Šport

Uspešno slovo Armstronga

Pariz, 24. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Elizejskih poljanah se je končala 92. kolesarska dirka po Franciji. Že pred začetkom pa je bil znan zmagovalec, Lance Armstrong.

Armstrong se je z zmago poslovil od tekmovanj (Foto: Reuters)
Armstrong se je z zmago poslovil od tekmovanj (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Zadnja, ravninska etapa, je bila bolj paradnega značaja, saj je bil skupni zmagovalec znan že pred njo. Že sedmič zapored je rumeno majico domov odnesel Američan Lance Armstrong (Discovery Channel), ki se je tako na najboljši možni način poslovil od tekmovanj. Zadnje dejanje je sicer v sprintu dobil Kazahstanec Aleksander Vinokurov, drugo mesto je zasedel Avstralec Bradley McGee, tretji pa je bil Švicar Fabian Cancellara.

Gorazd Štangelj je etapo končal v glavnini na 28. mestu, v skupnem seštevku pa je med 155 kolesarji, ki so vztrajali do konca, zasedel 87. mesto, za najboljšim je v 21 etapah zaostal dve uri, 36 minut in 13 sekund.

Nasmešek na obrazu Armstronga pove, da kolesarstva ne zapušča z žalostnim srcem
Nasmešek na obrazu Armstronga pove, da kolesarstva ne zapušča z žalostnim srcem FOTO: Reuters

"Ponosen sem, da spet stojim na tem sanjskem odru. Zadnjič. Hvala vsem, ki so mi pomagali; moštvu, sponzorjem in družini. Ob tem pa bi še enkrat vsem tistim, ki ne verjamejo temu športu rekel, da naj začnejo verjeti vanj. Tour je enkratna športna prireditev, zahteva veliko truda in odrekanj, zato si kolesarji zaslužimo več spoštovanja. Čeprav odhajam, bom še vedno veliki navijač dirke. Naj živi Tour, za vedno," so bile na stopničkah zadnje besede Lancea Armstronga kolesarskemu občinstvu.

Američan je še sedmič zapored na cilj v Pariz prišel kot zmagovalec. Čeprav je dobil le eno etapo, je bila tudi tokrat njegova zmaga prepričljiva, drugouvrščenega Italijana Ivana Bassa je premagal za štiri minute in 40 sekund, svojega največjega tekmeca Nemca Jana Ullricha pa za 6 minut in 21 sekund. Kljub temu pa je "kavboj" na odru pohvalil tudi glavna konkurenta. "Oba sta dobra prijatelja in odlična tekmeca. Dirko sta naredila še bolj zanimivo. Zdaj mene ne bo več in prihaja vajin čas," je dejal Armstrong.

Sedem prstov za sedem zmag

Zadnja, 144 kilometrov dolga etapa je bila v bistvu le promocija zmagovalca. Kamere in fotoaparati so bili ves čas usmerjeni v ameriškega superšampiona, ki je s kolegi iz moštva Discovery Channel nazdravljal s šampanjcem in ponosno dvigoval sedem prstov. A pretirana sproščenost bi se kmalu lahko končala tudi s katastrofo. Na mokri in spolzki cesti sta namreč tik pred rumeno majico padla njegova klubska kolega George Hincapie in Jaroslav Popovič, a Armstrong se je padcu vendarle spretno izognil. Nasploh je v etapi kar nekaj tekmovalcev končalo na tleh, toda hujših posledic ni bilo.

Edino odprto vprašanje pred zadnjim dnem je bilo, kdo bo domov odnesel zeleno majico po točkah. Zato so bili v etapi pomembni le sprinti. A vrstnega reda v tem točkovanju niso spremenili. Najboljši je bil Norvežan Thor Hushovd pred Avstralcema Stuartom O'Gradyjem in Robbiejem McEwnom. Pikčasto majico za najboljšega hribolazca in belo za najboljšega mladega kolesarja sta si že prej zagotovila Danec Michael Rasmussen oziroma Ukrajinec Jaroslav Popovič.

Aleksander Vinokurov je zmagal na zadnji etapi po Elizejskih poljanah (Foto: Reuters)
Aleksander Vinokurov je zmagal na zadnji etapi po Elizejskih poljanah (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kazahstanec Aleksander Vinokurov se za te razvrstitve ni boril, toda motivov mu očitno ni manjkalo. V zadnjem krogu je skupaj z Avstralcem Bradleyjem Mc Geejem napadel, se nekaj časa vozil za njim, nato pa ga tudi prehitel in zabeležil svojo drugo letošnjo zmago na dirki, ki jo je spet posvetil svojemu predlani preminulemu rojaku ter kolesarskemu kolegu Andreju Kiviljevu. S svojo 43. zmago v karieri in peto letošnjo je spet pokazal svojo kakovost, z njo pa se je na Touru tudi poslovil od dresa T-Mobila, za katerega bo vozil le še do konca sezone. Novega moštva pa mu bo gotovo ne bo težko najti.

_________________________________________________

Izidi:

1. Aleksander Vinokurov (Kaz/T-Mobile) 3:40:57
2. Bradley McGee (Avs/FDJ)
3. Fabian Cancellara (Švi/Fassa Bortolo)
4. Robbie McEwen (Avs/Davitamon)
5. Stuart O'Grady (Avs/Cofidis)
6. Allan Davis (Avs/Liberty Seguros)
7. Thor Hushovd (Nor/Credit Agricole)
8. Baden Cooke (Avs/FDJ)
9. Bernhard Eisel (Avt/FDJ)
10. Robert Foerster (Ger/Gerolsteiner)
...
28. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) vsi isti čas

Končni vrstni red:

1. Lance Armstrong (ZDA/Discoverx Channel) 86:15:02
2. Ivan Basso (Ita/CSC) + 4:40
3. Jan Ullrich (Nem/T-Mobile) 6:21
4. Francisco Mancebo (Špa/Liberty Seguros) 9:59
5. Aleksander Vinokurov (Kaz) 11:01
6. Levi Leipheimer (ZDA) 11:21
7. Michael Rasmussen (Dan/Rabobank) 11:33
8. Cadel Evans (Avs/Davitamon) 11:55
9. Floyd Landis (ZDA/Phonak) 12:44
10. Oscar Pereiro (Špa/Phonak) 16:04
...
87. Gorazd Štangelj (Slo/Lampre) 2:36:13

SORODNI ČLANKI