Šport

Spopad med navijači

Slovenske Konjice, 04. 07. 2007 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na prijateljski tekmi med nogometnima kluboma Maribor in Reka je prišlo do navijaškega pretepa.

Navijači nogometnega kluba Maribor
Navijači nogometnega kluba Maribor FOTO: Jani Dolinšek

V torek, ob 18. uri, je na stadionu NK Dravinja v Slovenskih Konjicah potekala prijateljska nogometna tekma med NK Maribor in NK Rijeka. Okoli 17.40 ure je v bližino stadiona neorganizirano s svojimi osebnimi avtomobili prispelo približno 50 navijačev Vijol, ki so jih policisti namestili na južni del tribune in jih tudi varovali, saj organizator tekme ni poskrbel za varovanje z reditelji, kot je to predpisano. Ob 18.20 uri je v bližino stadiona nenapovedano prišlo tudi približno 50 navijačev iz Reke, ki so že ob prihodu pred stadion glasno navijali. Da bi preprečili stik med navijači Vijol in prispelimi navijači, so policisti navijačem iz Reke preprečili vstop na stadion. Med njimi in navijači Viol je prišlo do provokacij in žaljenja, nato pa so se začeli obmetavati s kamenjem. Kot so sporočili s PU Celje, so policisti takoj intervenirali in preprečili fizični stik med skupinama.

Ranjeni dva navijača in štirje policisti

Zoper organizatorja tekme sledi ukrep po Zakonu o javnih zbiranjih, po končani identifikaciji vseh navijačev pa sledijo sankcije po zakonu o javnem redu tudi zoper njih.

Med obmetavanjem s kamenjem sta se poškodovala dva navijača, eden iz Reke in en navijač Viol. Med obmetavanjem s kamenjem sta bila poškodovana tudi dva v bližini stadiona parkirana osebna avtomobila. V zavarovanju in intervenciji je sodelovalo 30 policistov, štirje pa so se pri interveniranju lažje telesno poškodovali.

