Šport

Suverene ubranitve naslovov

Moskva, 11. 03. 2006 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Jelena Isinbajeva je na SP v atletiki ubranila naslov v skoku s palico. V svojih disciplinah je to uspelo tudi Lebedev in Defarjevi.

Jelena Isinbajeva (na sliki desno) in Svetlana Feofanova
Jelena Isinbajeva (na sliki desno) in Svetlana Feofanova FOTO: Reuters

Rusinja Jelena Isinbajeva je drugi dan svetovnega dvoranskega prvenstva v atletiki v Moskvi ubranila naslov dvoranske prvakinje (4,80 m), na 4,93 metra, s čemer bi za dva centimetra izboljšala svoj dvoranski rekord, ki ga je postavila 12. februarja letos v Donecku (4,91 m), pa ni bila uspešna.

Rusinja Tatjana Lebedeva je ubranila naslov v troskoku in s 14,95 metra postavila najboljši letošnji izid na svetu, ki ga je na 60 m ovire zmogel tudi Američan Terrence Trammell, sicer že bronasti na tej razdalji brez ovir. Naslov je ohranila tudi olimpijska prvakinja na 50.000 m Etiopijka Meseret Defar, ki je slavila na 3000 m (8:38,80). Rus Jarosav Ribakov je z izenačenim prvim izidom sezone v skoku v višino (2,37 m) odvzel naslov Švedu Stefanu Holmu. Olimpijski zmagovalec iz Aten je osvojil peto mesto in s tem ni nanizal četrtega zaporednega zlata na dvoranskih SP. Na 1500 m je slavil Ukrajnec Ivan Heško (3:42,08), na 60 m ovire Irka Derval O'Rourke (7,84), v skoku v daljino pa je bil prvi Ganec Ignasious Gaisah (8,30).

Romanova ni bila zadovoljna

Že dopoldne je kot zadnja Slovenka na SP nastopila Sonja Roman in bila zadnja (17.) v kvalifikacijah na 1500 m (4:27,96). Romanova je bila prvih pet krogov v vodstvu, kar je zaradi taktičnega teka tudi načrtovala, dobre tri kroga in pol pred zaključkom pa je Ukrajinka Irina Liščinskaja pospešila in Romanova je takoj padla na zadnje mesto.

"Po rahli spremembi ritma nisem več zdržala. Vse me je bolelo, od ramen do rok in nog. Neverjetno, toda na treningih mi gre dobro in tudi v uvodnem delu tekme sem se dobro počutila. Očitno bomo morali v ekipi, s katero delam, krepko razmisliti, kako bomo delali naprej," je zmajevala z glavo Romanova.

Isinbajeva brez konkurence

Isinbajeva je začela šele pri 4,60 metra
Isinbajeva je začela šele pri 4,60 metra FOTO: Reuters


Isinbajeva je začela skakati šele na višini 4,60 metra, uspešno pa je skočila 4,75 in 4,80 m. pet centimetrov več ni skakala, letvico pa so nato postavili na 4,93 metra. Tedaj je bilo že konec ostalih tekmovanj in gledalci, med katerimi je bil tudi nekdanji kralj te discipline Sregej Bubka, so spremljali le še njo.

Prvič je letvico podrla. Nato se je povsem zavila v modro rusko trenerko in s kapuco, ki si jo je poveznila čez obraz, pričela s pripravami na naslednji skok. Drugič je bila praktično že čez letvico, vendar se jo je nepričakovano dotaknila s trebuhom in letvica je padla, najslabši pa je bil njen tretji poskus, saj je letvico brcnila že med vzponom. S tem ji ni uspelo doseči dvajsetega svetovnega rekorda in ob 40.000 ameriških dolarjev za zmago še dodatnih 50.000 dolarjev za rekord. Olimpijska prvakinja iz Aten je s svetovnim rekordom sicer osvojila naslov svetovne prvakinje na prostem, saj je 9. avgusta lani v Helsinkih kot prva v zgodovini skočila več kot pet metrov (5,01 m).

