Šport

V finalu Kamerun in Egipt

Akra, 08. 02. 2008 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tomaž Klemenčič
Komentarji
0

Nogometna reprezentanca Kameruna se je z zmago proti Gani prebila v finale afriškega prvenstva, drugi finalist pa je Egipt.

Egipčani so brez večjih težav ugnali reprezentanco Slonokoščene obale (4:1).
Egipčani so brez večjih težav ugnali reprezentanco Slonokoščene obale (4:1). FOTO: Reuters

Od začetka afriškega pokala narodov leta 1957, ko so se v Sudanu za naslov najboljšega pomerili ob gostiteljih še Egipčani in Etiopijci, pa do danes, je ta nogometni turnir naredil ogromne korake. Od leta 1968 se igra na dve leti, največ naslovov prvaka črne celine, pet, pa ima Egipt, ki je v finalu tudi letos. Branilci naslova prvaka so v polfinalu v reprizi finalnega obračuna izpred dveh let presenetili nogometaše Slonokoščene obale, ki so jo mnogi strokovnjaki videli prav na vrhu.

Rigobert Song je imel na polfinalni tekmi proti Gani veliko dela.
Rigobert Song je imel na polfinalni tekmi proti Gani veliko dela. FOTO: Reuters

Didier Drogba, brata Yaya in Kolo Toure, Salomon Kalou, Arouna Kone, Emanuel Eboue, Didier Zokora in soigralci so se praktično sprehodili do polfinala, saj so prejeli do tekme z Egipčani en sam samcat gol. A četa selektorja Gerarda Gilija, Francoza, ki je slabe tri tedne pred prvenstvom zaradi družinskih razlogov zamenjal Nemca Ulija Stielikeja, je imela v egiptovskih nogometaših tokrat spet nepremagljivega tekmeca. Pri Egipčanih je ob dvakratnem strelcu Amru Zakyju blestel vratar, 35-letni Essam El Haddari, ki je s svojimi obrambami spravljal v obup predvsem Drogbaja. “Faraoni” so do finala prišli s preračunljivo igro številnih kratkih podaj in tudi obilo sreče. V finalu v nedeljo bodo skušali na tak način na kolena spraviti še nogometaše Kameruna. “Levi” so v drugem polfinalnem obračunu v Akri premagali gostitelje prvenstva Gano z golom rezervista Alaina Nkonga, ki je zadel v polno po prekrasno izpeljanem protinapadu. Domači asi so se trudili do zadnjih sekund, a tokrat Michael Essien, Junior Agogo, Sulley Muntari, Haminu Dramani in soigralci niso imeli sreče.

Kamerunci pod vodstvom izkušenega 70-letnega selektorja Otta Pfisterja igrajo še najbolj po evropskih merilih, predvsem v smislu organizacije igre in discipline na igrišču. Nemčevi varovanci so izjemni atleti, ne spuščajo se v nepotrebna in tvegana preigravanja pred svojim golom, kjer kraljuje kapetan Rigobert Song, nevarne situacije pa rešujejo običajno na najbolj preprost način – žogo enostavno pošljejo z igrišča. V četrtfinalu so proti Tunizijcem sicer zapravili prednost dveh golov, a so se nato v podaljšku izvlekli iz težav. Ta šola jih je povsem streznila in še okrepila. V svojih vrstah imajo tudi odličnega Samuela Eto’oja, ki bo bržkone okronan za najboljšega strelca prvenstva. Zaenkrat je petkrat zadel nasprotne mreže in je skupaj s 16-imi goli najboljši strelec afriškega pokala narodov vseh časov. Naslov goleadorja mu lahko morda vzame egipčanski super zanesljivi izvajalec najstrožjih kazni Abd Rabou Hosny, ki je v polno zadel štirikrat. V tekmi za tretje mesto bosta v soboto reprezentanci Gane in Slonokoščene obale skušali zaceliti pekoči rani. Vprašanje pa je, koliko dinamita še premoreta v nogah razočarani nogometni vrsti, ki sta odkrito računali na finale.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.