Šport

Slavil tretjič zapored

New York, 11. 09. 2006 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi teniški igralec sveta Federer je v finalu odprtega prvenstva ZDA premagal devetega nosilca Roddicka.

Roger Federer poljublja pokal
Roger Federer poljublja pokal FOTO: Reuters

Švicar Roger Federer, prvi teniški igralec sveta, je v finalu odprtega prvenstva ZDA v New Yorku premagala devetega nosilca Američana Andyja Roddicka s 6:2, 4:6, 7:5 in 6:1. S tem je 25-letni Švicar osvojil tretji turnir za grand slam v tej sezoni, devetega v karieri, ter postal prvi igralec po Ivanu Lendlu (1985-1987), ki je tretjič zapored osvojil US Open; letos je trikrat zapored slavil tudi v Wimbledonu, oba turnirja s tem nizom pa doslej ni osvojil še nihče. 

Celoten dvoboj je bil izjemen, posebej pa bi izpostavil, ta del igre. Borila sva se za vsako žogico do zadnjega diha, nepopustljivo tudi v navidez že povsem izgubljenih položajih. Roger Federer

"Vesel sem, da se je vse razpletlo po mojih željah, čeprav je bil finalni obračun zelo negotov," je dejal Federer, ki je za dvajseto zaporedno zmago na igriščih stadiona Arthur Ashe dobil 1,2 milijona ameriških dolarjev. Tudi v finalu je v dveh urah in 27 minutah pokazal svoje mojstrstvo in nepopustljivost v odločilnih trenutkih. Napravil je le 19 nevsiljenih napak, dobil osem od devetih zadnjih iger dvoboja ter imel kar deset asov več (17:7) od sicer izjemnega serverja Roddicka. Švicar je na letošnjih štirih turnirjih za grand slam zabeležil 27 zmag in le en poraz: zmago na odprtem prvenstvu Francije mu je preprečil Rafael Nadal. V New Yorku je med celotnim turnirjem tekmecem prepustil le dva niza. Najprej je v četrtfinalu Američan James Blake dobil tretji niz po podaljšani igri, nato pa je v finalu Roddick po gladko izgubljenem prvem nizu z enim samim odvzemom igre z začetnim udarcem prvega s svetovne lestvice izenačil na 1:1. 

Sledil je tretji niz, ki je bil pravi test živcev za oba igralca. Federer je rešil štiri žogice, s katerimi bi mu lahko tekmec odvzel servis, ter povedel s 3:2. Nato je imel podobne težave tudi Roddick, ki je moral kar petkrat reševati zaostanek, preden je izenačil na 3:3. Federer je na koncu vendarle strl odpor Američana ter mu z dvema backhandoma odvzel servis za vodstvo v nizih z 2:1. "Yes," je bil Švicarjev čustveni "izbruh" v odločilnem trenutku, edini med tekmo, preden se je ponovno povsem posvetil igri, v kateri je odločilni niz dobil s 6:1.

Veselje po zmagi
Veselje po zmagi FOTO: Reuters

Na podoben način se je razpletal že prvi niz, v katerim je Fererer po vsega 17 minutah vodil že s 5:0. Tedaj je s četrtim asom dobil peto igro, Roddick pa se je le nemočno prijel za glavo. "Nisem vedel, kaj naj naredim, da se ne bi osramotil. Mislim, da se v nadaljevanju nisem. Roger je preprosto sam na vrhu, ne glede na to, da skušajo nekateri vsiliti rivalstvo drugim. Tudi na tem turnirju je dokazal, da je najboljši v tej igri na svetu. To bi vam gotovo odvrnili tudi vsi ostali igralci," je po porazu razmišljal Roddick. "Rogererjeva igra je fenomenalna. Je preprosto genij s teniškim loparjem.... Toda za razvoj igre potrebujemo več takih igralcev," je menila legendarna Martina Navratilova, ki bo čez mesec dni dopolnila 50 let in je v finalu mešanih dvojic z Bobom Bryanom premagala Čeha Kveto Peschke in Martina Damma ter osvojila 59. zmago v različnih konkurencah na turnirjih za grand slam. S tem je končala svojo bogato športno pot.
Izid:

||Roger Federer (Švi/1) | Andy Roddick (ZDA/9) | 6:2 | 4:6 | 7:5 | 6:1||

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.