Šport

Steegemansu druga etapa

Gent, 09. 07. 2007 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V drugi etapi kolasarske dirke po Franciji od Dunkerqua do Genta je slavil Belgijec Gert Steegmans.

Steegmans se je zmage veselil na domačem terenu.
Steegmans se je zmage veselil na domačem terenu. FOTO: Reuters

Belgijec Gert Steegmans je zmagovalec druge etape 94. kolesarske dirke Po Franciji. Po 168,5 kilometra dolgi etapi od Dunkerqua do Genta je koselar Quickstepa ugnal rojaka in klubskega sotekmovalca Toma Boonena, tretji pa je bil Italijan Filippo Pozzato (Liquigas).

Rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku je obdržal Švicar Fabian Cancellara, ki je dobil sobotni prolog dirke, tokrat pa je bil tik pred ciljem vpleten v skupinski padec. Slovenski kolesar Tadej Valjavec je v drugi etapi zasedel 125. mesto, skupno pa je 80.

Vodilni v skupnem seštevku Cancellara je bil udeležen v skupinskem padcu, v katerem si je poškodoval roko.
Vodilni v skupnem seštevku Cancellara je bil udeležen v skupinskem padcu, v katerem si je poškodoval roko. FOTO: Reuters

Steegemans je imel srečo v nesreči, saj se mu je ponudila izjemna priložnost, da dobi etapo Toura na domači etapi v Belgiji, ki jo je spretno izkoristil, za nameček pa so gledalci videli celo dvojno zmago Belgijcev. Zmagati bi pravzaprav moral njegov rojak, nekdanji svetovni prvak, Tom Boonen, saj je Steegemans praviloma med kolesarji, ki v vlaku pripravijo teren za Boonena. Obenem pa sta oba izkoristila tudi skupinski padec dobra dva kilometra pred ciljem in v končnici so bili sprinterji močno zdesetkani. Padel je tudi Cancellara in se pri tem lažje poškodoval.

Steegmans je za las prehitel rojaka Boonena.
Steegmans je za las prehitel rojaka Boonena. FOTO: Reuters

"Načrtovano je bilo povsem drugače, a zgodi se. Boonen me na koncu ni mogel prehiteti," resnice ni skrival zmagovalec etape. "Zmage mu nisem podaril. Vesel sem zanj in njegove prve etapne zmage na Touru," pa je dopolnil Boonen.

Na skupni razplet etapa še ni imela vpliva, počakati pa bo treba, kako hudo je poškodovan Cancellara, ki je prišel v cilj, a je bilo v prenosu jasno vidno, da ima poškodovano levo roko. Kljub temu bo v rumenem tudi jutri.

Kolesarje najdaljša etapa na letošnjem Touru čaka v torek.
Kolesarje najdaljša etapa na letošnjem Touru čaka v torek. FOTO: Reuters

Prav skupinski padec je bil razlog, da so kolesarji z izjemo vodilne skupine popolnoma mirno prikolesarili v cilj. Ostali so morali počakati, da se naredi red po padcu in v skupini čakajočih je bil tudi Valjavec, pa tudi zamejski rojak s Koroške Peter Wrolich. Pred tem je že po 23. kilometru ušla trojica kolesarjev, ki pa jih je glavnina pravočasno ujela in začela pripravljati sprinterska izhodišča.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.