Šport

Slovenci začeli z zmago

Koper, 25. 07. 2006 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Košarkarska reprezentanca Slovenije je v prijateljski tekmi v Kopru premagala Poljsko s 76:65.

Do svetovnega prvenstva na Japonskem (od 19. avgusta do 3. septembra) - Slovenija bo igrala v predtekmovalni skupini D v Saporu skupaj z ZDA, Kitajsko, Italijo, Senegalom in Portorikom - bodo slovenski košarkarji odigrali še devet prijateljskih tekem. Ta teden, od petka do nedelje, bodo sodelovali na turnirju Efes v Carigradu, kjer se bodo pomerili s Turčijo, Libanonom in Nigerijo, prihodnji konec tedna pa se bodo še zadnjič predstavili domačim ljubiteljem košarke. V Mariboru na turnirju za pokal Alpos bodo gostili Venezuelo, Libanon ter Kanado. Zadnje preizkušnje pripravljenosti pa Slovenijo čakajo že v Aziji, in sicer na turnirju v Singapurju z udeležbo Argentine, Španije in Srbije.

Slovenska reprezentanca je z zmago začela niz pripravljalnih tekem pred svetovnim prvenstvom na Japonskem. V koprski dvorani Bonifika je premagala izbrano vrsto Poljske z rezultatom 76:65 (24:15, 41:26, 57:49). Selektor Aleš Pipan je že v prvi četrtini nakazal, kaj bi lahko bila udarna postava Slovenije na svetovnem prvenstvu. Ob začetni peterki, ki so jo sestavljali Jurak, Nesterovič, Bečirovič, Nachbar in Lakovič, je v prvih desetih minutah v igro poslal še Ožbolta, Udriha, Brezca in Slokarja, Milič pa je začel drugo četrtino. Tem desetim košarkarjem, ki so bolj ali manj potrjeni potniki za Japonsko, če seveda ne bo prišlo do kakšnih poškodb ali drugih zdravstvenih težav, ki se zaenkrat na srečo ogibajo slovenske reprezentance, je potrebno dodati še dva igralca iz skupine Dragič-Zupan-Joksimovič-Domen Lorbek-Zagorac.

Tekma je bila idealna priložnost, da smo razbili monotonijo treningov. Videlo se je, da imamo težke noge, zlasti napad ni stekel, kot bi mogel. Vsi igralci so dobili priložnost in zadovoljen sem z njihovim pristopom. Čaka nas še veliko dela, a na srečo imamo pred seboj še dovolj treningov in tekem, da bomo izpilili vse podrobnosti. Že po prihodnjem turnirju v Turčiji pričakujem bolj tekočo igro v napadu in čvrstejšo obrambo. Slovenski selektor Aleš Pipan


Iz prve postave je bil selektor Pipan zagotovo najbolj zadovoljen z Nesterovičem, ki je z osmimi točkami v prav toliko minutah, večino z meti z razdalje, držal ravnotežje s Poljsko, pri kateri je bil organizator igre Pluta neustavljiv tako za Lakoviča kot Bečiroviča. Šele ko sta v igro vstopila Ožbolt in Udrih, so gledalci v dvorani Bonifika navkljub hudi vročini lažje zadihali. Dve trojki Nachbarja in Udriha ter še ena Ožbolta ob zaključku prve četrtine so Sloveniji prinesle devet točk naskoka (24:15). V drugi četrtini je Slovenija mirno nadzorovala potek dogodkov na parketu - najvišjo razliko je dosegla v 15. minuti pri 30:17, priložnost za dokazovanje pa so dobili vsi igralci razen Dragiča, ki je žogo prvič prijel v roke šele na začetku zadnjega dela igre. Do tedaj so Poljaki, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Andrej Urlep, prikazali veliko mero borbenosti in želje, tako da je lahko 2500 gledalcev, če že ne v lepi in atraktivni predstavi, uživalo v dokaj izenačeni tekmi. Gostje so od zaostanka 28:44 v 21. minuti prišli na vsega 44:49 v 27. minuti. V zadnji četrtini je Slovenija vendarle uveljavila razliko v kakovosti in si mirno priigrala prvo pripravljalno zmago.

_________________________________________________

Dvorana Bonifika, gledalcev 2500, sodniki: D. Javor, Kolar, Renar (vsi Slovenija).
* Slovenija: Jurak 2 (0:2), Lakovič 6, Ožbolt 8 (2:2), Bečirovič 3, Nesterovič 8, Udrih 10 (1:4), Nachbar 11, Joksimovič 2 (2:4), Milič 6, Dragič 1 (1:4), Slokar 1 (1:2), Brezec 13 (5:11), D. Lorbek 3, Zagorac 2, Zupan.
* Poljska: Sarzalo 5, Pluta 17 (6:7), Skibniewski 3 (1:2), Szewczyk 5, Dylewicz 3 (1:2), Hyzy 7 (1:2), Wojcik 17 (3:4), Tomaszek 1 (1:4), Grudzinski, Roszyk 4 (2:2), Koszarek 3.
* Prosti meti: Slovenija 12:29, Poljska 15:23.
* Met za tri točke: Slovenija 8:14 (Lakovič 2, Ožbolt 2, Bečirovič, Udrih, Nachbar, D. Lorbek), Poljska 4:16 (Sarzalo, Pluta, Szewczyk, Koszarek).
* Osebne napake: Slovenija 27, Poljska 25.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.