Šport

Schumacherjeva zmaga podarjena

Spielberg, 12. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Šesto letošnjo preizkušnjo SP formule 1 sta zaznamovala dva dogodka. Tik pred ciljem je Brazilec Rubens Barrichello moral prepustiti prvo mesto Michaelu Schumacherju, na polovici dirke pa sta se v hudo nesrečo zapletla Nick Heidfeld (Sauber) in Japonec Takuma Sato (Jordan).

Barrichello dviguje zaslužen pokal
Barrichello dviguje zaslužen pokal FOTO: Reuters

Odločitev Ferrarija, da bo vodilni v skupnem seštevku SP Michael Schumacher prvi prevozil ciljno črto v Spielbergu, čeprav je bil Barrichello ves konec tedna boljši član "rdečih", na koncu ni razveselila nikogar. Namesto veselja ob dvojni zmagi so bili v ekipi iz Maranella sami mrki obrazi. Barrichello se je mrščil zaradi še enkrat očitno dokazane hierarhije v moštvu, Schumacher pa je čutil, da je bilo darilo preveč očitno, saj so ga izžvižgali celo navijači v rdečih opravah. Nepriljubljene poteze Ferarija ni popravila niti simbolična zamenjava na vrhu zmagovalnih stopničk, ko je Schumacher Barrichellu prepustil najvišjo stopničko, da je Brazilec nato poslušal nemško himno...

"Na takšen način si nisem želel doseči prve zmage v Avstrji. Ne veseli me posebno, ampak takšna je bila odločitev moštva, treba je gledati na cilje cele ekipe. Rad bi se zahvalil Rubensu, ki je odpeljal odlično dirko. Bil je preprosto hitrejši, upam, da se mu bom na kakšni od naslednjih dirk lahko oddolžil," je po Ferrarijevi "odločitvi z vrha" povedal zmagovalec. Rubens Barrichello pa je svoje ravnanje pojasnil takole:"S tem zdaj ni več šale, vse skupaj zdaj jemljem zelo resno. Pravkar sem podpisal novo pogodbo in moram spoštovati odločitve moštva." Za spomin na dirko v Avstriji pa mu bo ostal vsaj pokal: "Michael mi ga je prepustil. Seveda ga bom odnesel domov."

Ferrarijevo odločitev so napadali tudi vodje preostalih moštev. "Nimam razumevanja za takšno ravnanje Ferrarija. Dobro, če bi šlo za naslov prvaka in bi se borili dve moštvi, tako pa je šlo le za to, ali bo zmagal eden ali drugi Ferrarijev voznik, pri tem pa Barrichello ne predstavlja prav nobene nevarnosti za naslov prvaka," je bil razočaran Gerhard Berger, športni direktor Williams-BMW.

Schumacher ni nepremagljiv
Schumacher ni nepremagljiv FOTO: Reuters

Če ne bi bilo Ferrarijevega posega iz garaž tik pred koncem, ko je v zadnjem krogu Barrichello upočasnil, tik pred ciljem pa spustil Nemca predse, bi lahko dirko označili za povsem Barrichellovo. Najboljši je bil že v kvalifikacijah, najbolje pa je tudi začel, saj prvega mesta ni izpustil iz rok. Schumacher se je mimo mlajšega brata v Williamsu na startu prebil na drugo mesto, naprej pa ni mogel. V 24. krogu se je na stezi prvič pojavil varnostni avto, vzrok zanj pa je bilo Panisovo vrtenje po ciljni ravnini, kjer je njegova BAR-Honda tudi obstala. Večina dirkačev je počasno vožnjo za varnostnim avtomobilom izkoristila za postanke v boksih, po katerih pa se vrstni red na vrhu ni spremenil. Ko so nekaj krogov kasneje oviro odstranili in bi se dirka lahko nadaljevala, pa je počilo v ovinku Remus. Nick Heidfeld v Sauberju se je uštel pri zaviranju, vzvratno ga je odneslo na travo ob stezi. Nemec je tako "sekal" ovinek in se vrnil na stezo, še vedno brez nadzora nad dirkalnikom. Montoya se je trčenju le za las izognil, nič pa ni mogel storiti Sato; njegov dirkalnik je z bokom prestregel Sauberja in oba dirkalnika sta končala na pesku. Medtem ko je Nemec brez vidnejših poškodb izstopil iz dirkalnika, pa se je reševanje Japonca precej zavleklo. Sata so najprej prepeljali do reševalne postaje na dirkališču, nato pa s helikopterjem v bolnišnico. Vodja moštva Eddie Jordan je sporočil, da mladi dirkač razen odrgnin in udarcev ni utrpel nobene hujše poškodbe.

V zadnjem delu dirke je sledil precej miren razplet, brez posebnosti, oba Ferrarijeva dirkača sta opravila še drugi postanek in brez težav ubranila prednost pred tekmeci. Preostal je le še interni boj za prvo mesto, ki je na koncu razjezil večino karavane formule 1.

Izid:

1. Michael Schumacher (Nem/Ferrari) (povp. hitrost: 196,344 km/h)

2. Rubens Barrichello(Bra/Ferrari)

3. Juan Pablo Montoya (Kol/Williams-BMW)

4. Ralf Schumacher (Nem/Williams-BMW)

5. Giancarlo Fisichella (Ita/Jordan-Honda)

6. David Coulthard (VBr/McLaren-Mercedes)

7. Jenson Button (VBr/Renault)

8. Mika Salo (Fin/Toyota)

9. Allan McNish (VBr/Toyota)

10. Jacques Villeneuve (Kan/BAR-Honda)

11. Heinz-Harald Frentzen (Nem/Arrows-Cosworth)

12. Mark Webber (Avs/Minardi-Asiatech)


O dogajanju na zadnji dirki formule 1 smo odprli tudi Konferenco , v kateri lahko izrazite tudi svoje mnenje.