Šport

Strel preplaval Mississippi

New Orleans, 09. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.E./SI SPORT/STA
Komentarji
0

Slovenski maratonski plavalec Martin Strel je ob 18.32 po srednjeevropskem času priplaval v Mehiški zaliv in tako kot prvi človek premagal 3.797 kilometrov dolgo reko Mississippi.

Zadnji, 68-ti dan na 3800 kilometrov dolgi poti, je Martin Strel ob 7. zjutraj po lokalnem času (ob 14. uri po slovenskem) še zadnjič zaplaval v mogočno reko. Glede na nemogoče vremenske razmere, neurja in vetrove v preteklih dneh, je bilo vreme danes razmeroma lepo in rečni tok miren. Kljub dejstvu, da je popolnoma izčrpan, da je v več kot dvemesečni bitki z Mississippijem izgubil kar petnajst kilogramov, je bil Strel danes vedrega razpoloženja. Zavedal se je, da je pred njim le še 11 milj (18 kilometrov), da ga le še dobrih 5 ur plavanja loči do kraja Head of Passes ob Mehiškem zalivu, do vpisa v Guinessovo knjigo rekordov, kot prvi zemljan, ki je preplaval Mississippi od izvira do izliva.

Nalil si je kozarec Mississippija

Strela so zadnji dan poleg njegove spremljevalne ekipe v kajakih spremljale še štiri ladje, na katerih so bili med drugim njegov sin Borut, predsednik organizacijskega odbora Jelko Kacin, Strelov kuhar ter preostali člani spremljevalne ekipe in novinarji. Plavalec je na cilju najprej spil kozarec slanega Mississippija, nato pa bo na ladji, ki ga je odpeljala v New Orleans, kjer bo zaključna prireditev, pojedel še špagete carbonara. Na ladji bodo nazdravili s šampanjcem, nato pa bodo pili samo še dolenjski cviček, so sporočili iz podjetja SI Sport, ki je prevzelo organizacijo podviga.

Na zaključni prireditvi v New Orleansu bo Strela poleg njegovih številnih prijateljev, Američanov in zamejskih Slovencev pričakal slovenski veleposlanik v ZDA Davorin Kračun, nekdanji ameriški obrambni minister William Perry, ki je Strela obiskal v minulih dneh, pa je danes že odpotoval domov.

Strel bo v New Orleansu prespal, v torek pa bo odpotoval v New York, kjer ga bo na slovesni večerji sprejel slovenski predsednik Milan Kučan. Slovenski plavalec se bo v sredo srečal še z generalnim sekretarjem Združenih narodov Kofijem Annanom, udeležil pa naj bi se tudi spominske slovesnosti ob prvi obletnici terorističnih napadov 11. septembra. V četrtek opoldne se bo Strel v Washingtonu udeležil kosila, ki mu ga pripravljata senator James Oberstar in kongresnik Tom Harkin. Na kosilo so poleg plavalca Martina, njegovega sina Boruta Strela in Jelka Kacina povabljeni še kongresniki in senatorji desetih držav, skozi katere je Martin Strel plaval (Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Arkansas, Mississippi in Louisana).

Strel bo v Slovenijo prispel v soboto, 14. septembra. Letalo, s katerim bo priletel v Slovenijo, naj bi na Brniku pristalo predvidoma ob 11.30.

www.martinstrel.com

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA