Šport

Strel v zaostanku

Minneapolis, 16. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Martin Strel je na svoji poti po reki Mississippi po 12 plavalnih dneh preplaval že 570 kilometrov. Zaradi poplav pa je v zamudi enega dneva in pol.

Narasla reka 47-letnemu Strelu otežuje plavanje, saj je skoraj brez toka in mu tako pri plavanju ne pomaga. Slovenskega maratonskega plavalca, ki je v mestu Brainerd 260 kilometrov od Minneapolisa začel 13. plavalni dan, nekoliko boli roka, sicer pa se počuti dobro. Strela poleg deževja spremlja tudi veliko ljudi, ki ga navdušeno vzpodbujajo.

V petek in soboto naj bi Strel priplaval v "mestni dvojček" Minneapolis in Saint Paul, kjer se bo udeležil dveh prireditev. V petek bo v Saint Paulu sprejem, ki ga tam pripravljajo za plavalčevo ekipo, v soboto pa se bo Strel v Minneapolisu udeležil festivala, ki poteka od 15. julija. Mesti, ki se zaradi širjenja že dotikata in jima zato pravijo Mestni dvojček (Twin City), sicer stojita na nasprotnih bregovih Mississippija: Minneapolis na desnem, Saint Paul pa na levem.

Martin Strel bo pred tem plaval pod mostom High Bridge, ki je zgrajen po načrtih v ZDA živečega Slovenca Franca Strgarja. Na dva kilometra dolg in 500 metrov širok most, postavljen julija 1987, bodo ob tej priložnosti tudi izobesili slovensko zastavo.

Slovenski plavalec, ki je podvig začel 4. julija, namerava v 66 dneh preplavati 3797 kilometrov dolgo reko Mississippi, ki kot najdaljša reka v Severni Ameriki povezuje deset ameriških držav. Na cilj, v mesto Head of Passes v državi Louisiana, bo predvidoma prispel 7. septembra.


www.martinstrel.com