Šport

Miamijeva obramba preveč za Toronto

New York, 03. 01. 2020 01.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
2

Miami se je poraza proti Washingtonu otresel z odlično obrambo in v tekmi z evropskim rezultatom ustavil strelce Toronta. Heati so znova zmagovalno moštvo, to pa bodo takoj v soboto morali potrditi proti sosedom v Orlandu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Miamiju ni bilo čisto jasno, ali gledamo dve odlični obrambi, ki izčrpavata druga drugo, ali dva razglašena napada, ki ne zmoreta zadeti koša. "Dve čvrsti moštvi sta planili po zmagi," je trener domačih Erik Spoelstra opisal dogajanje na igrišču, ki je včasih spominjalo na tekme končnice, ko se igralci na vso moč borijo za vsako žogo. Na koncu je bilo pomembno le, da so Heati boleč poraz proti z vseh vetrov nabranemu Washingtonu izbrisali z zmago proti enemu od ključnih tekmecev na vzhodu.

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19097446/4031

V noči, ko je prvemu zvezdniku Jimmyju Butlerju od rok šlo le podajanje, sta svoje trenutke imela mojstra s klopi, Tyler Herro in Goran Dragić, oba s 13 točkami. Slovenec se je razigral v drugi četrtini in začel zadevati ter v njej dosegel vseh svojih 13 točk. Stalnica je center Bam Adebayo, vse bolj drugi zveznik moštva je bil s 15 točkami najboljši strelec, dodal jim je še 14 skokov. Toronto je pokopal manj kot 32-odstoten met, zadeli so le šest od kar 42 metov izza črte.

"Vse se je vrtelo okoli obrambe, pomagali smo drug drugemu, še posebej ker smo igrali consko obrambo. To ni lahko, veliko je tekanja z ene na drugo stran. Toda nocoj smo dobro komunicirali med sabo," je Dragić analiziral uspešen večer. "To je pomembna zmaga, jasno nam je, da moramo vsako tekmo drobiti nasprotnika, toda to je naša hiša, z našimi gledalci," se je veselil nove zmage v domači areni.

Goran Dragić (desno) je zablestel v drugi četrtini.
Goran Dragić (desno) je zablestel v drugi četrtini. FOTO: AP

Učinek treninga

Vsaka sezona ima večere, ko v moštvu nekaj zaškripa in igra ne steče, ne glede na nasprotnika. Miami je po svoje lahko celo zadovoljen, da se je to zgodilo v Washingtonu, proti ekipi, ki ima vse manj možnosti, da se uvrsti v končnico. Raptorsi so povsem druga pesem, skupaj s Heati so prijetno presenečenje vzhodne konference, kljub odhodu prvega zvezdnika Kawhija Leonarda naslova prvaka ne mažejo s slabo igro, prav nasprotno.

Prvo srečanje moštev se je razvleklo v podaljšek, ki se je spremenil v odo Butlerju. Prvi zvezdnik Miamija je Torontu lastnoročno natresel sedem točk in pokazal, da lahko v ključnih trenutkih tekem zadeva s kirurško natančnostjo. Kanadčani so še vedno brez treh članov prve peterke, najboljšega strelca Pascala Siakama, centra Marca Gasola in branilca Normana Powella. Toda imajo neutrudnega organizatorja igre Kyla Lowryja, za katerega je krilo Clevelanda Tristan Thompson po torkovem porazu z Raptorsi dejal, da je "hrbtenica ekipe in buldog, ki bo vsak večer izjemno tekmovalen, zato ga imajo soigralci vedno radi".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Heati so doma več kot odlični, do zdaj so klonili le proti Lakersom. Toda že pred polomom v Washingtonu so hodili povsem po robu. "Popolnoma so nas uničili na obeh straneh igrišča, naše obrambe ni bilo niti za kanec," je v Washingtonu dejal Dragić in pokazal na največjo težavo moštva v zadnjem obdobju. Decembra so jim nasprotniki v povprečju nasuli 111,1 točke, kar jih uvršča komaj na 22. mesto v ligi.

Obramba je ključna za potrditev njihovega slovesa težavnega moštva, ki do zadnje sekunde pije kri tekmecem. Tako je Spoelstra dan pred tekmo ukazal trening, ki je spominjal na priprave pred sezono, na njem pa so se posvetili prav obrambnim nalogam. Očitno je napor prinesel rezultat. Znova se kaže, da jim manjka Justise Winslow in njegovo garanje v obrambi, toda poškodba hrbta še ni pozdravljena, tako da je izpustil že trinajsto tekmo zapored. Spoelstra pravi, da to ne bi smelo vplivati na igro, saj "smo (tudi brez njega) pokazali, da znamo braniti (svoj koš)".

Trenerski mejnik

Erik Spoelstra je eden od le treh trenerjev, ki so prejšnje desetletje preživeli v istem moštvu.
Erik Spoelstra je eden od le treh trenerjev, ki so prejšnje desetletje preživeli v istem moštvu. FOTO: AP

Spoelstra je ob prelomu leta dosegel nov mejnik, je le eden od treh trenerjev (poleg legendarnega Gregga Popovicha v San Antoniu in Ricka Carlisla v Dallasu), ki so vodili isto moštvo skozi prejšnje desetletje. Aprila 2008 je nasledil slovitega Pata Rileyja, ki zdaj predseduje klubu, nato pa je z veliko trojko – LeBron James, Dwyane Wade in Chris Bosch – osvojil dva naslova prvakov, štirikrat so igrali v finalu, klub pa je sedemkrat popeljal v končnico. "Izjemno sem hvaležen, da lahko delam z ljudmi, ki me obdajajo. Vsi govorijo o kulturi in družini v profesionalnem športu, ta ima tudi poslovno plat. Toda v Miamiju o tem ne le govorimo, ampak je to način življenja. In za to sem hvaležen," je poudaril.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
03. 01. 2020 10.57
-4
Dragič: "Ujemi me, če me lahko" Nasprotnik: " seveda te bom "
ferari23
02. 01. 2020 21.30
-4