Šport

Schleck prvi na Alpe d'Huezu

Alpe d'Huez, 18. 07. 2006 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Luksemburžan Frank Schleck (CSC) je zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Franciji.

Danes je slavil Frank Schleck
Danes je slavil Frank Schleck FOTO: Reuters

Schleck je na 187 kilometrov dolgi gorski preizkušnji med Gapom in Alpe d'Huezom za 11 sekund ugnal Italijana Damiana Cunega (Lampre), tretji pa je bil še en Italijan Stefano Garzelli (Liquigas; +1:10).

Vodstvo v skupni razvrstitvi je prevzel Američan Floyd Landis (Phonak), ki je bil danes četrti in ima pred drugouvrščenim Špancem Oscarjem Pereirom (Caisse d'Epargne-Illes Balears) deset sekund prednosti. Tadej Valjavec (Lampre) je bil s 3:48 minute zaostanka 26., Matej Mugerli (Liquigas) pa 77. (+17:28). Valjavec je skupno 22. (+12:15), Mugerli pa 125. (+1:49:02).

Pekel čez Alpe

Torek je bil namenjen prvemu delu tridnevnega alpskega pekla, ki ga je malce presenetljivo najbolje prenesel zmagovalec dirke Amstel Gold Race in tako v svojo statistiko vpisal prvo zmago na francoski pentlji. "Niti zavedam se ne, kaj sem napravil. Uresničil sem svoje sanje," je takoj po koncu etape dejal 26-letni Schleck, ki je bil član pobega, v katerem je že kmalu po začetku etape sodelovalo kar 25 kolesarjev.

Etapa s tremi težkimi vzponi je zahtevala svoj davek
Etapa s tremi težkimi vzponi je zahtevala svoj davek FOTO: Reuters


Schleck je odločilno potezo izvedel dobra dva kilometra pred ciljem, ko je napadel nekdanjega zmagovalca dirke po Italiji Cunega, slednji pa ni imel moči za protiudarec. Tako je Valjavčev moštveni kolega ob koncu pazil na najbližje zasledovalce, ki pa so v cilj prišli še minuto za njim. Med njimi je bil tudi Landis, ki je tudi v zadnjem vzponu na sloviti Alpe d'Huez vozil premišljeno in se ni spuščal v brezglave napade.

To je Američana, ki velja za prvega favorita letošnje dirke, nagradilo z rumeno majico, racionalna in mirna vožnja z manjšo porabo moči, ki jo bo še kako potreboval v naslednjih dneh, ko kolesarsko karavano čakata nič manj zahtevni etapi, pa mu je vlila dodatne samozavesti v boju z drugimi kandidati za najvišja mesta. "Čudovito je spet biti v rumeni majici, toda vedno obstaja tveganje, da jo bom spet moral sleči," je dejal Landis, ki najhujšega tekmeca vidi v Nemcu Andreasu Klödnu, s katerim sta skupaj prečkala ciljno črto. Kolesar T-Mobila je trenutno na šestem mestu z 2:29 minute zaostanka.

Etapa s tremi težkimi vzponi je seveda zahtevala svoj davek. Rus Denis Menčov, ki je pred etapo veljal za morda najhujšega Landisovega tekmeca, je v današnji preizkušnji izgubil dobro minuto proti Landisu, Avstralec Cadel Evans pa še pol minute več. Francosko dirko pa je 59 kilometrov pred ciljem dokončno zapustil svetovni prvak, Belgijec Tom Boonen, ki se je v zadnjih dneh pritoževal nad bolečinami v grlu.

V sredo bodo kolesarji vnovič v Alpah. Na skupno 182 kilometrih med Le Bourg-d'Oisansom in La Toussuirejem jih čakajo štirje vzponi.

Izidi:

1. Frank Schleck (Luk/CSC) 4:52:22
2. Damiano Cunego (Ita) + 0:11
3. Stefano Garzelli (Ita) 1:10
4. Floyd Landis (ZDA)
5. Andreas Kloeden (Nem) vsi isti čas
6. Ruben Lobato (Špa) 1:14
7. Sylvain Chavanel (Fra) 1:18
8. Eddy Mazzoleni (Ita) 1:28
9. Carlos Sastre (Špa) 1:35
10. Levi Leipheimer (ZDA) 1:49
...
26. Tadej Valjavec (Slo/Lampre-Fondital) 3:48
77. Matej Mugerli (Slo/Liquigas) 17:28

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.