Šport

Štafetna zmaga Norvežanom

Oberhof, 04. 01. 2008 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Norveška biatlonska štafeta je zmagala na tekmi svetovnega pokala v Oberhofu. Slovenci so zasedli 12. mesto.

Ole Einar Bjoerndalen je skupaj s kolegi slavil na štafetni preizkušnji v Oberhofu.
Ole Einar Bjoerndalen je skupaj s kolegi slavil na štafetni preizkušnji v Oberhofu. FOTO: Reuters

Norveška moška biatlonska štafeta v postavi Emil Hegle Svendsen, Alexander Os, Halvard Hanevold in Ole Einar Bjoerndalen je bila najhitrejša na preizkušnji svetovnega pokala na 4 x 7,5 km v nemškem Oberhofu. Norvežani so s časom 1:21:40,0 (0+15) za 3,4 sekunde ugnali Rusijo (1+11), tretja pa je bila štafeta Nemčije (+ 48,6; 2+12). Slovenska ekipa, za katero so nastopili Gregor Brvar, Peter Dokl, Klemen Bauer in Vasja Rupnik, je z zaostankom 6:06,9 minute (5+20) končala na 12. mestu.

V prvi predaji je pri Slovencih solidno začel Gregor Brvar, ki je s štirimi popravljenimi streli predal Petru Doklu kot deseti. Tudi Dokl je začel suvereno, vendar popravljal petkrat in predal štafeto najboljšemu slovenskemu biatloncu letošnje sezone kot 12. Klemen Bauer, ki je na treningu padel in zlomil kopito svoje puške, je moral nastopiti z rezervno. S tekom je poskusil nadoknaditi nekaj izgubljenih mest in po prvem strelskem nastopu (0+2) popeljal slovensko štafeto celo do osmega mesta.

Po streljanju stoje (1+3) pa je Bauer zavil v kazenski krog in Vasja Rupnik je svojo predajo začel kot deseti. Močna volja in dobra tekaška predstava, ki odlikujeta tega slovenskega tekmovalca v štafetnih nastopih, sta mu tudi tokrat pomagala do ponovnega izboljšanja izhodišča pred strelskim nastopom. Na strelišču pa je zapihal veter, popustila je zbranost in Rupnik je po prvem streljanju (1+3) moral enkrat v kazenski krog, po streljanju stoje (3+3), ko se je veter še okrepil, pa kar trikrat. Kazenski krog je zapustil na 13. mestu, vendar do cilja nadoknadil zaostanek približno dvajsetih metrov ter prehitel kitajskega tekmovalca pred seboj. Končna uvrstitev slovenske moške štafete je bila med enaindvajsetimi nastopajočimi tako 12. mesto.

"Med tekmo se mi je zdel moj nastop zelo ponesrečen, ker nikakor nisem dobil pravega občutka. Nekaj je k temu prav gotovo pripomogla rezervna puška, ki je nisem tako navajen kot svoje, zato je tudi en kazenski krog še kar sprejemljiv. Na sprintu si želim boljšega streljanja, čeprav bom moral nastopiti še z rezervnim orožjem," je nastop ocenil Bauer.

"Prav gotovo so naša pričakovanja med potekom tekme narasla, ker je predvsem Bauer popeljal štafeto zavidljivo visoko. Špekulirali smo celo z rezultati do šestega mesta, vendar je 12. mesto popolnoma v skladu z realnimi napovedmi pred tekmo. Brvar in Dokl sta si pristreljala kakšno popravo preveč, sicer sta tekla solidno, Dokl je v položaju stoje tudi predolgo čakal. Rupnik pa ima še vedno težave s psihološko pripravo na streljanje," pa je svoje varovance ocenil trener Uroš Velepec.

Domačinom Nemcem so zmagoslavje na domačem terenu preprečevali Rusi, ki so bili danes drugi. V zadnji predaji pa je odlični Ole Einar Bjoerndalen ugnal prav vse tekmece in svoje rojake popeljal do najvišje stopničke. Norvežani so bili tudi edini med prvimi tremi štafetami, ki jim ni bilo treba teči dodatnih kazenskih krogov (0+15).


Izidi:
- štafeta, moški, 4x7,5 km:
1. Norveška (Emil Hegle Svendsen, Alexander Os, Halvard Hanevold, Ole Einar Bjoerndalen) 1:21:40,0 (0+15)
2. Rusija (Ivan Čerezov, Maksim Čudov, Dmitrij Jarošenko, Nikolaj Kruglov) 3,4 (1+11)
3. Nemčija (Michael Rösch, Alexander Wolf, Andreas Birnbacher, Michael Greis) 48,6 (2+12)
4. Švedska 1:38,2 (1+11)
5. Francija 1:51,4 (0+7)
6. Belorusija 3:37,4 (2+15)

12. Slovenija (Gregor Brvar, Peter Dokl, Klemen Bauer, Vasja Rupnik) 6:06,9 (5+20)

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.