Šport

Slovenci le na 15. mestu

Ruhpolding, 12. 01. 2006 20.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemška štafeta je zmagovalka biatlonske preizkušnje. Drugi so bili Avstrijci, tretji pa Norvežani. Slovenci so le na 15. mestu.

Zmagovalna nemška biatlonska štafeta
Zmagovalna nemška biatlonska štafeta FOTO: Reuters

V nemškem Ruhpoldingu so s štafetno tekmo za svetovni pokal opravili tudi tekmovalci. Olimpijsko generalko pred igrami v Torinu (10.-26. februarja) so pred domačim občinstvom, ob progi se je zbralo okrog 15.000 ljudi, dobili Nemci, 41,2 sekunde pred presenetljivo močnimi Avstrijci in 59,6 sekunde pred Norvežani, ki pa so nastopili brez svojega najboljšega - Oleja Einarja Bjoerndalna. S tretjo zmago na letošnji četrti štafetni tekmi so Nemci tudi prvi favorit za olimpijsko zlato. Slovenska četverica je morala celo dvakrat v kazenski krog, tako da je z zaostankom 6:31,7 zasedla skromno 15. mesto.

Za slovenske tekmovalce je bil štafetni nastop zadnja priložnost za lovljenje olimpijske norme, za katero bi morali osvojiti osmo mesto. Žal je v začetku tedna zbolel Janez Ožbolt, ki ga je zamenjal Matjaž Poklukar, po drugi strani pa so v slovenskem taboru upali, da bo dal fantom krila izjemen uspeh ženske štafete dan prej. Na koncu je bil nastop podoben tistim iz dosedanjega dela sezone, ko se slovenska štafeta nikakor ni uspela približati najboljšim desetim.

Presenečen in zadovoljen sem s formo Janeza Mariča. Upam, da bo to uspel potrditi tudi na posamični tekmi in formo obdržati do olimpijskih iger. Od ostalih sem pričakoval več, vendar je to nekako naša realna slika. Z Janezom Ožboltom bi bili zanesljivo še kakšno mesto višje. Trener Tomaš Kos

Slovenski trener Tomaš Kos se je odločil, da kot prvega na pot pošlje najboljšega - Janeza Mariča. Slednji je pred tekmo napovedoval, da je tekaška forma v vzponu, hkrati pa je bil kot edini v slovenskem taboru z izpolnjeno olimpijsko normo psihično razbremenjen. To se je poznalo tudi na tekmi, kjer se je v svoji predaji s svojo konkurenco boril za prvo mesto od samega začetka. Na streljanje stoje je Marič prišel kot prvi, saj je za šalo polovil tekmece pred sabo, zaradi treh popravkov pa je strelišče zapustil šele kot dvanajsti. Blejec je dal v nadaljevanju vse od sebe in zaostanek za vodilnim Nemcem zmanjšal kar za 20 sekund in predal Jožetu Poklukarju kot četrti.

Želel sem kolegom predati čim boljše. Jasno je, da je barka potopljena, če že prvi nastopi slabo in zato sem se dodatno potrudil, saj smo realno pričakovali, da morda lahko izpolnimo normo. Tekel sem zelo dobro, leže sem streljal odlično, stoje pa sem imel težave. Streljal sem prepočasi, pri četrtem in petem strelu pa so se mi začele tresti noge in hvala bogu, da sem napake popravil. V zadnjem krogu sem dokazal, da je forma prava. Biatlonec Janez Marič

Želje po osvojitvi osmega mesta so se začele počasi podirati že z drugim slovenskim tekmovalcem Jožetom Poklukarjem. Takoj po menjavi je tekmovalec iz Gorij uspel prehiteti Američana in bil začasno že na tretjem mestu, vendar so bili zasledovalci tesno za njim in že po prvem streljanju, kjer je popravljal le en zgrešen strel, je šel na progo kot 11., v teku nekaj pridobil, na strelišču pa spet izgubil in mlademu Gregorju Brvarju predal šele kot 13. "Napako sem naredil že pri streljanju leže, kjer mi je ob repetiranju eden od nabojem ušel in sem moral dodatno polniti. V zadnjem krogu pa so mi kar precej pošle moči. Stoje sem skušal streljati hitro, dvakrat sem popravljal, kar ni tako slabo, a razlike so tako majhne, da se to zelo pozna na uvrstitvi."

Sanj o osmem mestu in izpolnjeni olimpijski normi je bilo konec, ko je moral Brvar kljub trem dodatnim strelom leže v kazenski krog. Uvrstitev se s 14. mestom sicer ni bistveno poslabšala, je pa zato močno narasel zaostanek, ki ga Brvar in Matjaž Poklukar, ki je prav tako moral v kazenski krog, nista mogla več nadomestiti.

V ozadju se je bil boj med Avstrijo, Norveško, Rusijo in Francijo
V ozadju se je bil boj med Avstrijo, Norveško, Rusijo in Francijo FOTO: Reuters

V ospredju je bilo vprašanje le, kdo lahko ogrozi favorizirane Nemce, ki so uprizorili dominantno predstavo. Vedno kritični nemški trener Frank Ullrich je tokrat dejal le analiziral tri popravke na strelišču. Moč nemške ekipe, ki je prevzela vodstvo že v prvi predaji, nato pa vse bolj utrjevala vodilni položaj, je potrdil tudi prihod v cilj. Michael Greis je zadnjih 60 metrov pretekel z nemško zastavo.

"To je tudi poteza za gledalce. Čeprav se vsak športnik ob prihodu v cilj z državno zastavo počuti prav posebno," je povedal Greis. V ozadju se je med Avstrijo, Norveško, Rusijo in Francijo vnel boj za drugo mesto, pri čemer so bili v ospredju predvsem naši severni sosedje in Norvežani. Avstrijci, ki so imeli med navijači zaradi bližine kar nekaj svojih navijačev, so na koncu po zaslugi izkušenega Christopha Sumanna, ki je ugnal Stiana Eckhoffa, zasedli drugo mesto.

Izidi:
1. Nemčija 1:29:04,4 (0)
(Michael Roesch, Alexander Wolf, Sven Fischer, Michael Greis)
2. Avstrija + 41,2 (0)
(Daniel Mesotitsch, Wolfgang Perner, Ludwig Gredler, Christoph Sumann)
3. Norveška 59,6 (0)
(Halvard Hanevold, Emil Svendsen, Frode Andresen, Stian Eckhoff)
4. Francija 1:10,4 (0)
5. Rusija 1:23,6 (0)
6. Švedska 2:31,4 (0)
7. Češka 2:54,9 (0)
8. Belorusija 4:01,1 (0)
9. Ukrajina 4:58,0 (0)
10. Slovaška 5:37,5 (0)
...
15. Slovenija 6:31,7 (2)
(Janez Marič, Jože Poklukar, Gregor Brvar, Matjaž Poklukar)


SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA