Šport

V New Yorku slavil Federer

New York, 10. 09. 2007 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Švicar Roger Federer je še četrtič zapored zmagal na odprtem teniškem prvenstvu ZDA v New Yorku.

Federer je vknjižil že 12. zmago na turnirjih za veliki slam.
Federer je vknjižil že 12. zmago na turnirjih za veliki slam. FOTO: Reuters

V finalu je najboljši igralec na svetu in prvi nosilec turnirja premagal tretjepostavljenega Srba Novaka Đokovića s 7:6 (4), 7:6 (2) in 6:4.

Federer je tako vknjižil že 12. zmago na turnirjih za veliki slam in tako le še za dve zaostaja za rekorderjem, Američanom Petom Samprasom. Slednji je na največjih turnirjih slavil 14-krat.

Šestindvajsetletni Švicar je prvi tenisač, ki mu je po letu 1925 štirikrat zapored uspelo slaviti v New Yorku, z 12. naslovom na turnirjih za grand slam pa se je na drugem mestu večne lestvice izenačil z Avstralcem Royem Emersonom, zaostaja pa le še za že omenjenim slovitim Američanom Petom Samprasom. Obenem je prvi igralec sveta dodobra izboljšal svoj bančni račun, saj je za zmago prejel 1,4 milijona dolarjev ter dodatno posebno premijo v višini milijona ameriških zelencev.

Federer, ki je že 188 tednov ali debela tri leta na vrhu lestvice ATP, je vlogo prvega favorita z Đokovićem, prvim srbskim igralcem v finalu US Opna, potrdil vedno takrat, kadar je bilo to v dvoboju najbolj potrebno in zanesljivo dobil obe podaljšani igri. V prvem nizu je Đokoviću ubranil kar pet žogic za izgubo servisa, vendar je imel tudi 20-letni srbski igralec morda malce preveč spoštovanja do slovitega Švicarja in tudi zato izgubil uvodni niz.

Đoković: "Čakajo naju še številni težki obračuni!"

Đoković je priznal, da je bila finalna tekma s Federerjem zelo težka.
Đoković je priznal, da je bila finalna tekma s Federerjem zelo težka. FOTO: Reuters

Podobna je bila zgodba v drugem nizu, ko je Đokoviću uspelo odvzeti servis Federerju in povesti celo s 4:1, a prednosti ni obdržal, prav tako pa je imel ob koncu niza pri vodstvu s 6:5 dve žogici za izenačenje na 1:1 v nizih. Srbski igralec, ki je od 9. julija na tretjem mestu lestvice ATP in je nedvomno največje presenečenje v letu 2007, v odločilnih trenutkih enostavno ni zbral hladnokrvnosti, s katero bi poskrbel za preobrat. Manjkal mu je tudi vedno potrebni kanček športne sreče. Nenazadnje je Đoković na turnirju v Montrealu že dokazal, da je trenutno eden redkih v teniški karavani, ki ob dobrem dnevu lahko užene 26-letnega Švicarja.

Napet je bil tudi tretji niz, saj tudi Federer ni igral brez napak, ponovila pa se je zgodba iz prvega in drugega niza. Odločilne točke je spet dobil prvi igralec sveta, petkratni zmagovalec Wimbledona. Federer je še enkrat dokazal, da je najboljši in je zasluženo zmagal.

"Hvala vsem za dva lepa tedna v New Yorku. Sam sem s prvim finalom na turnirju za grand slam zadovoljen, saj bo to dragocena izkušnja za naprej," je po nastopu povedal 20-letni Srb, od danes naprej bogatejši za 700.000 dolarjev.

Nasprotnika je pohvalil tudi zmagovalec, ki se ga je zaradi načina oblačenja prijel tudi vzdevek črni vitez: "Malo je nepravično, ker sem ga premagal v treh nizih, saj si je s pokazano igro danes zaslužil vsaj en niz. Skozi celo leto je igral dobro in mislim, da naju čakajo še številni težki obračuni. Danes nikakor ni bilo lahko. Zdaj že čakam, da se sem vrnem tudi prihodnje leto."

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

black1cat2
10. 09. 2007 17.10
Bravo, Federer! Obrnilo se je tako, kakor je prav! :)
forza_ferrari
10. 09. 2007 14.57
Bravo Roger!!! ''tvoj problem'' imas prav, toda nole si vceraj ni zasluzil zmage, kajti za finale OP je naredil cisto prevec dvojnih in neizsiljenih napak. Drgac pa Federer itak tkrt najbols igra k more...
zdenko Pupaher
10. 09. 2007 11.12
bravo obema ampak djokovic ni imel kancek srece vceraj lahko bi bilo drugace