Šport

Srebotnikova v polfinalu

New York, 07. 09. 2006 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V četrtfinalnem dvoboju je bila uspešna slovensko - ruska naveza. Katarina Srebotnik se je tako uvrstila v polfinale.

Najboljša slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik je v konkurenci dvojic skupaj z Rusinjo Dinaro Safino premostila še eno oviro na odprtem prvenstvu ZDA s skupnim nagradnim skladom 15,5 milijona evrov. V četrtfinalnem dvoboju je bila slovensko-ruska naveza s 6:4 in 7:6 (3) boljša od tretjih nosilk Care Black iz Zimbabveja in Avstralke Rennae Stubbs. V polfinalu se bosta Slovenka in Rusinja pomerili s prvima nosilkama na turnirju - Američanko Liso Raymond in Avstralko Samantho Stosur.

Srebotnikova se je uvrstila v polfinale.
Srebotnikova se je uvrstila v polfinale. FOTO: Reuters

Potem ko je 25-letna Srebotnikova z uvrstitvijo v tretji krog med posameznicami dosegla svoj najboljši izid na US Opnu v tej konkurenci, ji je dosežek kariere na igriščih Flushing Meadowsa uspel tudi v igri dvojic z Rusinjo Safino, s katero je letos osvojila tudi turnir v Antwerpnu. Največji uspeh Velenjčanke na odprtih prvenstvih ZDA v ženskih dvojicah je bila uvrstitev v četrtfinale leta 2001.

Safina in Srebotnikova, osmi nosilki na turnirju, sta v sicer izenačenem dvoboju imeli ves čas prednost. Za zmago v prvem nizu jima je zadostovala le ena priložnost za odvzem servisa, medtem ko takšnega zadovoljstva nasprotnicama nista dovolili. Po uvodnih desetih minutah igre v drugem nizu je že kazalo, da bosta zmagovalki zelo hitro znani, saj sta bili tako Blackova kot Stubbsova neuspešni pri servisu, kar jih je pripeljalo do zaostanka 0:3. Toda pri izidu 1:4 sta jima z isto mero vrnili Srebotnikova in Safina in izid je bil izenačen na 4:4. Tako je ostalo do podaljšane igre, ki pa sta jo Slovenka in Rusinja zaključili mojstrsko, saj sta sprva povedli s 6:1 in nato zaključili s 7:3.

Nadala je premagal nepostavljeni ruski igralec Južni.
Nadala je premagal nepostavljeni ruski igralec Južni. FOTO: Reuters


Naslednji nasprotnici Srebotnikove in Safine bosta najvišje postavljeni igralki na tekmovanju Raymondova in Stosurjeva, ki sta le nekaj minut pred tem iz nadaljnjega tekmovanja izločili legendo svetovnega tenisa na Češkem rojeno Američanko Martino Navratilovo in Rusinjo Nadjo Petrovo. Po napovedih bi to morala biti zadnja tekma 49-letne Navratilove, ki pa se je v dosedanji karieri že ničkolikokrat premislila in nadaljevala svojo uspešno pot.

Velenčanjka pa je bila manj uspešna med mešanimi dvojicami, kjer je skupaj s Srbom Nenadom Zimonjićem izpadla v drugem krogu. Premagala sta ju Američana Meghann Shaughnessy in Justin Gimelstob.


Favoritke zlahka naprej

Prva nosilka teniškega turnirja v New Yorku Francozinja Amelie Mauresmo je premagala Rusinjo Dinaro Safino s 6:2 in 6:3, v polfinalu pa jo čaka še ena Rusinja, Marija Šarapova. Ta je v četrtfinalnem dvoboju premagala Francozinjo Tatiano Golovin.

Mauresmojeva je v četrtfinalu premagala Dinaro Safino.
Mauresmojeva je v četrtfinalu premagala Dinaro Safino. FOTO: Reuters


Belgijka Justine Henin-Hardenne je s 6:4 in 6:4 premagala desetopostavljeno Američanko Lindsay Davenport, ki je pred tem izločila najboljšo slovensko igralko Katarino Srebotnik. V polfinalu ji bo nasproti stala Srbkinja Jelena Janković, ki je bila boljša od Rusinje Elene Dementijeve.

Pri moških se je v četrtfinalu presenetljivo poslovil drugi nosilec Španec Rafael Nadal, ki ga je s 6:3, 5:7, 7:6 in 6:1 premagal Rus Mikhail Južni. Južni se je tako prvič uvrstil v polfinale grand slama, kjer mu bo nasproti stal Andy Roddick, ki je premagal Lleytona Hewitta s 6:3, 7:5 in 6:4.

Uspešnejši je bil v osmini finala vodilni na lestvici ATP, Švicar Roger Federer, ki je s 6:3, 7:6 in 6:3 premagal Francoza Marca Gicquela. Federer bo v nadaljevanju teniškega turnirja zaigral proti Američanu Jamesu Blakeu.

Izidi odprtega teniškega prvenstva ZDA

- moški (osmina finala):

Roger Federer (Švi/1) - Marc Gicquel (Fra) 6:3, 7:6 (7:2), 6:3;
Nikolaj Davidenko (Rus/7) - Andy Murray (VBr/17) 6:1, 5:7, 6:3, 6:0;
Tommy Haas (Nem/14) - Marat Safin (Rus) 4:6, 6:3, 2:6, 6:2, 7:6 (5);
Tomas Berdych (Češ/12) - James Blake (ZDA/5) 4:6, 3:6, 1:6.

- moški (četrtfinale):

Andy Roddick (ZDA/9) – Lleyton Hewitt (AUS/15) 6:3, 7:5, 6:4
Mikhail Južni (Rus) – Rafael Nadal (Špa/2) 6:3, 5:7, 7:6, 6:1;

- ženske (četrfinale):

Amelie Mauresmo (Fra/1) - Dinara Safina (Rus/12) 6:2, 6:3;
Justine Henin-Hardenne (Bel/2) - Lindsay Davenport (ZDA/10) 6:4, 6:4;
Marija Šarapova (Rus/3) – Tatiana Golovina (Fra/27) 7:6, 7:6;
Jelena Janković (SČG/19) – Elena Dementijeva (Rus/4) 6:2, 6:1.



KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.