Šport

Slovenija želi ostati v elitni skupini

Helsinki, 25. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski risi nestrpno pričakujejo drugi nastop v elitni družbi svetovnega hokeja. Potem ko jim je lani na Švedskem uspelo obstati v skupini A svetovnega hokeja, bodo varovanci selektorja Matjaža Seklja to poskušali tudi na Finskem. V predtekmovalni skupini D se bodo pomerili s favoritoma Češko in Finsko, tekma z Avstrijo pa bo odločala o nadaljnji usodi naših oklepnikov.

Slovenski risi se bodo morali na sobotni tekmi vseh 60 minut osredotočiti na tekmo
Slovenski risi se bodo morali na sobotni tekmi vseh 60 minut osredotočiti na tekmo FOTO: POP TV

V primeru zmage proti našim severnim sosedom si bo Slovenija zagotovila ostanek v elitni družbi, v nasprotnem primeru pa bo v skupini za obstanek morala premagati tri zadnje uvrščene ekipe iz drugih predtekmovalnih skupin. Toda trenutno je v ospredju sobotni obračun s hokejsko velesilo Češko. Selektor Sekelj pravi: "Ni treba posebej poudarjati kaj pomeni reprezentanca Češke. Ubrali bomo izrazito obrambni pristop in poskušali izkoristiti napake vrhunske ekipe, ki ima v svojih vrstah 13 igralcev iz lihe NHL. Ne sme se nam zgoditi, da v kratkem času prejmemo serijo golov. Igralci bodo morali biti osredotočeni na igro vseh 60 minut. Res je, da imamo izkušnje z lanskega prvenstva, a tokrat imamo tudi nekoliko mlajšo ekipo."

Sekelj ima na voljo vse igralce, saj je zadnji trening v celoti opravil tudi branilec Andrej Brodnik, ki je imel poškodovano stegensko mišico. pravi prekaljeni ris, ki tokrat tvori branilski par z mladim Damjanom Dervaričem, saj se je njegov bivši partner Valerij Šahraj poslovil od igranja.

Bo slovenskim risom uspelo doseči katero od medalj?
Bo slovenskim risom uspelo doseči katero od medalj? FOTO: Reuters

Zasedba, ki bo jutri ob 15. uri po slovenskem času začela obračun s Češko, še ni povsem znana. je previden selektor Sekelj. Na uvodni tekmi v helsinški dvorani Hartwall, ki sprejme dobrih 13.000 gledalcev za slovensko izbrano vrsto ne bo v ospredju rezultat. Važen je pravi pristop vseh igralcev ter čim manj napak predvsem v obrambi. To bo dobra priprava predvsem za usodni obračun z Avstrijo v torek 29. aprila v isti dvorani. Dan prej bo Slovenija igrala s Finsko v 200 kilometrov oddaljenem Tampreju.

Naslov svetovnega prvaka brani reprezentanca Slovaške, ki bo tokrat nastopila praktično z vsemi NHL zvezdniki. Sicer za favorita za zlato kolajno veljata še domača Finska in Rusija. Finci tokrat šestič organizirajo svetovno prvenstvo skupine A. "Suomiji" so bili prvaki leta 1995 na Švedskem, svetovno prvenstvo v Helsinkih pa so nazadnje gostili pred petimi leti.