Šport

Spielberg samo še letos

Dunaj, 27. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi evropske zakonodaje, ki zahteva prepoved reklamiranja tobačnih izdelkov, bo velika nagrada Avstrije v formuli 1 zadnjič na sporedu v sezoni 2003, oziroma 18. maja letos.

Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone FOTO: Reuters

"Kriv je minister za zdravstvo, ki se je strinjal s predčasno uveljavitvijo zakona o prepovedi tobačne reklame," je za časnik Kronen Zeitung povedal vodja formule 1 Bernie Ecclestone ob robu smučarskega tekmovanja v Kitzbühlu. "Vsa moštva bodo imela težave. Sponzorske pogodbe s proizvajalci imajo sklenjena do leta 2006," napoveduje Ecclestone.

Tudi dirkališča imajo s formulo 1 večino pogodb sklenjenih do leta 2006, a se formula 1 ob spremenjenih pogojih lahko umakne. Lastniki dirkališča v Avstriji so sicer močno izboljšali ponudbo Ecclestonu, da bi obdržali dirko, a Ecclestone ostaja neomajen: "Pri vsej zadevi ne gre za denar. Gre predvsem za moštva in za težave, ki bi jih imeli s sponzorji."

Že v letošnji sezoni ne bo na sporedu dirke za VN Belgije v Spa Francorchampsu, ker bo v Belgiji omenjeni zakon stopil v veljavo že letos. Podobna usoda pa čaka tudi ostala evropska dirkališča, če bo prepoved tobačnega oglaševanja začela veljati 31. julija 2005, kot je to v načrtu. Odločitev je na zasedanju v decembru še enkrat podprla večina zdravstvenih ministrov EU. FIA na drugi strani ima pogodbe do leta 2006 in je po tem terminu pripravljena opustiti reklamiranje tobačnih izdelkov. Skupaj s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) je o tem že sprejela ustrezno resolucijo.

Letos bo 10 od 16 dirk formule 1 v Evropi. V letu 2004 naj bi se pridružila Šanghaj in Bahrajn, v letu 2005 pa morda tudi Carigrad.