Šport

Slovenija izgubila proti Luxembourgu

Luxembourg, 22. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je zadnji dan dvoboja z Luksemburgom za napredovanje v prvo evroafriško skupino Davisovega pokala osvojila dve točki, ki pa imata le lepotni značaj, saj so si gostitelji že po igri parov v soboto zagotovili neulovljivo razliko in uvrstitev na višjo raven tekmovanja (3:2).

Marko Tkalec je s 6:3, 3:6 in 6:3 premagal Gillesa Kremerja, ki je zamenjal prvega igralca Luksemburga, soimenjaka Muellerja, Andrej Kračman pa je bil v dveh nizih boljši od Mika Scheidweilerja (6:4, 7:6). Reprezentančno kariero je sklenil Iztok Božič.

Selektor slovenskih tenisačev Boris Breskvar je bil pred odhodom upravičeno zaskrbljen, saj so bili Luksemburžani z mladim Gillesom Muellerjem, lani najboljšim mladincem na svetu, in na svoji podlagi, na kateri redno vadijo, nesporni favoriti. Slovenski strokovnjak je upal, da bo Marko Tkalec dobil vsaj dvoboj z drugim igralcem Luksemburga in tako podaljšal upanje do nedelje, toda že petek in zaostanek z 0:2 je prinesel spoznanje, da so gostitelji vendarle premočni.

"Za Muellerja bomo zagotovo še velikokrat slišali, saj ima komaj 19 let in torej lepo prihodnost," je po prvih dvobojih dejal slovenski selektor, ki je bil navdušen nad močjo in raznovrstno igro 271. igralca na svetu. Ko je Mueller naslednji dan zaigral v paru z dve leti starejšim Mikom Scheidweilerjem, še enim močnim serverjem, sta bila Tkalec in Kračman pokopana in Slovenija obsojena, da še eno leto nastopa med šestnajstimi ekipami v drugi evroafriški skupini.

Zadnji dan sta Tkalec in Kračman popravila vtis, Mariborčan je v treh nizih ugnal tretjega domačega igralca, Kračman pa za več kot sto mest višjeuvrščenega Scheidweilerja, tako da sta našemu najizkušenejšemu igralcu Iztoku Božiču ponudila vsaj nekaj zadovoljstva ob zaključku reprezentančne kariere. Enaintridesetletni Mariborčan je to napovedal že maja po prvem krogu in zmagi proti Gani, toda na prošnjo Breskvarja in direktorja teniške zveze Andreja Jerasa je ostal v ekipi in z izkušnjami ter tudi na terenu pripomogel še k zmagi nad Irsko v Portorožu (v Luksemburgu ni dobil priložnosti zaradi prehlada).

"Zdaj pa je dokončno konec moje reprezentančne poti. Osem let sem bil okostje ekipe; čas je, da to vlogo prevzamejo mlajši," je dejal Božič, ki je v slovenskem članskem državnem grbu debitiral v Mariboru proti Grčiji leta 1994. Od tedaj je 18-krat nastopil za Slovenijo v Davisovem pokalu, odigral 28 dvobojev, 14-krat zmagal in 12-krat izgubil. V naslednjo sezono - žreb bo oktobra, prvi krog pa v začetku maja 2003 - bo tako Slovenija štartala močno pomlajena. Marko Tkalec bo s 25 leti daleč najstarejši, mladi val, na katerem sloni prihodnost slovenskega tenisa, pa bodo zastopali 20-letni Andrej Kračman ter 19-letna Matija Zgaga in Boštjan Ošabnik.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA