Šport

Stavnice za Real

Monte Carlo/London, 16. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slabo uro po izboru skupin za ligo prvakov v Monte Carlu, so angleške stavnice največ možnosti za zmago ponovno pripisale španskemu Realu iz Madrida. Težje je predvideti kdo bo drugi.

Ronaldo bo pomagal Realu do jubilejne zmage
Ronaldo bo pomagal Realu do jubilejne zmage FOTO: Reuters

Klub Real se bo potegoval za jubilejni, deseti naslov, vendar pa mu tega niti najboljši strelec svetovnega prvenstva Ronaldo ne more zagotoviti. Težje pa je predvideti drugo najboljšo ekipo, saj za drugo mesto konkurira 11 bolj ali manj enakovrednih ekip. Med njimi Arsenal, AS Roma, Juventus, Bayern Muenchen, AC Milan, Deportivo La Coruna, Liverpool, Valencia, Inter, Manchester United in Barcelona. Seveda pa je prostora dovolj tudi za kakšno presenečenje.

Skupina A

V skupini A sta favorita angleški prvak Arsenal in nemški prvak Borussia iz Dortmunda. Londončani bi svoj pečat vendarle radi pustili tudi v Evropi, saj na pravi uspeh v druščini najboljših še čakajo. Borussia še pomni zmage iz leta 1997, ko so nepričakovano osvojili evropski prestol. Nemce takoj čaka pravi test na Highburyju, kjer bi zelo radi zacelili rane po slabem startu v prvenstvu.

Skupina B

Če je trener Liverpoola Gerard Houllier dejal, da tudi letos ne morejo realno naskakovati naslova angleškega prvaka, potem ne gre pričakovati, da bodo šli "do konca" v Evropi, čeprav so bili že lani blizu polfinala. Vseeno so v skupini B ob boku z Valencio, španskim prvakom. Po dveh nastopih v finalu so Katalonci lani igrali v pokalu UEFA, za španskega prvaka pa bi se spodobil vsaj polfinale.

Skupina C

Skupina C bo že na začetku postregla s poslastico, saj bo pri AS Romi gostoval Real Madrid. "Sinovi volkulje" so slabo začeli italijansko prvenstvo, z Realom pa imajo še nekaj neporavnanih računov iz lanske sezone. Prav tako bi nekaj naredili za ugled italijanskega klubskega nogometa, ki v zadnjih evropskih sezonah strmo pada.

Skupina D

Milanski Inter v skupini D je že skorajda pozabil, kaj to liga prvakov sploh je. Predsednik Massimo Moratti se na vse pretege trudi, da bi črno-modre spravil na pota stare slave. Čeprav je moštvo skorajda zastrašujoče že nekaj sezon, pa rezultata ni in ni. Vprašanje pa je, kaj bo za trenerja Hectorja Cuperja večji izziv, "scudetto" po več kot desetih letih ali evropski naslov po skorajda štirih desetletjih. Lyon in Ajax proti Interju vendarle sodita v nižji kakovostni razred, čeprav sta več kot sposobna ugnati Milančane.

Juventus je s tremi finali in naslovom zaznamoval sezone 1996, 1997 in 1998. Po lanskem razočaranju "Stara dama" letos vsekakor želi več, nenazadnje pa bi se zanjo nenormalni finančni vložek pred začetkom lanske moral začeti tudi obrestovati. Moštvo iz Torina opogumlja tudi forma Alessandra Del Piera, ki se kot kaže vendarle prebuja iz "zimskega spanca". Newcastle

Skupina E

United v skupini E računa na napredovanje, kar bi se za angleškega predstavnika tudi spodobilo, a je njegova trenutna forma daleč od želene, zato legendarni trener Bobby Robson nima mirnega spanca. Enake namere ima tudi lanski zmagovalec pokala UEFA, nizozemski Feyenoord. Njegov uspeh bo velikokrat odvisen od razpoloženja fantastičnega Pierra van Hooijdonka. Kijevski Dinamo za napredovanje nima veliko možnosti, saj mu blišč po odhodu velezvezdnika Andreja Ševčenka in Sergeja Rebrova počasi, a vztrajno bledi.

Skupina F

Skupina F je za prvega favorita Manchester United vendarle pisana na kožo, saj je daleč od prave forme, poleg tega se otepa s poškodbami nekaterih ključnih igralcev. Tekmeci ne bi smeli biti prevelik zalogaj, za napredovanje pa bodo morali "rdeči vragi" vseeno pokazati pravi obraz. Bayer iz Leverkusna bo težko ponovil sanjsko lansko sezono.

Skupina G

Skupina smrti je tokrat skupina G, kjer bodo nastopali Bayern Muenchen, AC Milan, Deportivo La Coruna ter Lens. Za drugi krog je prostora le za dva kluba, zato bo boj do konca neizprosen. Bavarci so se okrepili z odličnim mladim zvezdnikom Michaelom Ballackom, svojo priložnost bo po poškodbi vsekakor dočakal tudi Sebastian Deisler. Bayern meri na naslov, a je njihova naloga najprej opraviti s skupino. Okrepil se je tudi Milan, ki ima zdaj v svojih vrstah Brazilca Rivalda in branilca Alessandra Nesto.

Skupina H

Veliko lažje bo dihala Barcelona v skupini H. Vzpodbudna forma Kataloncev v začetku španskega prvenstva to tudi potrjuje. Čeprav so izgubili Rivalda se njegova odsotnost ob kopici zvezdnikov ne bo poznala, iz pravega testa je tudi trener Luis van Gaal, ki tokrat ob sebi nima kopice nizozemskih nogometašev vprašljive kakovosti. Turški Galatasaray bo zagotovo spet navduševal domače navijače.