Šport

Slovenija dnevno nazaduje

Ljubljana, 22. 11. 2007 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
20

Slovenska nogometna reprezentanca je zaključila s kvalifikacijami za evropsko nogometno prvenstvo. V skupini G so osvojili 6. mesto.

Selektor Matjaž Kek se ne more pohvaliti s kakšnim napredkom izbrane vrste.
Selektor Matjaž Kek se ne more pohvaliti s kakšnim napredkom izbrane vrste. FOTO: Dare Čekeliš

Romunija, Nizozemska, Bolgarija, Belorusija, Albanija, Slovenija in nato Luksemburg. Takšen je končni vrstni red v skupini G, kjer je Slovenija še enkrat več sila povprečno opravila svoje delo. Na krmilu izbrane vrste je bil najprej Branko Oblak, nato ga je zamenjal Matjaž Kek, končni rezultat pa je bil takšen kot je bil. Ob tem pa je bolj zanimivo dejstvo, da se na zvezi vseskozi trepljajo po ramenih in pravijo, da je reprezentanca napredovala. Vprašanje je seveda v čem, saj igra na oko ni lepa, atraktivnih potez ni, obramba pa ima preveč lukenj, da bi se lahko ljubitelji reprezentančnega žogobrca veselili kakšne senzacionalne zmage.

Edini pravi zvezdnik ekipe je ta hip vratar Samir Handanović (Udinese), z mesta vratarja pa le stežka naredi veliko v organizaciji same igre Slovencev. Vsi silni reprezentanti, ki menda igrajo pomembne vloge pri tujih prvo in drugoligaših pa vsaj zaenkrat še niso pokazali kakšnega presežka kakovosti. Bolj kot to pa je zanimivo kdo bo v prihodnje igral za izbrano vrsto. Praviloma so selektorji kadre črpali iz mladih selekcij, vendar tudi med predstavniki reprezentance U21 ni kakšnega silnega talenta. Vsaj po kvalifikacijskih rezultatih sodeč ne. Hkrati tudi mladci niso standardni člani udarnih enajsteric v matičnih klubih, tako da je Slovenija obsojena na povprečnost tudi v prihodnje.

Silno razpoloženi so igralci le, ko gre za besede, ko je potrebno igrati pa je vse skupaj bolj žalostno. Slovenija je tako na tabeli prehitela le turistično-amaterski Luksemburg. Ob tem seveda ni jasno kako naprej, saj materiala za velike dosežke ni več. Slovenija še vedno nima novega Zlatka Zahoviča in selektorja Srečka Katanca, napadalci pa zabijajo le v svojih klubih, na reprezentančnih tekmah pa zgolj poizkušajo prodati "slavo", ki jo menda uživajo v tujini.

Reprezentanca se je od kvalifikacij poslovila s porazom proti Bolgariji (0:2).
Reprezentanca se je od kvalifikacij poslovila s porazom proti Bolgariji (0:2). FOTO: Jani Dolinšek


Kako naprej?

Selektor Matjaž Kek je dejal, da se bo po temeljitih analizah bržkone zahvalil kateremu izmed igralcev, čeprav ni znano s kom jih namerava zamenjati. Mlada reprezentanca namreč kot za stavo izgublja kvalifikacijske tekme, ob tem pa je zanimivo, da njihovi vrstniki igrajo nadvse pomembne vloge pri renomiranih tujih ekipah. Denimo danski vratar Kasper Schmeichel, je eden najbolj iskanih nogometnih vratarjev na Otoku, sezono pa je več kot uspešno začel pri Manchester Cityu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

