Šport

Tenis v primežu internetnih stav

London, 10. 10. 2007 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Škot Andy Murray je prvi javno spregovoril o prirejanju rezultatov teniških dvobojev na ATP turneji in internetnih stavah.

Dvajsetletni Andy Murray je teniški profesionalec šele dve leti in je trenutno uvrščen na 18. mestu ATP-lestvice. V svoji kratki profesionalni karieri je osvojil le en ATP turnir, angleški navijači pa od njega veliko pričakujejo. Nadomestiti bo moral ljubljenca Britancev Tima Henmana, ki se je pred kratkim še zadnjič zaigral za Angleže na tekmi Davisovega pokala , nato pa se je športno upokojil.

Andy Murray je javno dejal, da je prirejanje teniških izidov stalnica na ATP turneji.
Andy Murray je javno dejal, da je prirejanje teniških izidov stalnica na ATP turneji. FOTO: Reuters

Murray, sicer Škot, je trenutno št. 1 angleškega tenisa in prvi, ki je na glas spregovoril o kot kaže veliki „bolezni“ sodobnega tenisa na ATP-turneji, prirejanju rezultatov in internetnih stavah. V intervjuju za britanski BBC je dejal: „Vsi igralci vedo, da se te stvari dogajajo, vendar je težko dokazati, da je nekdo namerno naredil napako ali pa izgubil dvoboj.“

Na Rusa Nikolaja Davidenka je padel sum, da je zaradi internetnih stav odstopil na ATP-turnirju.
Na Rusa Nikolaja Davidenka je padel sum, da je zaradi internetnih stav odstopil na ATP-turnirju. FOTO: Reuters

Najbolj sporen je bil v zadnjem času primer ruskega tenisača Nikolaja Davidenka v dvoboju z Martinom Vassallom Arguellom, saj je zaradi velikega števila internetnih stav stavnica dvoboj umaknila. Sum prirejanja izida je ob razpletu (Rus je zanesljivo dobil prvi set, nato pa nepričakovano, zaradi poškodbe noge, predčasno končal dvoboj), padel na Davidenka, ki je bil tudi zaslišan s strani vodstva ATP. Naslednji primer ni več tako svež, vendar je o tem šele pred dvema tednoma javno spregovoril Gilles Elseneer. Belgijec je dejal, da so mu leta 2005 neznanci ponudili 100.000 evrov, če izgubi v prvem krogu turnirja za grand slam v Wimbledonu.

Murray verjame, da so internetne stave prevelik magnet za številne tenisače, ki bolj malo zaslužijo in za njih to lahko pomeni dodaten zaslužek. “Ogromno je igralcev, ki iz tedna v teden igrajo na turnirjih po celem svetu, a nato izpadejo že v prvem krogu. Tako zaslužijo le okrog 2500 evrov, plačati pa morajo vse stroške potovanj, nastanitve. Teniška kariera traja ponavadi 10-12 let in v tem času si mora vsak zagotovi eksistenco za življenje po tenisu“, pravi Škot.

Na te težke besede se je odzvalo tudi ATP združenje in povabilo Murraya in njegovega agenta na sestanek, kjer naj bi pojasnil svoje besede. Odgovorni so obenem dejali, da bodo skrbno preiskali vse, kar bi bilo mogoče povezano z morebitno teniško korupcijo.


  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badabum
10. 10. 2007 12.34
Seveda, da se to dogaja in ne samo v tenisu...