Šport

Slovenija izgubila proti Češki

Helsinki, 26. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska hokejska reprezentanca je v prvem nastopu na letošnjem SP elitne skupine v Helsinkih v predtekmovalni skupini D izgubila s Češko z 2:5.

Po tretjinah je bilo 3:0, 2:1 in v zadnji 1:0 za slovensko reprezentanco. Gola za Slovenijo sta zadela Marcel Rodman in Gregor Por, Rodman pa je bil tudi najboljši igralec našega moštva.

Po tekmi je Rodman povedal: Odlična tekma, moram reči. Počutil sem se zelo dobro, dvorana ti da neko posebno energijo, ker je tak užitek igrati pred takim občinstvom. Poleg tega so bili finski navijači na naši strani. Igrali smo proti verjetno najboljši ekipi zadnji petih let in to vse skupaj nam da krila. Mislim, da smo danes pokazali eno veliko mero borbenosti, da smo pravzaprav zmagali zadnjo tretjino in to je zelo dobra napoved za naprej.

Slovenci so prvenstvo začeli po pričakovanju s porazom proti eni najboljših ekip zadnjega desetletja Češki
Slovenci so prvenstvo začeli po pričakovanju s porazom proti eni najboljših ekip zadnjega desetletja Češki FOTO: Reuters

V prvi tretjini so bili Čehi precej boljši nasprotnik. Slovenci so si najboljše in pravzaprav edine zares nevarne priložnosti priigrali na začetku, ko so imeli na ledu igralca več, toda niso bili dovolj natančni. Na drugi strani je imel slovenski vratar Glavič precej več dela, prvič pa je klonil v sedmi minuti, ko ga je premagal Vrbata. Da svojim tekmecem ne smejo prepuščati prav nič prostora, so slovenski hokejisti spoznali v 12. minuti, ko je Sup pred golom Slovenije prišel do ploščka in ga natančno poslal za hrbet Glaviča. Svojo premoč pa so Čehi kronali še v 13. minuti. Takrat sta imeli moštvi na ledu po štiri igralce, za slovensko obrambo pa je bil prehiter Vyborny.

Na začetku druge tretjine so se Slovenci pobrali, najboljši strelec na lanskem SP Marcel Rodman pa je bil v 21. minuti na pravem mestu in je odbiti plošček zanesljivo potisnil v mrežo. Rodman, ki je lani na SP na vsaki od šestih tekem dosegel gol, je tako to tradicijo prenesel tudi na Finsko.

V začetnih minutah druge tretjine so bili v prednosti hokejisti v modrih dresih in si pripravili še nekaj priložnosti. Toda Dervarič ob številčni prednosti ter nato Razingar in v 30. minuti še Šivic z lepo podajo in Jan, ki mu je pred golom zmanjkalo le nekaj centimetrov, so sicer poskušali vse, niso pa bili uspešni. Na drugi strani so Čehi pohod Slovencev ustavili v treh minutah; najprej je Hudler s silovitim strelom pod prečko matiral nemočnega Glaviča, njegovo delo pa je dokončal Balaštik v 36. minuti.

Po pritisku Čehov v zadnjih minutah druge tretjine so v zadnjem delu nekoliko popustili, tako da so si lahko Slovenci oddahnili. Še vedno pa so morali paziti, saj so njihovi tekmeci vsako najmanjšo priložnost takoj spremenili v nevarnost za slovenski gol, kjer pa se je z nekaj dobrimi obrambami izkazal Glavič. Za piko na i solidni slovenski igri v prvi tekmi prvenstva je v 56. minuti poskrbel Por. Po dobri podaji Rožiča je bil sam pred vratarjem Malekom, prvi strel mu še je ubranil, drugič pa je bil slovenski napadalec dovolj spreten, da je plošček drugič na tekmi končal v češki mreži. Na koncu je bilo razmerje strelov 45-18 v korist Češke, izid na semaforju pa se ni več spremenil.

Finska - Avstrija 5:1

Hokejska reprezentanca Finske je v prvem nastopu v predtekmovalni skupini D premagala Avstrijo s 5:1 (1:0, 3:1, 1:0). Za domače so gole dosegli Toni Lydman dva, Ville Peltonen, Saku Koivu in Teemu Selanne, za Avstrijce pa je bil uspešen Dieter Kalt.

Slovenija bo drugo tekmo v skupini D odigrala v ponedeljek proti Finski.

Izidi SP v hokeju na Finskem:

skupina B:
ZDA - Danska 2:5 (1:3, 0:1, 1:1)
Švica - Rusija 2:5 (1:2, 1:2, 0:1)

skupina C:
Kanada - Belorusija 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Latvija - Švedska 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)

skupina D:
Slovenija - Češka 2:5 (0:3, 1:2, 1:0)
Avstrija - Finska 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)