screemer
22. 11. 2007 16.25
koren pa ni niti enkrat prav podal vedno izgubil žogo newem zakaj kek pusti korenu da igra !???!
DarthRevan
22. 11. 2007 15.42
rsp.123, verjetno je takrat čas za ANAL-iziranje :)
rsp.123@email.si
22. 11. 2007 15.39
Pismo, pa naj tale bedni Kek skupaj z Zavrlom poanalizira še mal samega sebe. Ko ekipa na domačem terenu ni sposobna enkrat udarit na gol par tekem zapovrstjo, ja pol je čas za brcanje riti in ne za analiziranje. Pa nej mi eden pove, za kerga ku..a bodo zapravljal denar za dva nova štadiona v Lj? Da bodo lahko gor analizirali svojo nesposobnost?
mikeownz@gmail.com
22. 11. 2007 15.09
Tale naš nogomet je pa že tak obup, da kr res ni. Nevem v čem je problem, da se nemorjo tok organizirat in dobit enga konkretnga trenerja iz tujine, ker tele razni keki, oblaki in prašnikarji so amaterji in totalno nesposobni. Isti problem je v alpskem smučanju. Skos eni in isti trenerji, ki se menjajo v nekakih "trenerskh letih". Pač po določenem času, ko folk že pozabi, kako nesposoben je bil, ga postavjo nazaj za trenerja. Res neverjetno... O kakih trenerjih mladinskih reprezentanc pa rajš nebi. Ker tko ko pr nas znajo talente zafurat...
nivazn@gmail.com
22. 11. 2007 14.03
Edino Handanovičin Kirm,pa pred tem Vršič si zaslužijo pohvale,vsi ostali naj spokajo nekam.Boljše če Domžale preimenujemo v reprezentanco,dodamo Vršiča in Hando pa imamo 10x boljšo repko od teh šminkerjev in lenuhov.Najbolj zamerim Korenu ki se več kot očitno špara za svoj klub,kjer pa kaže odlične igre.Žal s takim pristopom nima v repki kaj delat.Kek je izjavil da so bili fantje razočarani nad obiskom tekme.Včasih sem hodil na tekme še v LJ,pa potem tudi v Celje.Toda vprašajmo se zakaj bi šli.Na tekmo kjer ni videti nič.Torej da sklenem,sreča je da smo padli na 6 mesto,sicer bi se Kek in Zavrl duvala da smo dosegli tisto kar je bil naš cilj to je 4. mesto.In bi šli dalje kot da se ni zgodilo nič.Od igre pa nič.Roko na srce,tudi Luxembourg je nekajkrat prikazal borbeno igro,spomnimo se kako je namučil Nizozemsko.Skoraj bi si upal trditi da si oni zaslužijo 6 mesto,mi pa zadnje. Za konec pa tole.Psi na ulici lajamo,karavana pa šiba dalje.
nivazn@gmail.com
22. 11. 2007 14.03
Edino Handanovičin Kirm,pa pred tem Vršič si zaslužijo pohvale,vsi ostali naj spokajo nekam.Boljše če Domžale preimenujemo v reprezentanco,dodamo Vršiča in Hando pa imamo 10x boljšo repko od teh šminkerjev in lenuhov.Najbolj zamerim Korenu ki se več kot očitno špara za svoj klub,kjer pa kaže odlične igre.Žal s takim pristopom nima v repki kaj delat.Kek je izjavil da so bili fantje razočarani nad obiskom tekme.Včasih sem hodil na tekme še v LJ,pa potem tudi v Celje.Toda vprašajmo se zakaj bi šli.Na tekmo kjer ni videti nič.Torej da sklenem,sreča je da smo padli na 6 mesto,sicer bi se Kek in Zavrl duvala da smo dosegli tisto kar je bil naš cilj to je 4. mesto.In bi šli dalje kot da se ni zgodilo nič.Od igre pa nič.Roko na srce,tudi Luxembourg je nekajkrat prikazal borbeno igro,spomnimo se kako je namučil Nizozemsko.Skoraj bi si upal trditi da si oni zaslužijo 6 mesto,mi pa zadnje. Za konec pa tole.Psi na ulici lajamo,karavana pa šiba dalje.
Milina
22. 11. 2007 13.19