Najdlje je ritem Isinbajeve zdržala Poljakinja Anna Rogowska, ki je bila tretja leta 2004 na OI v Atenah, saj je preskočila 4,75 m, na 4,85 m pa je bila trikrat neuspešna. Bron je osvojila Rusinja Svetlana Feofanova (4,70), ki je kraljevala pred Isinbajevo z desetimi svetovnimi rekordi in dvema naslovoma svetovne prvakinje v dvorani in na prostem leta 2003, leto prej pa je bila tudi evropska prvakinja. Brez odličja je ostala na 4. mestu Poljakinja Monika Pyrek (4,65), srebrna s prejšnjega SP na prostem.

Ni nadaljeval s pisanjem zgodovine

Ena izmed najbolj zanimivih disciplin je bil moški skok v višino, kjer Stefan Holm ni nadaljeval s pisanjem zgodovine. Prve težave je imel že na višini 2,26 metra, ki jo je zmogel drugič, na 2,30 m pa je letvico najprej dvakrat podrl, v odločilnem tretjem poskusu pa je bil visoko nad letvico in je z uspešnim skokom dosegel svoj najboljši izid sezone. Na 2,33 m je ostala še peterica skakalcev.

Šved Linus Thornblad, ki je še centimeter manjši od sicer za to disciplino zelo nizkega Holma, ki meri 1,81 m, je prvi preskočil to višino, vse prejšnje pa je zmogel v prvih poskusih. Tako prepričljiv je bil tudi 1,98 metra visoki Rus Jaroslav Ribakov, Kubanec Victor Moya pa je prvič letvico podrl prav na 2,33 m in je naslednja dva poskusa na tej višini, tako kot Holm, taktično izpustil, kar pa mu ni pomagalo, ker je takoj nato kot tretji 2,33 zmogel Rus Andrej Terešin in Kubanca potisnil na četrto mesto.

Na 2,35 m je bil Thornblad blizu uspeha v prvem skoku. "Pozabil sem dvigniti pete, tako sem bil presenečen, ker sem gladko preletel letvico," je priznal Šved, ki se je sploh prvič uvrstil v finale velikega tekmovanja. Nato je Ribakov, ki se je z nogo sicer dotaknil letvice, prevzel vodstvo. Toda to še ni bil konec tekmovanja, čeprav Holmu in Moyi ter Thornbladu, ki je bil na koncu tretji, te višine ni uspelo preskočiti. Prav v tretji seriji je bil na njej uspešen Terešin, kar je bil tudi njegov najvišji poskus dneva, Ribakov pa je z 2,37 v drugem poskusu ne le izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki ga ima z rojakom Viktorjem Uhovim, temveč tudi potrdil zlato. Doslej je bil po dvakrat srebrn na SP na prostem in v dvoranah, evropski naslov pa si je priskakal leta 2002.

Ukrajinsko slavje na 1500 m

Ukrajnec Ivan Heško
Ukrajnec Ivan Heško FOTO: Reuters


Evropski prvak Heško se je 120 metrov pred ciljem prebil na čelo teka na 1500 m in tudi do konca zdržal pritisk Kenijca Daniela Kipchirchirja Komna (3:42,55), tretji pa je bil še drugi Kenijec Onkware Elkanah Angwenyi (3:42,98).

O'Rourke je v izenačenem obračunu z irskim rekordom (7,84) ugnala veteranko Glory Alozie (7,86). "Dobro sem pripravljena, vendar je to potrebno dokazati tudi na tekmi. Sedaj vem, da lahko zmagujem tudi v najmočnejši konkurenci," je dejala Irka, ki je prvič nastopila v finalu velikega tekmovanja in že stopila na najvišjo stopničko. Tretja je bila Švedinja Susanna Kallur (7,87).

