Šport

Slovenija premagala Malto

Ljubljana, 08. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na prvi kvalifikacijski tekmi za EP 2004 na Portugalskem so slovenski nogometaši premagali ekipo Malte s 3:0.

Včeraj so se začele kvalifikacijske nogometne tekme za nastop na EP, ki bo leta 2004 na Portugalskem. Slovenske nogometaše je žreb postavil v prvo skupino, v kateri so še aktualni evropski prvaki Francozi, Ciper, Izrael in Malta. Na uspešni tekmi proti Malti je v 37. minuti dosegel avtogol malteški branilec Darren Debon, v 59. minuti je gol dal Ermin Šiljak, v 91. minuti srečanja pa je tretji gol dal Sebastijan Cimerotič.

Slovenska nogometna reprezentanca
Slovenska nogometna reprezentanca FOTO: POP TV

Selektor Prašnikar je za kapetana ekipe določil Mirana Pavlina, ki je bil kapetan tudi na zadnji tekmi reprezentance proti Italiji v Trstu. Sicer gre za njegov 50-i nastop za izbrano vrsto.

Slovenski nogometni reprezentanti so z odliko opravili prvo nalogo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2004 na Portugalskem. Čeprav proti borbenim Maltežanom niso bili brez težav, pa je najbolj pomembno, da so osvojili vse tri točke in prevzeli vodstvo na lestvici v 1. skupini. Proti ekipi, kot je Malta, je bilo težko pričakovati, da bodo gledalci uživali. Nasprotniki varovancev Bojana Prašnikarja so se "zabarikadirali v obrambo,", pokazali, da obvladajo obrambne naloge, nekajkrat so s hitrim prehodom iz obrambe v napad prišli pred kazenski prostor, a resneje vrat Marka Simeunoviča niso ogrozili.

Čeprav je že začetek pokazal, da proti organiziranim Maltežanom ne bo lahko, pa bi domači vendarle lahko že prej zapluli v mirne vode. Ermin Šiljak je imel kmalu dve priložnosti, toda več kot vratnice ni zadel. "Malta me ni presenetila, igrala je tako, kot smo pričakovali. Vedeli smo, da morami odpreti njihov sistem in preprečiti protinapade. Bili smo potrpežljivi, počasi nam je uspevalo uresničevati cilje. Čeprav bi lahko že prej zadeli, pa smo na koncu vendarle prisilili goste v napako. Pri tem ima največ zaslug Amir Karič, ki je v kazenski prostor poslal kar nekaj nevarnih predložkov, posledica enega izmed njih pa je bilo naše vodstvo. V prvem polčasu igra ni bila na najvišji ravni, želja je bila prisotna, bilo pa je preveč zadrževanja žoge in kakšna poteza preveč," je po tekmi dejal Bojan Prašnikar.

Z drugim delom je slovenski strateg bolj zadovoljen. Njegovi varovanci so zaigrali bolje, priložnosti pred vrati gostov so se kar vrstile. "V prvem delu je bila naša napadalna linija preveč statična. Sebastjan Cimerotič, Ermin Šiljak in Zlatko Zahovič so se premalo gibali, s tem pa niso odpirali prostor za boke. V drugem polčasu zaigrali drugače. Kombinatorika se je povečala, posledica tega pa je bila tudi lepša igra. Menim, da smo delo opravili dobro, še posebej, ker je bila najpomembnejša zmaga.

Prašnikar je pohvalil vse igralce, našel pa je tudi opravičilo na očitke nekaterih, da je desna stran zaostajala za levo: "To je popolnoma normalno. Leva stran je bila standardna, desna, kjer so igrali Goran Šukalo, Mile Ačimovič in Muamer Vugdalič pa ne. Maltežani so v zadnjih tednih dobro spremljali, kaj se dogaja v naši reprezentanci, zato lahko rečem, da smo usmerili pozornost na eno stran, udarili pa na drugi. Tudi z igro Mileta, Gorana in Muamerja pa sem zadovoljen, saj so opravili tisto, kar sem od njih zahteval," meni selektor.

Prašnikar je pohvalil vse igralce
Prašnikar je pohvalil vse igralce FOTO: POP TV

Podobnega mnenja je tudi Zlatko Zahovič: "Tekma je bila težka. Gosti so igrali, čvrsto in agresivno v gosti obrambi, mi pa smo se trudili, da tako obrambo prebijemo. Igrali smo tako, kot se take tekme igra. Naša reprezentanca je pokazala, da ima karakter in kakovost. Čeprav je posamezna moštva težko primerjati, pa menim, da ima ta reprezentanca podobne lastnosti kot prejšnja in še kaj več."

SORODNI ČLANKI