Organizator si za navedeno tekmo ni pridobil dovoljenja upravne enote, niti ni poskrbel za varnost udeležencev športne prireditve. Kot so še sporočili s PU Celje, so za tekmo izvedela šele včeraj popoldan, prav tako nam tudi niso bili znani podatki o možnem prihodu navijačev na tekmo.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saso.fekonja@triera.net
08. 07. 2007 21.25
bravo peter klepec.TI ljudje še očitno niso bli v mariboru na tekmi, kjer že dolgo ni blo manj kot 2000 ljudi, pa bodo glasni zaj.naj mi še nekdo razloži kak bi se navijači "vzgajali"...sploh pa s strani kluba.razen zagotovljenega prostora in nekaj sredstvi nima klub načeloma nič z navijači. maribor bo vedno nogometna prestolnica, trenutno je kriza pa je obiska vedno tolko kot na vseh ostalih tekmah skupaj.
PeterKlepec
06. 07. 2007 18.00
Roman zaradi Viol je na štadionu v LV vzdušje takšno, da se lahko vsi slovenski klubi skrijejo. Kakšna žalost je da se igra zadnja tekma v prvenstvu za prvaka pa pride na tribune 1000 gledalcev (npr Domžale). V Mariboru se to ne more zgoditi. Če bi (žal že dolgo nismo bomo pa naslednjo sezono) igrali zadnjo tekmo za prvo mesto bi bil stadion v 1 uri razprodan.Ko gledam tekme drugod po Sloveniji se mi zdi, da smo na pogrebu ne na nogometni tekmi. Maribor je edino mesto v državi, ki je po infrastruktri, obisku tekem in organiziranosti primerno za igranje v evropskih pokalih, vsi osatli klubi so sramota za državo.
budda
06. 07. 2007 10.06
jah kokr se jest spovnem je to isto kokr, če napišeš PARIZ namesto PARIS, a ni tak? in zakaj se pol nekateri kurčijo, če je novinar napisal Rijeka? isto sranje drugo pakovanje...
vborut@siol.net
05. 07. 2007 23.40
pe ns imamo tablo na kateri pise REKA- RIJEKA
badi 27
05. 07. 2007 23.26
In zaj ti napiši predlog kako naj klub vzgoji navijače. V razvitih nogometnih državah jih vzgojijo z strogimi zakoni. Če imaš kak predlog pa napiši
budda
05. 07. 2007 23.00
no muvimen imejva uro zgodovine in mi prilepi link, ki dokazuje, da se je mesto Rijeka imenovalo Reka? kje je po tvoje segala karantanija?
Luka Kovi? 1
05. 07. 2007 21.37
edmond-boy | 04.07.2007 | 13:57 Predlagam, da o avstrijskih imenih povprašaš Heiderja. Pa to ni zadeva, ki jo obravnava ta članek. Tema in problem je obnašanje navijačev. To pa je v glavnem stvar klubskih uprav, ker gre praviloma za organizirane navijače. In seveda je kršenje javnega reda problem organizatorjev tekem. Odgovor jr : vzgoja navijačev in zagotovitev varnosti prireditve. Varnost prireditve mora zagotoviti organizator(varnostniki), vzgojo navijačev pa uprava kluba. Policija bi morala biti tu odveč. Žal temu ni tako. Če zlobno pripomnim: Policisti morajo za relativno majhno plačo ob vseh drugih obveznostih zaradi fuzbala nositi glavo naprodaj.
badi 27
05. 07. 2007 20.24
Bi proso da več ne spreminjate mojih izjav. Ker če eni lahko pišejo budale štajerske lahko drugi uporabljamo besede čefur ali pa žabarčki pač to ne dovolite.
badi 27
05. 07. 2007 19.50
Roman na vlak pa za zagreb. ti boš komentiro o Štajercih. Ke na vlak peš pa culo na ramo
muvimen
05. 07. 2007 12.45
budda - a si mogoče kdaj slišal za Karantanijo ??
budda
05. 07. 2007 12.26
mogoče sm izostal pri uri zgodovine, ampak kdaj je bila rijeka slovenska? true future-ju je pa najlažje kle gobc vrtet. pejt kdaj na tekmo maribor olimpija pa boš vidu, da obstajajo tudi pretepi brez čefurjev...
Romuel
05. 07. 2007 12.18
true.future pazi na jezik..."tam kjer so čefurji tam je pretep" moja mama je rojena hrvatica pa se tudi ne tepe kamor koli pride, pa še vijole so začeli prvi provocirat, poglej si kakšno tekmo od maribora pa boš videl kako se obnašajo vijole, potem pa kao noben nič kriv ko pride do sranja, mah dej no vijolam bi moral prepovedat vstop na vse tekme kakršnekoli budale štajerske
true.future
05. 07. 2007 09.46
tam kjer so čefurji, tam je pretep
nemejugat
04. 07. 2007 20.56
KRITIKA Bravo!!! Ma dajte no kaj polemizirate, govorimo o tekmi in o mulcih ki ne vedo kaj bi, to niso nobeni navijači temveč taki ki jih je potrebno poslati na delo, da vidijo kako to sploh zgleda. Reka ali Rijeka je že dolgo v Hrvaški, če pa se nam sedaj sline cedijo je itak že prepozno. Table ki so nekoč bile KOPAR so tudi Hrvati zamenjali v KOPER. Tekma pa je imela baje naziv prijateljska...torej kaj komentirate???
edmond-boy@hotmail.com
04. 07. 2007 13.57
Rijeka-Reka, Wienn-Dunaj, Graz-Gradec, Klagnefurt-Celovec, Villach-Beljak; to vse se reče poslovenjeno pri nas ker ima slovenia veliko kulturne zgodovine na teh ozemljih. To smo se učili pri slovenščini. Pa recite kar hočete.
Master_Augustus
04. 07. 2007 12.32
sem bil na tekmi in lahko samo povem to,da so za nerede krivi hrvaški navijači, ki so se pripeljali samo pretepat in ne na tekmo (prišli so ob koncu prvega polčasa, brez zanimanja za tekmo)...potem pač se je zgodilo kar je bilo za pričakovati (al bi pa pustili da nas hrvati še v sloveniji jeb**o)!
abcabcabc@email.si
04. 07. 2007 12.10
aja pa whereareweheadedto, ko govoriš nekaj o Gradcu in ostankih iz Habsubrške monarhije itd. upam da se zavedaš, da je bil Graz/Gradec najprej Gradec (pomeni mali grad) in še le nato nekaj stoletij kasneje je prišla nemška različica Graz v času ponemčevanja slvoenskega ozemlja....
Raztura?
04. 07. 2007 11.30
whereareweheadedto Neumnost! Mi govorimo o slovenskem mediu, kaj majo zaj tuji nazivi za naše kraje? Lahko ti pa garantiram, da Hrvati v obratnem primeru ne bi zapisali kraja v Slovenščini.
whereareweheadedto
04. 07. 2007 10.17
Res je, glede imena. Ampak v novejših časih se praviloma uporabljajo nacionalna imena. Me zanima, koliko Slovencev bi se razburilo, če bi vlaki začeli voziti mimo Asslinga, Kreinburga in naprej proti Laibachu... Reka, Dunaj, Gradec ipd. so ostanek habsburške monarhije in kot taka se lahko uporabljajo v določenem kontekstu. Vsiljevati uporabo imena Reka namesto Rijeka pa ni na mestu.
kritika@email.si
04. 07. 2007 10.17
Take ne v zapor ampak delat na cesto! Potem ne bodo imeli več niti volje niti energije delati takšne neumnosti.