Preveč pozornosti se usmerja v nogomet. Edini slovenski športni dnevnik Ekipa več kot polovico časopisa namenja nogometu (kdaj,zakaj in kako je nek xy nogometaš zjutraj vstal in kaj je povedal...), realno zanimanje pa se kaže na tekmah v ligi kot reprezentančnih. Treba se je končno začeti zavedati, da edino rezultati potegejo za seboj zanimanje za nek šport. Pa še to; vedno ista vprašanja novinarjev in odgovori igralcev...
nemejugat
22. 11. 2007 13.09
....CARPE.DIEM....popolnoma se strinjam kar si napisal, pa tudi z mnogimi tukaj, toda...... ......po bitki je res lahko biti general, toda kratek komentar na tekmo bi bil potreben: "kakršni nogometaši, takšni klubi in takšna tudi 1.liga iz katere nimaš kaj potegniti, oziroma skoraj nič. Tisti mladi-premladi nogometaši, ki odhajajo v tujino se tam izgubijo, rešujejo svoj žep za drobiž in to je vse. Večinoma igrajo v drugorazrednih klubih, bolje rečeno trenirajo pri njih in grejejo klopi, neki pozirajo kot rezervni gledalci. Če se v klubih ne dela dovolj intenzivno lahko pripeljemo tudi Mourinho ali Hiddinka pa rezultatov ne bo. Nemorejo oni izvleči nogometašev iz riti, lenuhi pač naj igrajo doma na njivi žogobrc". Vprašaje novinarja koga si ne želijo v naslednjih kvalifikacijah pa je res provokativno če ne naravnost smešno, saj so že skoraj vsi boljši od nas. V skupini ekip podobnih naši, Belorusija, Albanija smo zasedli zadje mesto....bojimo se lahko že skoraj vsakega nasprotnika in vsak nam bo težak, nas bodo drugi imeli radi v skupini kot topovsko hrano...za rivale bomo imeli Andoro San Marino, Ferske otoke.... ...govora je o igralcih : Lavrič....razumem da so napadalci izpostavljeni toda valja se ko prase po igrišču...mislim a ima noge ali hrenovke? Birsa ....nevem kaj ta igra Koren....pa kaj je z njim, a je pozabil na nogomet Jokič....lepo obetal, odšel v tujino, iz tekme v tekmo slabši. ...da ne bo samo graja pozitivno si zasluži Handanovič in Kirm... Fantje so brez volje, tehnično in kondicijsko slabi pa tudi leni. Lahko bi rekel škoda časa za sedenje pred TV. In za to naj bi se še gradil stadion? Upam da ne bo prišlo še do kakega referenduma....škoda miljonov € Hrvatje so vsekakor večje zvezde od naših, pa kako so se borili in to v gosteh, kjub temu da so bili že prvi. Tekma je bila gledljiva, super :))
balon200
22. 11. 2007 12.04
Kaj so Hrvati naredil Angležem, ne moreš verjet, sesul so jih do konca, ... na njihovem terenu, v stadionu polno njihove nore publike. Ponižanje do konca. ;-) Vatreni, navijam za vas na EP,..sem že fan,...Kranjčar, Olić, Petrić,...
matjaz.jah@gmail.com
22. 11. 2007 11.40
Dokler bo Kek selektor, ki je postal samo zaradi tega ker dela to kar mu reče Rudi, bomo tu kje smo....!!! torej na podnu od podna!
carpe.diem@masicom.net
22. 11. 2007 11.39
