Šport

Tjoerhomova zmagala

Pokljuka, 09. 03. 2006 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na sprintu na Pokljuki je zmagala Norvežanka Tjoerhomova. Med Slovenkami je bila najboljša Gregorinova.

Linda Tjoerhom je zmagala na Pokljuki
Linda Tjoerhom je zmagala na Pokljuki FOTO: Reuters

Danes je bila na Pokljuki sprinterska tekma za dekleta. Brez zgrešenega strela je zmagala Norvežanka Linda Tjoerhom (21:07,9/0), pred Francozinjo Sandrine Bailly (+ 3,2/1) in rojakinjo slednje Florence Baverel-Robert (+ 27,1/1).

Nastopilo je šest Slovenk, najboljša je bila Teja Gregorin na 17. mestu (+1:16,8/0), Tadeja Brankovič je bila 24. (+1:50,8/2), Dijana Grudiček 40. (+2:17,6/2), Lucija Larisi 48. (+2:34,3/3), Andreja Mali 80. (+4:41,5/5), Tamara Barič pa še mesto slabša (+5:42,2/5).

Najbolj zadovoljna je bila v cilju seveda zmagovalka Tjoerhomova, ki je nekoliko počasnejši tek od tekmic kompenzirala z odličnim in hitrim streljanjem, kar je na koncu zadostovalo za četrto zmago v karieri in skoraj drugo na Pokljuki. Premierno zmago v svetovnem pokalu v sezoni 2001/2 je namreč dosegla na pokljuški tekmi, a takrat na rezervnem prizorišču v Oestersundu na Švedskem. Norvežanka je bila presenečena sama nad sabo, saj se je v preteklih dneh počutila slabo in uspeha ni pričakovala.

Res je, da sem se prav davi po več dneh počutila dobro in bila zato bolj samozavestna. Kaj naj rečem. Zmaga mi po olimpijskih igrah, kjer nisem izpolnila vseh načrtov, pomeni veliko. Moram priznati tudi, da mi je pokljuška proga zelo všeč zmagovalka Linda Tjoerhom

Da si zadovoljen s progo, razmerami in sploh vsem, če si uspešen, je nato potrdila tudi lanska kraljica Pokljuke Sandrine Bailly, ki je lani na gorenjski planoti osvojila kar tri zmage, tokrat pa se ji je popoln uspeh izmuznil za 3,2 sekunde. "Tukaj res rada nastopam in profil proge mi zelo ustreza. Nekoliko nevarno je strelišče, če je veter, a sem imela danes srečo. Zame je izid zelo pomemben, saj sem tudi jaz od iger v Torinu pričakovala več od ene štafetne medalje." Baillyjeva se je veselila skupaj z rojakinjo Baverel Robertovo. olimpijska prvakinja je še vedno žarela od uspehov, ki jih je dosegala v zadnjem obdobju, vključno z današnjim: "Ne vem zakaj. Ob koncu sezone sem vselej dobra in tako je bilo tudi danes. Zame bi bilo najboljše, če bi se svetovni pokal začel kar v januarju." Francozinja pa je imela v cilju tudi potreben kanček športne sreče, saj je najboljšo nemško tekmovalko in četrto na tekmi, Simone Denkinger, prehitela za pičlo desetinko sekunde.

Slovenski tabor opravil po pričakovanjih

Teja Gregorin je nastopila s štartno številko tri in sploh kot prva končala današnjo tekmo in z vsemi zadetimi tarčami zasedla 17. mesto. V točke svetovnega pokala se je uvrstila tudi Tadeja Brankovič, ki je stoje pustila nedotaknjeni dve tarči in bila 24., na sobotni zasledovalni tekmi pa bosta nastopili še Dijana Grudiček, ki je tekmo končala kot 40. in Lucija Larisi, ki je zaostala še osem mest. Andreja Mali in mladinka Tamara Barič pa sta bili na strelišču nenatančni po petkrat, kar je na koncu zadostovalo za 80. in 81. mesto.

