Šport

Mavericksi so pozdravili bivšega trenerja, nato odpravili njegovo moštvo

New York, 29. 01. 2022 22.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
10

Še pred začetkom srečanja je dvorana stala na nogah, ko je z glasnim aplavzom pozdravila dolgoletnega trenerja Dallasa Ricka Carlisla. Nato so večkrat stali na nogah, ko so Mavericksi z lepo igro prepričljivo premagali njegovo novo moštvo Indiano za 27 točk (132:105). Luka Dončić se je izkazal s 30 točkami in 12 podajami.

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: AP

Domači trener Jason Kidd je že sredi zadnje četrtine postrgal klop in na igrišče poslal igralce, ki ne dobijo veliko priložnosti. Serija osmih zaporednih točk Pacersov je na parket znova prinesla najbolj učinkovite Maverickse, ki so potrebovali poldrugo minuto, da stvari postavijo na svoje mesto, rezervisti pa so nato brez skrbi zaključili srečanje. Luka Dončić (30 točk, 12 podaj, 6 skokov, ukradena žoga, 2 blokadi) je znova zanesljivo poveljeval domačemu moštvu, Reggie Bullock (23 točk, 3 skoki, ukradena žoga) je imel ostrostrelski večer, zadel je šest od osmih metov za tri točke. Njegovi dve dobri predstavi zapored po poškodbi Tima Hardawayja mlajšega sta nekoliko unesli skrb vodstva kluba, kako zapolniti luknjo, saj bo Hardaway po napovedih manjkal vsaj do konca rednega dela sezone. Nova senca je bil predčasen odhod Kristapsa Porzingisa (5 točk, skok v enajstih minutah) z igrišča, sredi druge četrtine so sporočili, da se Latvijec zaradi težav z desnim kolenom ne bo vrnil na parket. Desno koleno mu je povzročalo težave že pred poldrugim letom, ko so mu po koncu karantenske sezone v Orlandu operirali meniskus.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ne vem, nisem niti še utegnil govoriti z njim," je Kidd dejal po tekmi, ko so ga vprašali, kaj je vzrok za težave Porzingisa. Nenadno praznino je na svoj trideseti rojstni dan pomagal zapolniti Maxi Kleber (15 točk, podaja, 14 skokov, ukradena žoga), z Dwightom Powellom (10 točk, 3 skoki, 2 ukradeni žogi, 2 blokadi) sta krotila Domantasa Sabonisa (21 točk, 8 podaj, 15 skokov, blokada), ki je znova igral zelo dobro. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Litovcu je s klopi je pomagal Duane Washington mlajši (22 točk, 3 podaje, 3 skoki), a to ni bilo dovolj, da bi Pacersi resno ogrozili zmago domačega moštva. To je skupaj s Carlislom podoživljalo posnetke iz trinajstih let na čelu Dallasa. "To je bil čustven trenutek tudi za vse nas, ki smo igrali zanj," je dejal Kleber. A jih ni premotil, da bi mu podarili zmago. "Služba je služba, hoteli smo zmagati," je bil jasen Nemec. Tudi Dončić je dejal, da je bil poklon nekdanjemu trenerju poseben trenutek. "Z njim sem preživel prva tri leta (v NBA), to si zasluži."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec je na prvem srečanju po razglasitvi glasovanj za tekmo zvezdnikov presegel mejo 6.000 točk v karieri in pregnal morebitne dvome, ali sodi med najboljše. Ker ga niso uvrstili v začetni peterki zvezdnikov, je to povzročilo nekaj histerije med njegovimi navijači, posebej v Sloveniji. V času, ko so teorije zarot vsakdanji kruh, se je hitro razširilo vpitje, da gre za novo krivico in pristranskost, ker ni Američan. Toda bolj trezen pogled pokaže, da je slovenski zvezdnik svojo četrto leto v ligi začel slabše (glede na pričakovanja po dosežkih iz prejšnjih sezon), veliko je bilo govora o njegovi telesni pripravljenosti in celo teži. Privajal se je na nova pravila, nekoliko drugačno žogo in spremenjeno igralno filozofijo moštva, ki jo uvaja Kidd. "Počutim se precej bolje, ne še 100-odstotno, zaradi težav z gležnjema. Ta bom pozdravil po koncu sezone, ko bom lahko počival," je dejal po srečanju. Nasploh se zdi, da je večino težav pustil v starem letu, nocoj je zelo spodobno metal tudi za tri točke (zadel je 4 od 9 poskusov), kar je trenutno najšibkejši del njegove igre.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred tekmo se je srečal še z enim posebnim Slovencem, Konjičanom Oliverjem Tičem, znanim po vzdevku Oli Walker. Pred dobrim letom je zaradi koronavirusa prekinil prečenje ameriške celine od Argentine do Aljaske, aprila pa se je vrnil Kolumbijo in nadaljeval pot proti severu. Za ameriške medije je dejal, da je prav zaradi Dončića zavil proti Dallasu, košarkar pa mu je v spodbudo podaril podpisan dres.

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: Sofascore.com

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

g-tocka
30. 01. 2022 10.13
+7
večina američanov ima luko bolj rada kot slovenci. žalostno. a vseeno premalo za novinarje in trenerje ki ga niso uvrstili,...
Zrcalo
30. 01. 2022 09.50
+10
Kot je rekel oni na posnetku: "Car si!". Luka je res mega zvezda. Velika večina dvorane, ki je za 2 Stožice nosi majice z napisom Dončič in številko 77.
blef
30. 01. 2022 09.21
-3
Ni nikjer prenosa (bilo)?
blef
30. 01. 2022 15.41
-1
Minusi, zakaj, ker sem vprašal, če tekme noben ne prenaša?
Defragment
30. 01. 2022 09.00
+7
Užitek gledat! 👍
Goli000
30. 01. 2022 08.42
+5
okioki
30. 01. 2022 08.41
-20
Koga to sploh briga.!!!
Teflonka
30. 01. 2022 08.52
+17
multifit
30. 01. 2022 09.01
+12
Okioki. Ti je mamica spet pustila na intronet?
Zrcalo
30. 01. 2022 09.52
+7