Šport

Tour se je začel

London, 07. 07. 2007 20.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Zmagovalec 7,9 kilometrov dolgega prologa kolesarske dirke po Francij je Švicar Fabian Cancellara.

V Londonu se je s prologom začela 94. kolesarska dirka po Franciji. Slabih 8 kilometrov dolg uvod je pripadel Švicarju Fabianu Cancellari.

Cancellara je bil najhitrejši po ulicah Londona.
Cancellara je bil najhitrejši po ulicah Londona. FOTO: Reuters

Cancellara je na 7,9 kilometra dolgem posamičnem kronometru pred 20.000 gledalci v času 8:50,74 kar za 13 sekund ugnal drugouvrščenega Nemca Andreasa Kloedna (Astana).

Edini slovenski predstavnik Tadej Valjavec (Lampre-Fondital) je zaostal 54 sekund in osvojil 81. mesto. Skupaj 189 kolesarjev se je danes pognala na 3500 km dolgo pentljo, ki se bo 29. julija končala na Elizejskih poljanah v Parizu.

Švicar Cancellara se je na cilju prav gotovo veselil dejstva, da si je prvi dan privozil rumeno majico vodilnega. Če ne drugače zato, ker 26-letniku njegova prtljaga ni sledila v britansko prestolnico, kjer se je danes pričela dirka. "Če imam brado, to ni iz kakšnega posebnega razloga," se je pošalil Švicar ob tem, ko je sprejemal čestitke za najboljšega. "Nimam ničesar, s čimer bi se obril. Vse je bilo v kovčku, za katerega upam, da ga bo kdo našel in mi ga prinesel. Najbolj pomembno v tem trenutku je, da imam rumeno majico. Upam, da jo bom nosil tudi v Franciji," je še povedal Cancellara.

Cancellara si je tako v karieri privozil že drugo zmago na prologu, potem ko je bil najhitrejši že leta 2004 v Liegeju. Kolesar, ki ga sotekmovalci poznajo tudi pod vzdevkom Spartakus, je lani zmagal na klasični dirki Pariz-Roubaix.

Kolesarje čaka 3500 kilometrov dolga dirka, ki se bo končala 29. julija v Parizu.
Kolesarje čaka 3500 kilometrov dolga dirka, ki se bo končala 29. julija v Parizu. FOTO: Reuters

Niso pa bili prvi dan dirke po Franciji vsi kolesarji tako srečni. Medtem ko se je Cancellari prav gotovo smejalo do ušes, pa je Avstralec Stuart O'Grady po končanem prologu naokoli hodil precej žalostnega obraza. Na enem izmed zavojev je padel, saj je kolo zdrsnilo na plastičnem stožcu, ki so postavljeni ob progi, sreča v nesreči pa je bila ta, da jo je odnesel brez večjih posledic.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.