Šport

Šestakova v finalu troskoka

Osaka, 29. 08. 2007 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Marija Šestak, lastnica tretjega izida sezone na svetu, se je prepričljivo uvrstila v finale troskoka.

Marija Šestak je v kvalifikacijah troskoka dosegla četrto daljavo med vsemi (14,58 m) in se prepričljivo uvrstila v finale, ki bo v petek ob 12.30 po slovenskem času.

Šestakova, ki je v Osako prišla s tretjim izidom sezone na svetu (14,92 m), je nastop v skupini A začela s 14,39 metra, kar je bilo le centimeter manj od avtomatične kvalifikacijske norme, pri tem pa je odrinila skoraj pol deske pred črto za prestop. Kljub temu je bila vidno zadovoljna in odtlej je tekmovala povsem sproščeno. V drugi seriji je za osem centimetrov prestopila, v tretji pa dosegla svoj drugi izid kariere in se s 14,58 prebila na četrto mesto, kjer je ostala do konca.

Super, izjemno sem zadovoljna. Napravila sem prav to, po kar sem v kvalifikacijah tudi prišla. V prvi seriji sem nastopila tako, da bi zagotovo imela rezultat 14,30 metra, za katerega sem predvidevala, da bo zadostoval za finale. Pred tem sem bila zelo nervozna, saj sem nastopila na prvem velikem tekmovanju po petih letih. V drugem poskusu sem šla na vse in malce prestopila, v tretjem pa znova dosegla lepo daljavo. Zdaj vem, da sem vrhunsko pripravljena in da se lahko v finalu nadejam visoke uvrstitve Marija Šestak

V skupini jo je ugnala le Kubanka Yergelis Savinge (14,67), bronasta s prejšnjega SP, pred njo pa sta še izjemna Grkinja Hrysopiyi Devetzi, olimpijska podprvakinja, ki je bila s 15,09 najboljša v drugi skupini, ter Italijanka Magdelin Martinez (14,62 m), bronasta s SP v Parizu leta 2003. Za finale je bilo dovolj 14,20 metra.

Za slovensko rekorderko je bila peta svetovna dvoranska rekorderka in evropska prvakinja Rusinja Tatjana Lebedeva (14,57), ki bo skušala po zlatu v skoku v daljino poseči še po drugi kroni v troskoku. Na OI v Atenah se ji to ni posrečilo, saj je bila je bila v tej disciplini bronasta, zlata pa v skoku v daljino; na SP leta 2001 in 2003 je bila v troskoku prva.

Šesto kvalifikacijsko daljino je dosegla Rusinja Ana Pjatik, bronasta s SP v Helsinkih leta 2005. Izpadli sta že branilka naslova Trecia Smirh iz Jamajke, ki je bila šele 24. (13,47), ter četrta s prejšnjega SP Kubanka Yamile Aldama, ki je bila mesto za Smithovo (13,46).

Osaka 2007
Osaka 2007 FOTO: Reuters



Sonja Roman
je na 11. svetovnem prvenstvu v atletiki, ki poteka v japonski Osaki, v teku na 1500 metrov v tretji skupini prvega kroga kvalifikacij zasedla četrto mesto (4:11,04) in se med 38 tekmovalkami zanesljivo po mestih uvrstila v polfinale, ki bo v petek ob 12.30 po slovenskem času.

Dejstvo, da nastopam na prvem SP v karieri, je bilo zame velika spodbuda. Posebej zato, ker naša reprezentanca izvrstno nastopa in z užitkom smo gledali nastope kolegov v ekipi. Prav zato sem pred tekmo dejala, da ne bom prva, ki bi 'zamočila'. Slovenci smo na tem SP sebi in drugim dokazali, da je mogoče marsikoga premagati. Sonja Roman

V skupini Romanove je bila najhitrejša lanska svetovna dvoranska podprvakinja Rusinja Jelena Soboljeva (4:10,45) pred Američanko Treniere Clement (4:10,55) in Namibijko Agnes Samario (4:10,96). Romanova je pogumno začela tek in bila ves čas v vodilni skupini ter zadnji krog začela druga za Soboljevo. Dvesto metrov pred ciljem je sicer izgubila eno mesto, tik pred koncem pa še eno, vendar je zdržala pritisk tekmic in se brez večjih težav uvrstila med prvo šesterico skupine, ki si je neposredno zagotovila nadaljevanje tekmovanja.


"Zame je bila velika prednost, da sem tekla v zadnji skupini, saj sem tako videla, da so bili rezultati prvih dveh dokaj počasni. Kljub temu sem izpolnila načrt, ki sva ga naredila z mojim madžarskim trenerjem Joszefom Babynczem, ki mi je iz domovine svetoval, da naj se v polfinale uvrstim po času in temu ustrezno prilagodim taktiko. Zaradi velike vlage sem imela proti koncu nekaj težav, vendar sem 'stisnila zobe' in si dejala, da se sedaj, ko sem povsem blizu izpolnitve osebnega cilja in uvrstitve v polfinale, ne bom pustila ugnati," je povedala Romanova.

Marija Šestak
Marija Šestak FOTO: POP TV
Andrej Poljanec bo v Osaki na Japonskem nastopil v četrtek, ko se bodo on 12.35 uri po slovenskem času začele kvalifikacije skoka s palico. V Osako je prispela tudi Helena Javornik.

Zlatnar izpadel iz nadaljnjega tekmovanja

Damjan Zlatnar je izpadel v prvem krogu kvalifikacij na 110 m ovire (13,77). V zadnji skupini 7 je bil peti in skupno 29. med 39 uvrščenimi.

Slovenija je pred petim tekmovalnim dnevom po točkah za uvrstitve na 10. mestu (18 točk) med 203 reprezentancami, vodijo pa ZDA (78) pred Rusijo (62) in Kenijo (61), po osvojenih medaljah pa je Slovenija s srebrom Kozmusa 14.; vodijo ZDA (3 zlate, 2 srebrni, 3 bronaste medalje) pred Rusijo (3, 2, 2) in Kenijo (3, 1, 3).


V polfinale se je uvrstila najboljša trojica po mestih iz vsake skupine ter še devet najhitrejših po času. Za napredovanje bi moral teči 13,66 sekunde, kar je deset stotink slabše od njegovega letošnjega slovenskega rekorda.

"Kmalu po prihodu v Osako sem napravil maksimalni trening ovir, ker sem menil, da je do nastopa še dovolj časa. Potem pa sem se celoten teden ukvarjal z utrujenostjo in pred startom ni bilo prave svežine. Začetek teka mi je dobro uspel, ob koncu pa sem izgubil ritem in mi je zmanjkala desetinka, da bi napredoval v polfinale," je pojasnil Zlatnar.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pqgeek@gmail.com
30. 08. 2007 10.27
se strinaj go sestak!!!
krtkoen
29. 08. 2007 13.14
Bo padla še ena kolajna vm rečem ...