Še bolj je bil negotov obračun med atleti na tej razdalji. Trammell je za tri stotinke ugnal Kubanca Dayrona Roblesa, ki je dolgo vodil in dosegel osebni rekord, nato pa so se zvrstili trije tekmovalci s 7,52 sekunde. Bron je po fotofinišu pripadel Američanu Dominiqueu Arnoldu, četrti je bil najboljši Evropejec Stanislavs Oljars iz Latvije, peti pa Jamajčan Maurice Wignall.

"Moj zadnji skok ni bil najboljši, pokazala sem le 75 odstotkov tega, kar znam," je menila Rusinja Ana Pjatik, ki je z osebnim rekordom v zadnji seriji troskoka s petega mesta napredovala na drugo (14,93) ter le za dva centimetra zaostala za favorizirano Lebedevo, ki je pojasnila: "Zelo sem vesela, da sem zmagala, ker sprva sploh nisem nameravala nastopati v dvoranski sezoni. Težko je biti tako dolgo v vrhunski formi. Upam, da bodo sedaj tudi ruski trenerji in selektorji drugače gledali name, kot so doslej, saj pri njih nisem bila najbolje zapisana." Yamile Aldama iz Sudana je bila tretja (14,86), nova dva centimetra pa sta od brona ločila Trecio Smith, ki ji do stopničk ni pomagal niti jamajški rekord (14,84).

Napet boj v daljini

Gaisah je prvi Ganec, ki je zmagal v skoku v daljino
Gaisah je prvi Ganec, ki je zmagal v skoku v daljino FOTO: Reuters


Irvin Saldano iz Paname je že v prvi seriji daljine postavil celinski rekord (8,18 m) in gladko prevzel vodstvo, v drugi pa ga je popravil še za centimeter. Prek osmice je dotlej skočil le še Grk Louis Tsatoumas (8,04). Ganec Gaisah, srebrni z lanskega SP na prostem, je po začetnih težavah šele v tretji seriji zmogel poskus (8,27 m), s katerim se je približal svojemu najboljšemu izidu sezone na svetu (8,36 m).

Saladino je še naprej izboljševal svoje dosežke, izenačil Gaisahovo daljavo in zaradi boljšega drugega skoka po polovici tekmovanja znova vodil, tretji pa je bil Italijan Andrew Howe (8,08 m). Gaisah je v četrtem poskusu dosegel 8,30 metra, 15 cm manj pa je skočil Saladino. Howe, njegova mati Američanka Rene Felton je tudi njegova trenerka, oče pa je Italijan, je v peti seriji dosegel osebni rekord (8,14 m) ter se utrdil na tretjem mestu, Gaisah (8,19) in Saldano (8,20) pa sta nadaljevala z dvobojem za zlato. Tsatoumas se v šesti seriji približal vodilnim z 8,10 metra, vendar to ni bilo dovolj za odličje. Howe je v zadnjem poskusu skočil 8,19 m, Saladino je le za cm zaostal za zlatom (8,29 m), Gaisah pa je prestopil.

Sirevi se ni izšlo
Defarjeva je ugnala tudi novo svetovno rekorderko Rusinjo Lilijo Šobukovo, ki je letos tekla 8:27,86 in je prva na večni lestvici pred rojakinjo Olesijo Sirevo, ki je bila tokrat šele peta.

"Vse sem naredila, da bi zmagala, vendar mi ni uspelo. Z Olesijo Sirevo sva se dogovorili za skupno taktiko in prvih šest krogov je bila ona v ospredju, nato pa sem pospešila jaz," je pojasnila srebrna Šobukova. "Bronasto odličje je zame veliko presenečenje, posebej še zato, ker lani po junijski operaciji noge sploh nisem tekmovala, kar štiri mesece pa nisem mogla trenirati," je bila vesela tretjeuvrščena Poljakinja Lidia Chojechka, sicer lanska evropska dvoranska prvakinja, ki je bila 5. in 6. na zadnjih dveh OI.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.