Šport

Usodni poraz mladih

Nova Gorica, 12. 07. 2007 21.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski košarkarji so v Novi Gorici na evropskem prvenstvu mlajših članov do 20 let doživeli poraz.

Mladi košarkarji
Mladi košarkarji FOTO: KZS

Slovenski košarkarji so v Novi Gorici na evropskem prvenstvu mlajših članov do 20 let doživeli prvi poraz, ki pa jih je hkrati stal uvrstitve v polfinale. Današnji nasprotnik Rusija je bila namreč boljša s 63:55 (18:20, 33:32, 51:47). Slovenci bi se v zaključni boj za medalje lahko uvrstili tudi s porazom, a ne večjim kot za tri točke. V polfinale sta se tako uvrstili reprezentanci Rusije in Srbije, iz druge skupine Italija in Španija.

Mladi košarkarji
Mladi košarkarji FOTO: KZS

Slovenskim košarkarjem, dvoboj so začeli v postavi Jan Močnik, Jaka Klobučar, Emir Preldžič, Dejan Čigoja in Gašper Vidmar, igra v uvodnih minutah ni stekla najbolje, saj so Rusi v tretji minuti vodili že z 8:2. Selektor domače reprezentance Miro Alilovič se je hitro odzval in vzel minuto odmora, po kateri so njegovi izbranci igrali precej bolje. Blesteli so predvsem Vidmar - s skoki v napadu - ter Klobučar in Preldžič, ki sta do sedme minute in rezultata 15:12 dosegla vse točke za slovensko izbrano vrsto. Oba sta zadela tudi po dve trojki. Ko je koš in dodatni prosti met zadel še Vidmar so gostitelji ob delnem rezultatu 16:4 imeli že pol ducata točk naskoka - 18:12.

Mladi košarkarji
Mladi košarkarji FOTO: KZS

Rusi so na začetku druge četrtine sicer izenačili na 20:20, a je nato slovenski krilni center Čigoja dobro igro v obrambi domače ekipe nadgradil z dvema zadetima prostima metoma in trojko. Ko je za tri točke zadel še Preldžič - skupaj je do takrat vknjižil že 14 košev -, Mlakar pa s "polaganjem" nato zaključil še en napad, so Slovenci v 16. minuti z desetimi zaporednimi točkami prešli v vodstvo s 30:20. Tako kot je prednost hitro zrasla, pa je na razočaranje gledalcev v nabito polni dvorani v Novi Gorici prav tako hitro skopnela. Najboljši v ruskih vrstah Aleksej Šved je že z dvema zaporednima trojkama napovedal preobrat, izid ob polčasu pa se je glasil 33:32 za Ruse.

Mladi košarkarji
Mladi košarkarji FOTO: KZS

Uvodne minute drugega polčasa so bile spet v znamenju mladih slovenskih košarkarjev. Pri gostiteljih sta odlično pod koš prodrla novinec pri domačem moštvu Lorbek in Preldžič, nato pa je spet sledila trojka tekmecev, ki so rezultat izenačili na 36:36. Izenačeno je bilo tudi pri 40:40 in 42:42, v 28. minuti pa so ruski košarkarji vnovič prešli v vodstvo s 45:43. Strah pred več kot tremi točkami razlike, ki bi Slovenijo oddaljil od polfinalnih obračunov, je bil vse večji. In res, pet sekund pred koncem tretje četrtine so gostje vodili z 51:47, kar je bil tudi končni izid po 30 minutah igrah.

Mladi košarkarji
Mladi košarkarji FOTO: KZS

Na začetku zadnje odločilne četrtine je bilo že 53:47 za Ruse. Razlika se je v nadaljevanju ves čas gibala med tremi in šestimi točkami zaostanka slovenskih košarkarjev. Čeprav so Rusi zavoljo številnih napak kar nekajkrat tekmecem ponudili priložnost, da bi jih ujeli, pa Slovenci na drugi strani v izredno živčni in raztrgani igri niso znali izkoristiti ponujene priložnosti. Kako raztrgana igra je bila v zadnji četrtini priča tudi podatek, da je Slovencem uspelo doseči le osem točk in sanj o kolajni, ki bi si jo po dosedanjih igrah tudi zaslužil, je bilo kar naenkrat konec. Slovenija se bo tako borila za peto mesto.

Dvorana OŠ Milojke Štrukelj, gledalcev 1500, sodniki Zachara (Češka), Bachanski (Poljska) in Radovič (Hrvaška).
Slovenija: Preldžič 19 (2:4), Močnik, Klobučar 9 (1:2), Mlakar 2, Lorbek 4, Koštomaj, Krušič 2, Čigoja 7 (2:2), Vidmar 12 (4:5).
Rusija: Urazmanov 9, Sergejev 4 (2:2), Sirovatko 2, Šved 11 (3:4), Vorončevič 9, Krivošejev 11 (3:4), Šeleketo 5 (0:2), Gubanov 12 (6:8).
Prosti meti: Slovenija 9:13, Rusija 14:20.
Met za tri točke: Slovenija 6:12 (Preldžič 3, Klobučar 2, Čigoja), Rusija 5:15 (Šved 2, Urazmanov, Vorončevič, Šeleketov).
Osebne napake: Slovenija 22, Rusija 17.
Pet osebnih: Preldžič (40.).

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MONITOR
13. 07. 2007 09.52
Fantje ,vseeno svaka čast.