V petek bo na Pokljuki prost dan, zato pa bo dogajanje na Rudnem polju bolj pestro v soboto, ko bosta sledili zasledovalni tekmi na 12,5 km za moške, kjer slovenskih predstavnikov ne bo, ter 10-kilometrska preizkušnja za ženske, kjer bodo slovenske barve branile štiri varovanke trenerja Tomaša Kosa.

Med slovenskimi tekmovalkami je toplo sonce, ki je ogrelo dobra dva metra debelo snežno odejo, najbolj ustrezalo Teji Gregorin. Novo visoko uvrstitev med najboljših 20 tekmovalk sveta si je zagotovila na strelišču, kjer je zaradi natančnega merjenja pustila nekaj sekund preveč, a se ji je računica s 100-odstotnim izkupičkom izšla. Za uvrstitev med najboljšo deseterico je bila nekoliko prepočasna na progi. "Do Anterselve sem bila v boljši tekaški formi. Kaj naj rečem. Sezona je zelo dolga in normalno je, da nisem ves čas v enaki formi, zato sem z dosežkom še kako zadovoljna. Imela sem tudi malo sreče na strelišču, saj mi ni nagajal veter," je povedala najvišje uvrščena Slovenka v svetovnem pokalu in naša najboljša na nedavnih olimpijskih bojih v Piemontu.

Blizu visoki uvrstitvi je bila tudi Tadeja Brankovič, ki je prvič na strelišču zadela vseh pet tarč in bila v boju za stopničke. Stoje pa si tekmovalka iz Cerkelj pristreljala dva kazenska kroga, s čimer je bilo konec sanj o visoki uvrstitvi. "Trudila sem se po najboljših močeh. Tekaško sem delo opravila dobro, pri streljanju pa sem skušala opraviti čim hitreje in zgrešila dva strela, zato ne morem biti povsem zadovoljna. Zdaj se moram temeljito spočiti pred zasledovanjem, seveda pa bom imela tudi jutri krajši tekaški in strelski trening."

Dijana Grudiček je priznala, da tokrat v tekaškem delu ni povsem uresničila lastnih želja, zato 40. mesto ob dveh zgrešenih strelih ni bilo presenečenje. Nezadovoljna pa je bila z 48. mestom tudi Lucija Larisi. "Še prejšnji teden na evropskem prvenstvu sem bila v precej boljši formi. Škoda, ker ta tekma ni bila na sporedu teden prej. Vsekakor sem sama danes pričakovala več, saj sem se v miru pripravljala na nadaljevanje sezone, potem ko sem vedela, da ne bom nastopila na olimpijskih igrah." Andreja Mali in Tamara Barič ob neuspehu na strelišču nista mogli računati z uvrstitvijo med najboljših 60., ki imajo pravico nastopa na zasledovalni tekmi. "S petimi zgrešenimi streli v sprintu nimaš kaj iskati," je jedrnato razložila Malijeva.

________________________________________________

Izidi:

- ženske, 7,5 km sprint:

||1. Linda Tjoerhom (Nor) | 21:07,9 (0)
2. Sandrine Bailly (Fra) | + 3,2 (1)
3. Florence Baverel-Robert (Fra) | 27,1 (1)
4. Simone Denkinger (Nem) | 27,2 (1)
5. Michela Ponza (Ita) | 47,5 (1)
6. Anna Carin Olofsson (Šve) | 53,4 (2)
7. Tora Berger (Nor) | 53,6 (1)
8. Christelle Gros (Fra) | 58,2 (1)
9. Sona Mihokova (Slk) | 1:00,6 (0)
10. Kati Wilhelm (Nem) | 1:01,9 (2)
... |
17. Teja Gregorin (Slo) | 1:16,8 (0)
24. Tadeja Brankovič (Slo) | 1:50,8 (2)
40. Dijana Grudiček (Slo) | 2:17,6 (2)
48. Lucija Larisi (Slo) | 2:34,3 (3)
80. Andreja Mali (Slo) | 4:41,5 (5)
81. Tamara Barič (Slo) | 5:42,2 (5) ||

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.