, da bo danes na sodišču v New Jerseyju razkrila nekatere točke, pri katerih je v preteklosti lagala. Zdaj 31-letna atletinja je doslej namreč venomer trdila, da si ni pomagala s prepovedanimi snovmi. Leta 2004 so jo protidopinški preiskovalci povezali s škandalom v zloglasnem laboratoriju podjetja Balco v San Franciscu, vendar ji dopinga doslej niso dokazali.

Primer Jones se vleče že dolgo. Mednarodni olimpijski komite je decembra 2004 sprožil uradno preiskavo, leta 2006 pa so ji na ameriškem prvenstvu dokazali uporabo prepovedanega sredstva EPO, ker pa je bil kasnejši B test negativen, je bila atletinja vsaj uradno doslej nedolžna. Ves čas pa je bila deležna obtožb in očitkov, saj je nenazadnje eden od soustanoviteljev Balca, Victor Conte, že leta 2004 za ameriške televizije povedal, da je Jonesova jemala steroide, rastne hormone in druge prepovedane snovi. Tekmovalka je Conteja zaradi izjav tožila, saj je vztrajala, da so pri njej opravili 160 dopinških kontrol, pet samo med olimpijskimi igrami v Sydneyju, in da so bili vsi testi negativni. Pozneje sta se obe strani dogovorili za poravnavo, katere višina uradno ni znana.

Preiskavo je napovedala tudi Mednarodna atletska zveza (IAAF) in športnici grozi, da bo v primeru kazni izgubila tudi sedem medalj, od tega pet zlatih, osvojenih na atletskih svetovnih prvenstvih. Tudi IAAF namreč že dolgo vodi postopek proti Jonesovi, a doslej dokazi niso zadostovali za kazen.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brainiac
06. 10. 2007 20.11
revolucija žre svoje otroke!
Tonček Balonček
06. 10. 2007 20.09
Pa tudi če se je fiksala, ni ona kriva, če ji tega ne morejo dokazati, tudi Jonesovi v Sydneyu niso, pa so petkrat jemali vzorce! Njihov problem! Govorijo samo o medaljah, o denarju in nagradah pa nič! Kja anj pomenijo medalje športniku, če jih je dobil an ta način, v smislu športa gotovo nič! Mi mo s tabo, seveda. Umetnost je v nategovanju, ne v poštenosti, še ljudem je to očitno všeč!
E-OL
06. 10. 2007 19.47
ahh. škoda res... Jolanda pa ni jemala nč. to sm pa 100%. Čeplakova jst sm s tabo!
Tonček Balonček
06. 10. 2007 19.13
Ona se je "zlomila", kot Črt Kanoni in ima verjetno drugačen karakter klot Čeplakova, ki verjetno ne bo nikoli priznala. Landis in Armstrong tudi nista nikoli priznala, Landisu so pa pač dokazali!Nose je priznal še preden so ga sploh obsodili, vendar je bilo tam smešno, ker je kar dirkal Po Sloveniji in so ga kar pustili in je kar zmagal.... totalna šlamastika!
Uporabnik275774
06. 10. 2007 18.22
Ja.. vsej priznala je.. To tudi nekaj šteje!..
Tonček Balonček
06. 10. 2007 16.56
Ali pa če se skesa in prizna, kot Jonesova!! Če ti česa ne dokažejo, še ni rečeno, da si nedolžen to ni ekvivaelnt. Koliko je morilcev po svetu, ki jih niti še osumili niso (in večino nikoli ne bodo), kaj šele, da bi jih obtožili in jim kaj dokazali, pa niso nedolžni, ha, ha.Ali pa krivdo dokažejo napačnemu, tudi to se dogaja!
kolo1
06. 10. 2007 16.07
aj zalcan si glup, ka pa veš je jolanda kriva al ne, sam težijo ji vsi neki, k je zmagvala smo se lahk vsi slovenci hvalil z njo, zdej bi ji pa vsak hrbet obrnu, dejte ji mir, kdo pa pravi da je kriva, dokler človeku ni dokazana krivda je nedolžen!!
hermandrugi
06. 10. 2007 14.58
A bo naša Jolika tudi zmogla toliko poštenja?