Šport

Tifosi v pričakovanju

Monza, 12. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred nami je še zadnja dirka na evropskih tleh, ki pa jo z zanimanjem pričakujejo predvsem italijanski navijači, saj se jim bo na domačih tleh še zadnjič letos predstavil njihov junak, petkratni svetovni prvak Michael Schumacher.

Prav tako kot prejšnja dirka za VN Belgije v Spa - Francorchampsu ima tudi Monza bogato zgodovino dirk formule 1, saj bo VN Italije na sporedu že 53-ič. Vse dirke za VN Italije so bile na tem dirkališču prav v Monzi, z izjemo leta 1980, ko je bila le-ta v Imoli. Ta statistika priča o najdaljši zgodovini dirkališč poleg Monaca.

Damon Hill
Damon Hill FOTO: Reuters

Najhitrejši krog je v Monzi leta 1993 odpeljal Damon Hill in sicer s povprečno hitrostjo 249,8 km/h. Dirko so morali na tem dirkališču zadnjih nekaj let prekinjati zaradi množičnih nesreč, še vedno pa ostaja grenak spomin na leto 2000, ko je odpadli del do smrti poškodoval varnostnika ob stezi. Po zmagi je na tiskovni konferenci poln emocij tragedijo opisoval Michael Schumacher, še bolj pa mu je šlo na jok, ker se je ravno tisto dirko v zamgah izenačil s svojim idolom Ayrtonom Senno.

Lanskoletna dirka v Monzi je bila v znamenju terorističnih napadov na ZDA. Isti vikend je bila v Nemčiji tudi dirka ameriške serije CART, ko je v nesreči obe nogi izgubil nekdanji voznik Williamsa v formuli 1 in veliki ljubljenec občinstva Alex Zanardi. Schumacher starejši je ob vseh the poretresih predlagal, da se dirkači na štartu sploh ne bi prehitevali zaradi nevarnosti, ki preži v prvem ovinku. Mnogi novinarji pa so bili prepričani, da bi morala biti ta dirka sploh odpovedana. Ta ideja se je Berniu Ecclestonu zdela absurda, še bolj pa ostalim dirkačem Nemčev predlog. Dirka je tako minila brez pretresov in nesreč le, da po koncu ni bilo slovesne podiletve.

Medtem, ko je Schumacher podrl že skoraj vse rekorde, lahko v Monzi tudi tokrat poseže v statistiko. Če zmaga še prihajajočo dirko za VN Italije, bo zbral največ točk doslej v točkovanju svetovnega prvenstva poleg tega, da ima peti naslov že v žepu. Kljub temu, da so tifosiji v velikem pričakovanju te dirke, pa so organizatorji prodali kar 20 odstotkov kart manj kot leto prej.

Navijači pa v garažah tudi tokrat ne bodo videli oranžnih dirkalnikov ekipe Arrows. Moštvo, ki se že nekaj časa spopada z velikimi finančnimi težavami, je sicer v tem tednu že vrnilo dolg enemu od dolžnikov, še vedno pa Tom Walkinshaw nima sredstev za dirkanje v Monzi.

Eddie Irvine
Eddie Irvine FOTO: Reuters

Vroče besede iz belgijskega paddocka se do Italije niso polegle. Eddie Irvine je povsem v svojem slogu tokrat ocenjeval Davida Coultharda. Nad nič kaj lepimi pripombami Škot seveda ni bil navdušen. Opazke so bile predvsem na Coulthardove želje o osvojitvi naslova svetovnega prvaka in Irec je takoj dodal, da so se mu sanje bržkone razblinile takoj, ko se je v drugi McLarnov dirkalnik usedel Kimi Raikkonen. David ima v povprečju namreč slabše rezultate kot mlajši in manj izkušeni Finec.

“David lahko pozabi na naslov prvaka,” je dejal Irvine. “Priznati mora, da po odhodu Hakkinena vendarle ni številka 1 v moštvu. Kimi ga je povsem zasenčil.”

Mika Hakkinen pa očitno brez formule 1 ne more. Potem, ko je pred nekaj tedni uradno napovedal svojo upokojitev in zatrjeval, da ga družinsko življenje povsem osrečuje, bo že na VN ZDA dirko komentiral za finsko televizijo.

V karavani formule 1 pa so prvič našli tudi sledi dopinga. Vendar ne med vozniki formule 1, temveč v formuli 3000. Tomas Enge, ki je lani vozil za Prosta zadnje tri dirke sezone je bil namreč na Madžarskem na pregledu urina pozitiven. Preiskava še teče, mnogi pa se že bojijo, da bi prepovedana poživila zašla tudi v avtomobilizem.