... in še bo nazadovala na žalost. Naši igralci ne kažejo prav nobene volje po dobrem rezultatu, so skrajno nemotivirani, tehnično zelo slabi, kondicijsko tudi, ni tiste srčne borbenosti, ki jo tako pogrešamo, predvsem pa ne čutijo nobene pripadnosti naši državi. Nekdo spodaj jih je poimenoval „bosanski SLO reprezentanti“. Ja, res da niso vsi Slovenci, vendar poglejte Eduarda da Silvo pri Hrvatih. On tudi (nesporno :)) ni Hrvat, pa se bori kot lev na igrišču. Če bo ta Brazilec napredoval tako hitro, kot napreduje, ga Hrvati ne bodo dolgo gledali v svojih vrstah. Bodo ga opazili tudi brazilski nogometni veljaki in ga bodo hoteli videti v brazilski reprezentanci. Vendar to je že druga zgodba. Naši igrajo medlo, brez prave ideje v napadu, morda tudi ni najbolj posrečena izbira igralcev, vendar dobrih in kvalitetnih igralcev več nimamo. Tista stara generacija se je poslovila, igralcev kova Ačimovič, Zahovič, Čeh, Pavlin pa bomo še dolgo iskali, sploh pa ob takem vodstvu, ki bi že zaradi slabih rezultatov moralo samo odstopiti z Zavrlom na čelu. Slovenska reprezentanca nujno potrebuje Srečka Katanca za trenerja, ali pa drugega kvalitetnega trenerja iz tujine, ki bi ga že zdavnaj lahko dobili, če se v NZS ne bi toliko dajalo v lastne žepe. Tisto vprašanje po tekmi pa se mi je zdelo tragikomično, ko je novinar vprašal Zavrla, koga si želijo za nasprotnika. Roko na srce, zdaj so že skoraj vsi boljši od nas in s takim odnosom in vodstvom ne bomo premagali več niti Ferskih otokov.
doki007@email.si
22. 11. 2007 11.35
KATASTROFA OD TEKANJA ZA ŽOGO ,....!!!!! -----RAJE ZGRADIMO DVORANO ZA TELOVADCA PETKOVŠKA IN PEGANA ,...oz ,..gimnastiko ,.....!!!! ---ne pa za to bedo gradit stadione ,.....!!!!
okramciram
22. 11. 2007 11.22
Bil sem v Celju. Katastrofa! Pohvale le za Handanovića, Brečka in Kirna. Ti trije so bili solidni. Ostali, sploh pa naš KAPETAN Lavrič katastrofa (imel je 30 skokov dobil jih je 0) pa kapetan... Novaković pa sedi? Zakaj najbolši strelec 2 bundeslige pa človek za katerga se zanima Shalke sedi se sprašujem? Zakaj se mormo slovenci vedno brant pred vsako stvarjo namesto da bi napadl tak kak treba. Prejšnja reprezantanca se je vidl da so južnaki not, so trgal, zdej pa ti tukaj igrajo frajerje pa se ubijajo ko govorijo slovensko (pred nekaj dnevi sem zasledil ko je Cesar izjavil da upa da se bo to v preteklosti zgodilo! HALO!!!) Pogoj da si slovenec bi moralo biti da se znaš pravilno pogovarjat. Katastrofa!
DarthRevan
22. 11. 2007 11.18
Ne ne Jogan, napača. Stadion potrebujemo zato da bomo lahko kandidirali za gostiteljico kakega prvenstva, to je namreč edini način, da se še na kako prvenstvo sploh uvrstimo :)
voodooSLO
22. 11. 2007 11.01
še sladoledarji iz Albanije so bolsi od nas hmmm
asd345
22. 11. 2007 11.01
Vatreni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
max99
22. 11. 2007 10.56
Kaj pizdite ,zasedli so odlično šesto mesto..!!?? LOL.. Ko bodo naše dekline v alpskem smučanju zasedle taka mesta bom (BOMO) še bolj veseli!!!!!!!!!! Ups ,a to mesto je v svoji skupni ????!!!....SLABO!!!!!!
voodooSLO
22. 11. 2007 10.56
kaj bo Kek in naši bosanski SLO reprezentanti ... itak jih boli k... in za nogomet in za vse , tam bi jih v SCT jarke poslal kopat
hot-shot69
22. 11. 2007 10.45
A ste vidl naša brača, Hrvate :) Zgleda, da se bojo z novimi merđoti vozil...
DarthRevan
22. 11. 2007 10.36
Ampak Janković je pameten - zaveda se, da bomo Slovenijo videli na kateremkoli velikem prvenstvu le, če bo ena izmed gostiteljic, ker skozi kvalifikacije pač ne bomo prišli. Ampak kandidatura za gostiteljico ne bo možno brez novega štadiona. Hehehe.